Posledný mesiac v roku víta novou pesničkou aj Zuzana Smatanová. Nejde však o vianočný singel. V lyrickom texte plnom obrazov a metafor podmanivo opisuje samotnú zimnú atmosféru a detaily v prírodnom kolobehu. Pesničku, ktorú si sama napísala a naspievala, sprevádza animované lyric video, ktoré je plné jej vlastných ilustrácií.

"Už niekoľko rokov ma fanúšikovia žiadajú, aby som napísala vianočnú pesničku, hoci ja som po takej vo svojom repertoári nikdy netúžila. Mám rada vianočné pesničky, ale myslím si, že atmosféra Vianoc bola už toľkokrát tak krásne opísaná, že by som zrejme nič originálnejšie nevymyslela," priznáva Zuzana Smatanová. "Napísala som teda pre fanúšikov zimnú pesničku December, v ktorej opisujem to, ako ja vnímam december a zimu, ako ročné obdobie. Príroda sa po jeseni úplne zmení, a práve to ma inšpirovalo opísať všetky tie krásne veci, ktoré máme v zime bežne pred očami."

V lete o zime

"Text som začala písať v horúcom auguste tohto roka, čo bolo trochu bizarné, lebo som si všetko okolo seba musela predstaviť tak, akoby bola zima. Doma som nahrala demo a v septembri som začala v štúdiu produkovať a nahrávať spolu s Ivanom Jombíkom, ktorý sa postaral o mix a mastering. Spolupracovala som tiež s Tomášom Löbbom a gitary mi nahral môj gitarista Dušan Kulich," prezradila o novinke, ktorú zverejnila spoločne s krásnym lyric videom plnom jej vlastných obrázkov. Ako vzniklo, sa dočítate nižšie.


Keďže ani Zuzana aktuálne nemôže vykonávať svoje milované povolanie - koncertovanie, začala sa počas pandémie naplno realizovať v inej umeleckej oblasti. Popri hudbe je totiž jej veľkou láskou výtvarné umenie. Fanúšikov svojím talentom a tvorbou prekvapovala už v minulosti, no teraz sa v kreslení a maľovaní posunula na novú úroveň. Dokonca profesionálne ilustruje knižky pre deti. Rozhodla sa preto spojiť svoju výtvarnú tvorbu aj s novým singlom.

"Súčasne s produkciou pesničky som začala doma ilustrovať jednotlivé obrázky do videoklipu. Trvalo mi to celý september a veľmi ma to bavilo," hovorí speváčka. Výsledkom je lyric video, v ktorom sú slová textu piesne vsadené do obrázkovej knižky o decembri. O animáciu videa sa postaral Roman Kovár. Zuzana sa z novinky veľmi teší a dúfa, že aj keď ju nebude môcť tento rok fanúšikom zaspievať na koncertoch, pieseň spolu s videom fanúšikom vytvoria hrejivú atmosféru aspoň v ich domovoch.

Informácie a fotografie ilustrácií Zuzany Smatanovej redakcii Hudba.sk poskytol speváčkin manažér Pavol Smolka. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Facebook.com/ZSmatanova

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová