Čoraz populárnejšia pesničkárka, ktorá má na konte dva autorské albumy Schizofrenik-optimista a My name is Mirka not Miška, vydala 2. apríla, presne v deň svojich 28. narodenín, doposiaľ nezverejnenú skladbu Nekonečné nebo. Spomína v nej na rôzne životné etapy, a preto sa ňou svojich fanúšikov rozhodla obdarovať práve v tento deň.

Pesnička je nielen o spomínaní, ale najmä o vytvorení bezpečného miesta vo svojom vnútri, v ktorom sa cítime skvele bez ohľadu na mienku iných, či na okolnosti a situácie, nad ktorými nemáme kontrolu.

"V piesni spievam o tom, ako hľadám pocit nekonečného neba v sebe a toto hľadanie je popretkávané rôznymi spomienkami na to, čo som prežívala v pätnástich či dvadsiatich rokoch. Keď sa obzriem späť, tak vidím, že aj tie najťažšie veci som nakoniec zvládla a väčšina mojich strachov sa ani nenaplnila. To človeka veľmi oslobodzuje a dáva mu potrebný nadhľad. Navyše, tak často sa snažíme meniť veci zvonka, pritom skutočná zmena vychádza vždy len z nášho vnútra," vysvetľuje Mirka Miškechová.


Sympatická hudobníčka skladbu napísala a nahrala s ostravským humoristom a multiinštrumentalistom Jiřím Krhutom, za kamerou stáli chlapci z kreatívneho štúdia Star-key. "Hudbu aj klip sme nakrúcali v ostravskom štúdiu Českého rozhlasu. Veľmi pekne ďakujem kolegom nielen za ich kreativitu, ale najmä trpezlivosť a energiu. V ten deň sme natáčali dohromady až tri piesne a tri vizuály. Keby ma nepodržali a nepovzbudzovali, výsledok by určite nestál za veľa. Dokázali ma nakopnúť a namotivovať, keď som už strácala energiu a do skladieb sme dali naozaj maximum," prezrádza Mirka.

Ako dodáva, touto skladbou otvára novú hudobnú etapu. Je to prvá lastovička z pripravovaného albumu, na ktorom spolu s Jiřím Krhutom začali intenzívne pracovať ešte na konci minulého roka. "Momentálne, žiaľ, práce nepokračujú, nakoľko nás pozastavila situácia spôsobená koronavírusom. Preto si netrúfam odhadovať termín vydania nového albumu. Verím však tomu, že aj toto tiché obdobie má svoj zmysel a dáva nám čas na úplne iné aktivity a zamyslenia, ktoré sú nielen pre nás umelcov veľmi potrebné. Možno sa toto všetko naozaj deje preto, lebo sme boli ako ľudia veľmi pyšní, zameraní iba na konzum. Teraz nemáme skoro nič a zisťujeme, že kým máme jeden druhého, tak máme všetko," zveruje sa so svojimi pocitmi z posledných týždňov pesničkárka.

Prečítajte si tiež: Popularita speváčky Mirky Miškechovej stále rastie. Kto je toto dievča s gitarou?

V prípade pozitívneho vývoja v súvislosti s pandémiou Mirka svojich fanúšikov už teraz pozýva na svoj koncert v bratislavských Klariskách, ktorý pripravuje na jeseň tohto roka. Lístky aj podrobné informácie o podujatí nájdete na stránke Predpredaj.sk.

Redakciu Hudba.sk informoval Radovan Polášek. Text tlačovej správy sme upravili. Novinky Mirky Miškechovej môžete sledovať na jej oficiálnych stránkach na Facebooku a Instagrame.

Foto: Petr Kurečka