"Rapové beaty z 90% nie sú nič iné ako elektronika sprznená slovami," hovorí s nadhľadom Branči Kováč alias Vec na margo svojho nového projektu Agfa Park. Na konci januára pod týmto pseudonymom vydal prvé EP Shuffle, s ktorým viac než na bežné hip-hopové publikum mieri práve na poslucháčov elektronickej hudby.

K súčasnej klubovej elektronike má Vec veľmi blízko a inštrumentálny projekt bol logickým vyústením jeho meniaceho sa vkusu. "V posledných rokoch tvorí elektronika väčšinu hudby, ktorú počúvam a ktorá mi robí dobre. Aj čo sa týka vývoja, napreduje viditelne rýchlejšie ako ostatné žánre."

Skladby na EP Shuffle sú v podobných tempách ako štandardná rapová produkcia, kompozície sú však členitejšie a deje sa v nich omnoho viac ako pri beatoch, ktoré slúžia primárne ako podmaz pre rap alebo spev. Čisto inštrumentálna produkcia s ojedinelými vokálnymi samplami dáva priestor na ďalšie zvukové vrstvy a experimenty, ktoré by v spojení s rapom nevynikli, alebo by naopak mohli pôsobiť rušivo.

Vec k tvorbe pod značkou Agfa Park podľa vlastných slov nepristupuje zásadne inak, ako keď robí rapové beaty. Rozdielny je len výsledok. "Prístup je odjakživa v podstate rovnaký, akurát niekedy sa aranžmány vyvinú tak, že rap tam nie je potrebný," vysvetľuje raper, dídžej a producent. "Čo sa týka procesu vzniku EP, tri zo štyroch skladieb vznikli na MPC 2500 základe a následne boli dotvorené a došperkované v Cubase a hardwareovými synthmi Yamaha Motif a Prophet 12. V jednej sú dokonca nejaké minimalistické skreče."


Predzvesťou EPčka a úplne prvou zverejnenou nahrávkou Agfa Parku bola minulý rok na jeseň skladba Heart Pump. Vyšla na v poradí už siedmej kompilácii zo série Beat Garden vydavateľstva Gergaz a poznať ju môžete aj z vysielania Rádia_FM. Ostatné skladby vznikali priebežne počas posledných troch rokov. "P
rácu na nich som striedal s inými skladbami, ktoré už som medzitým vydal alebo sú naďalej v procese výroby. Nerobil som EP cielene, len som si v istom bode uvedomil, že mám štyri skladby hotové a pripravené vypustiť, tak som to spravil."

Napriek tomu, že ideou projektu je vydávať beaty bez rapu, zaujímalo ma, či si vie Vec pod značkou Agfa Park predstaviť spoluprácu s rapermi, alebo že by do týchto komplexnejších "hudieb" sám rapoval. "Nie je vylúčené, že urobím rapové remixy EP. Beaty, čo som v poslednej dobe dodal mojim obľúbencom, sú hlavne Spit Mode a Kým lampy zhasnú pre Supu, No tak pre Delika a pre Zverinu som vytiahol šuflík Dajte mi pokoj z jeho albumu Mali ste sa lepšie učiť. Raperi chcú ale väčšinou 'lopata systém' beaty, alebo chcú beat, ktorý sa podobá na niečo, čo poznajú."

V najbližších týždňoch sa Vec sústredí najmä na prvý album s Tonom S. v rámci ich spoločného projektu Ultrazvuk, ktorý by mal vyjsť už v marci. Práve dnes Tono zverejnil na svojich profiloch vtipný obal nahrávky. Agfa Park teda zostáva bokovkou, ktorej ďalší osud sa ukáže až časom. Pre Veca však bolo dôležité oddeliť svoju "elektronickú identitu" od tej rapovej. "Rozhodol som sa zaviesť meno Agfa Park, aby ma fanúšik lahšie dokázal odlíšiť od toho, čo robím ako raper. Čo sa bude diať s mojou novou identitou, sa uvidí neskôr počas roka 2019. Budem mať nový Cubase, mám Maschine, a to sú stroje, pomocou ktorých sa bude tvoriť môj nový zvuk. Sledujte Agfa Park na Instagrame," uzatvára.

EP Shuffle môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe. Nájdete ho aj na Deezeri, Spotify a ďalších streamingových službách.



Autor: Patrik Marflák
Foto: artwork (Na obrázku vraj nie je Michael Jackson. Pravda je, že nemal dva nosy a jedno oko...)