Vplyv, aký má táto kapela na zvuk žánrov ako post-rock, experimentálny rock a drone music je neoceniteľný. Kultový kanadský kolektív Godspeed You! Black Emperor zapracoval svoje mohutné zvukové divadlo do nového albumu G_d's Pee at State's End!, s ktorým opäť vyrazí na európske turné.

Po prvýkrát rozozvučí aj naše brehy – 18. apríla 2024 v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). Lístky sú od dnes v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Jedna z najdôležitejších skupín inštrumentálnej rockovej hudby Godspeed You! Black Emperor sa vracia na scénu s ďalším soundtrackom našej doby. Typické zvukové výpady gitarových plôch, do ktorých sa vlievajú husle a kontrabas, ako aj spoločné noisové návaly. Rozpoznateľnosť už po niekoľkých taktoch – netradičné melódie rozvíjajúce sa v repetetívnych a variovaných motívoch. Nič nie je uhladené, ale skreslené a nádherne sa vlniace.

Najnovší siedmy štúdiový album G_d's Pee at State's End! z roku 2021 vydali na fyzickom nosiči a druhú na streamovacích platformách. Štyri veľké kompozície majú hlbokú atmosféru, hypnotické crescendá a hudobníci vystavali neúprosne vrstvené veže skresleného zvuku. Nahrávka zahŕňa každý obdivovaný aspekt kanadskej kapely.

Čo to o albume prezrádza už samotný obal, ktorý vlastne pokrýva celú vizuálnu históriu tohto kanadského kolektívu –  newyorský umelec William Schmiechen prednú obálku ozdobil kvetmi, vzadu na obale je zase nádoba so slzným plynom. Vo vnútri bookletu je osvetlený kríž odkazujúci na kultový debut F#A#∞, vzdávajúci hold známemu orientačnému bodu týčiacemu sa na vrchole kopca v rodnom meste skupiny Montreale. Táto grafika sa stala ústrednou témou európskeho turné, v rámci ktorého sa kapela prvýkrát zastaví aj v Bratislave.

Godspeed You! Black Emperor sú taktiež povestní živými koncertmi, na ktorých premietajú cez legendárne 16mm projektory umelecké analógové koláže. Publikum uvidí 18. apríla v MMC tvorbu jednej z najdôležitejších post-rockových skupín, ktorá nanovo definovala zvuk inštrumentálnej rockovej hudby. Koncert sa uskutoční v rámci série Nu Sound Of..., ktorú podporila Nadácia ZSE, Nadácia mesta Bratislava a Nadácia SPP.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Facebook event

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)