Máme na trhu ďalšiu skladačku slovenských hitov, ktorá je šokujúca, hneď v niekoľkých smeroch a hneď z niekoľkých dôvodov.

Máme na trhu ďalšiu skladačku slovenských hitov, ktorá je šokujúca, hneď v niekoľkých smeroch a hneď z niekoľkých dôvodov.
Zbavme sa na úvod „šokujúcich negatív“. V prvom rade je zarážajúce, prečo má výberovka slovenských hitov český názov? Samozrejme, vysvetlenie tu je, keďže zostavovateľom tohto samplera je česká divízia vydavateľstva Warner Music, ale aj napriek tomu, ak už ide o slovenské skladby, hodil by sa slovenský názov, aj keď je produkt zjavne určený najmä na český trh.
Druhou zaujímavosťou (s trochou irónie v hlase) je zoznam ponúkaných skladieb. Nie, nie je to zlá skladačka, avšak minimálne polovicu pesničiek by som chytil, vyhodil a vymenil ich za iné. Samozrejme, interpreti môžu ostať.

V čom je problém. Ak pominiem fakt, že ide o pesničky, ktoré sa už objavili na mnohých iných skladačkách so slovenskými pesničkami, v niektorých prípadoch mám dokonca pocit, že ide o skladby, ktoré nie až tak mocno reprezentovali to dané obdobie, ktoré zastupujú.
Samozrejme, je mi jasné, že mnohí budú namietať, že keby na tejto skladačke boli práve tie „reprezentatívne“ skladby, tak by už kompletne išlo o pesničky, ktoré nájdete na každej skladačke. V poriadku, beriem.

Zmierujem sa teda s tým, aké skladby sú na tejto kompiláci (pričom opäť opakujem, že nie sú zlé) a dovolím si na zostavovateľov tohto projektu apelovať aspoň na to, že ak už vydávam takúto, povedzme to rovno, reprezentatívnu skladačku, neprehadzujem skladby, ako seno vidlami, ale aspoň ich nejako systematicky na platňu uložím, hoci i tým najprimitívnejším spôsobom, podľa roku vydania.
Spomínal som i plusy, ktoré sa zatiaľ nedostavili. Tu sú. Veľmi sa teším, na akých interpretov si spomenuli zostavovatelia tohto projektu, že im neunikli také mená ako súrodenci Hečkovci, skupina YPS, či skupiny Gravis a Zenit, že nechýbajú Voňavky dievčat od Vaša Patejdla a mnoho ďalších prekvapení.

Ak si totiž chcete zmapovať slovenskú tvorbu osemdesiatych rokov minulého storočia, toto je ideálna a noblesná príležitosť. Aj keď sa môže stať, že väčšinu týchto skladieb už máte doma na inom CD. Ak nie, tento album si určite nenechajte ujsť. Ak áno, uisťujem vás, že si na tomto albume nájdete skladby, ktoré doma nemáte a stoja za to, mať ich v domácej diskografii.


Vydavateľstvo: Warner Music, 2008

Linky: www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Peter NAGY – Láska je tu s nami
02. Miro ŽBIRKA – Biely kvet
03. TEAM – Reklama na ticho
04. TUBLATANKA – Môj starý dobrý kabát
05. V. PATJEDL &# O. ZÁBLACKÁ – Mopedová (Poďme spolu lietať)
06. BANKET (R. MULLER) – Po schodoch
07. Marika GOMBITOVÁ – Koloseum
08. MODUS – Ty, ja a môj brat (Sklíčka)
09. Beáta DUBASOVÁ – Sme také, aké sme
10. Vašo PATEJDL – Voňavky dievčat
11. VIDIEK – Vidiečan
12. Pavol HAMMEL – ZRPŠ (Pri poslednom litri vína)
13. LOJZO – Zita obezita
14. YPS – Mama, kúp mi rontgen
15. ZENIT – Milujem
16. Robo GRIGOROV – Pocta Majakovskému
17. Laco LUČENIČ – Hádanky tiel (radio edit)
18. GRAVIS – Skúšky z lásky
19. Júlia a Peter HEČKOVCI – Taliansky muzikál
20. Peter LIPA – Tento týždeň nemám čas

Zdroj: TS MusicServer