Písalo sa toho veľa - podrezané žily po smrti Jara Filipa či absencia jeho otcovskej ruky v detstve. Túto pieseň však píše sama Dorota. O tichu, ktoré nastalo, a o spomienkach, ktoré nikdy neboli. Novinka s názvom Tabak je jej vyrovnaním sa s otcovou smrťou a zároveň darom od dcéry k 20. výročiu absencie Jara Filipa.

Tento tabak je silný, štípe na pľúcach a nejeden posluchač sa možno rozkašle. Napriek tomu v piesni temnota ani patetický smútok nemá miesto. Práve naopak, text je osobným vyjadrením o pute, ktoré je nepretrhnuteľné, o krvi, ktorá nie je voda. Je o pevných krokoch a silnom koreni. Pesnička má dve verzie, plnú albumovú (stopáž 4:40 min) a kratší rádiový edit. K audiu ešte čoskoro pribudne videoklip v réžii Juraja Nvotu. 


Na novom albume spolupracuje aj s Tomášom Slobodom

Dorota Nvotová aj tento rok dodrží tradíciu slovensko-anglických názvov svojich albumov, ktorú započala v roku 2012 "nepálskou" nahrávkou Just!. Na ďalšiu štúdiovku More si potom fanúšikovia počkali dlhých šesť rokov, počas ktorých sa jej život úplne zmenil, teraz však s novou tvorbou hlási už po dvoch rokoch. Jej nový album sa bude volať Ten a v kontexte vyrovnávania sa s neprítomnosťou otca (ktorý už niekoľko rokoch chýba aj v role starého otca), prítomnosťou syna a novej životnej lásky, zapadol názov perfektne. Album bude mať neprekvapivo 10 pesničiek, čím sa okrem iného zaručí aj jeho napasovanie na vinylovú platňu.

Nvotová pri nahrávaní novinky pokračuje v spolupráci s Mariánom Slávkom na bubnoch a Filipom Hittrichom na basgitare. Obaja sú členmi skupiny Talent Transport a po úspešnej spolupráci na projekte Peter a Lucia spolu s Jakubom Ursinym a následne na spomínanom albume More sa ich 37-ročná speváčka, hudobníčka a skladateľka nevie nabažiť. Tentokrát však do tvorivého tímu pribrala aj muzikanta a producenta Tomáša Slobodu, ktorého už roky obdivuje a až teraz nabrala odvahu osloviť ho.

Tomáš veľmi vhodne dopĺňa to, čo Dorote chýba, resp. odstraňuje to, čo Dorote samej na sebe vadí - pátos, klišé a kabaretnosť. V tejto tvorivej dvojici sa im darí vyňať z jej tvorby len samotný koncentrát - bez omáčok a nánosov divadelnosti - a dať mu nadčasový hudobný rozmer. Práve pieseň Tabak je toho živým dôkazom. Okrem Youtube ju nájdete aj na všetkých streamingových službách.

Naživo môžete Dorotu najbližšie vidieť budúci štvrtok (9.7.) na festivalovom live streame Pohoda in the Air. Na trenčianskom letisku bez návštevníkov vystúpi ako prvá spoločne s Milanom Lasicom, s ktorým zahrajú a zaspievajú najmä pesničky z kultového albumu Bolo nás jedenásť. Na 31. júl zase chystá "neformálny barový koncert" s dobrovoľným vstupným v bratislavskom .klube pod lampou.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Boleslav Boška

Súvisiaci interpreti: Dorota Nvotová