Dokončila knihu Fulmaya na rázcestí, ktorá je pokračovaním jej knižného debutu a dostane sa na trh ešte pred Vianocami, s Jakubom Ursinym nahrala muzikál Peter a Lucia, ktorý vyšiel nedávno na CD, a napokon sa pustila aj do nahrávania svojej ďalšej štúdiovky. Vyťažená Dorota Nvotová vraví, že pôjde o konceptuálny album, ktorý možno označiť za prelomový.

Peter a Lucia je projekt, ktorý má Dorota NvotováJakubom Ursinym a hudobníkmi z Talent Transport Mariánom Slávkom, Vladislavom "Slnkom" ŠarišskýmFilipom Hittrichom, a pred pár dňami sa dočkal aj svojho fyzického nosiča. Práve spolupráca so spomínanými hudobníkmi priviedla speváčku k myšlienke spraviť zásadný krok a po pätnástich rokoch zmenila kapelu.

"Potrebovala som výzvu, ktorá mi ukáže, ako sa inak pozrieť na svoju hudbu, lebo stále to bolo to isté. Upozorňovali ma na to aj členovia mojej bývalej kapely - 'Macíky', za ktorými mi je síce ľúto, ale zostávame kamaráti a rozhodla som sa posunúť ďalej," vraví Dorota, ktorá neskrýva nadšenie, že hudobníci z Talent Transport sa rozhodli prijať jej ponuku na spoluprácu pri jej sólovke.

Z diktátora učeň

"Hlavne Vladislav Šarišský a jeho prístup a pohľad na hudbu so mnou úplne zatriasli. Neuvažovala som, že hrám pesničku, lebo ju mám hrať, ale pýtala som sa a treba tu niečo zahrať? A to je úplne iný pohľad na vec," vysvetľuje hudobníčka, ktorej zistenie, že netreba vždy a všade hrať považuje za prelomový moment vo svojej muzikantskej kariére. "Kedysi mi otec Jaro spomínal, že toto s ním urobil Dežo. Naučil ho hrať menej a inak. S rozvahou a citom. A niečo také so mnou urobil Slnko a prinútil ma viac sa venovať hudbe a cvičiť."


Dorote Nvotovej sa podarilo prekročiť svoj vlastný tieň, a to aj vďaka radikálnemu prístupu hudobníkov. "Povedala som im, aby boli na mňa prísni. Mala som vždy strašne diktátorský prístup k hudbe a všetko muselo byť tak, ako som si to vymyslela. Nechcela som nikoho počúvať," priznáva. "Úplne som to zrušila, lebo som začala hrať s ľuďmi, ktorí sú niečim viac ako ja. Sú omnoho ďalej, inštrumentálne aj pocitovo, ako moja maličkosť."

Takže si kúpila metronom, začala denne hrávať a cíti, že je na dobrej ceste, čoho potvrdením bude aj pripravovaný album. "Ešte stále nie som tam, kde by som chcela byť, ale výrazne ma kopol do zadku a som mu za to strašne vďačná a myslím si, že je to aj na albume počuť," hovorí na Šarišského adresu Nvotová. 

Dorota Nvotová pri nahrávaní Petra a Lucie Zdroj: Facebook.com/peteralucia

Šesť rokov v albumovom balíčku

Dorota s obdivom verila trojici Šarišský, Slávka, Hittrich a viaceré veci dopadli napokon inak, ako si myslela. Vladislav Šarišský mal byť pôvodne za klavírom, no našiel si iný hudobný nástroj. "Povedal mi, hraj si to sama, ja budem harmonikár," s úsmevom spomína Dorota. Z celého albumu napokon takmer vylúčili gitaru, ktorú nahradila harmonika. "A je to super. Je to iný album, pritom moje pesničky sú stále moje pesničky, počuť moje ťahy, moje texty, melódie, ale je to iný prístup," hovorí Dorota.

Speváčke je veľmi ľúto, že sa albumu nedožil novinár Juraj Kušnierik. "Vždy mi hovoril, že Dorotka máš drahokamy, ktoré dávaš na trh tak surové a pritom sú to zafíry, rubíny, diamanty, tak obrús to. Strašne by som chcela, aby sa toho dožil, ale snáď to bude tam hore počuť." 

Nová nahrávka bude prierezom udalostí posledných šiestich rokov hudobne aj textovo. Dorota albumu dopriala čas, aby mohol dozrieť, hoci asi polovicu piesní mala hotovú už po štyroch rokoch. "Bude trošku konceptuálny. Je tam pesnička Bratislava, Káthmandu, Moskva, Maldivy, o každom mojom mieste, mojom domove. Plus moje štandardné pesničky. Dve veci budú v angličtine, zvyšok v slovenčine a plánujem aj vinyl," odhodlane prezrádza hudobníčka.

Vinylová verzia albumu bude pre ňu vytúženou odmenou. Nahrávka vyjde spolu s jej novou knihou Fulmaya na rázcestí, ešte pred Vianocami pod značkou vydavateľstva Slnko Records.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Dorota Nvotová