Singel Jediný a jediná je výsledkom jej niekoľkomesačnej práce Zuzany Smatanovej. Ako prezrádza, koncom minulého roka trávila veľa času len sama s vlastnými myšlienkami a spomienkami, ktoré následne zhmotnila do krásnej intímnej skladby. Sprevádza ju zaujímavý videoklip, v ktorom sa podarilo zachovať intimitu piesne a zároveň zostal trochu tajomný.

Zuzana Smatanová oslávila pred pár dňami 15. výročie svojho pôsobenia na hudobnej scéne a už plní sľuby, ktoré vtedy fanúšikom dala. Napísala pre nich novinku Jediný a jediná, ktorá je iná ako čokoľvek z jej doterajšej tvorby. Dominantným nástrojom je klavír, ku ktorému sa postupne pridávajú sláčikové nástroje v aranžmáne Milana Adamca a citlivé harmonické vokály. Po celý čas však zostáva zachovaná komorná atmosféra, nejde o veľký orchestrálny kus ako v prípade úspešného singla Horou (2016).

Odžitá pieseň o spriaznenosti dvoch duší

"Text aj hudbu som napísala niekedy v decembri minulého roka. Keď som písala pesničky na nový dvojalbum Echo, veľa času som trávila pri klavíri, sama so svojimi myšlienkami, a vracala som sa k obdobiam, ktoré pohli mojím vnútorným svetom. Vždy do svojich pesničiek vkladám kus svojho života, lebo iba tým majú pre mňa naozajstný význam. Chcem, aby boli osobné, aby sa mi vždy vďaka nim pripomenulo niečo, čo súviselo s mojím životom. Táto pieseň je o láske, o spriaznenosti dvoch duší, keď vedia, že sú pre seba jediné na svete. Verím a dúfam, že práve v nej mnohí ľudia nájdu svoj vlastný príbeh," hovorí speváčka a skladateľka o novinke.

Zuzana Smatanová je nielen autorkou hudby a textu, zároveň je aj producentkou piesne. O zvuk sa postaral Ivan Jombik a s programingom speváčke pomohol Tomáš Löbb zo štúdia LVGNC. Bude zaujímavé, ako na pieseň s takouto jemnou atmosférou zareagujú rádiá, ktoré budú v nastupujúcom období letných hitov rotovať najmä energické, tanečné a odľahčené skladby.


Tam, kde to všetko začalo

Podľa hudobníčky sa v novinke odráža prirodzený vývoj vecí, nesnažila sa zámerne odkloniť od svojej doterajšej tvorby. "Počúvam, čo mi našepká moja vlastná intuícia a nechám sa ňou viesť. Nemyslím si, že sa stala nejaká výrazná zmena, aj keď, dospela som a pristupujem k svojej tvorbe už úplne inak. Za 15 rokov na scéne som sa naučila byť tak autentická, ako to len viem, preto aj tento singel je taký, ako to v tomto momente prirodzene cítim. Túto pieseň, ako aj celý dvojalbum Echo, som si produkovala sama, čo považujem za nový, ale aj úplne prirodzený krok ďalej. Mám vďaka tomu krásnu možnosť hrať sa so svojou hudbou tak, ako to chcem ja," dodáva Zuzana Smatanová. 

Režisérom videoklipu Jaroslav "Jaris" Vaľko, s námetom však prišla speváčka sama: "V klipe vchádzam do prázdnej koncertnej sály v Slovenskom rozhlase, sadám si za klavír, v tom zhasnú všetky svetlá a zostane svietiť len pár žiaroviek. Spievam a hrám, chcem byť sama, vytváram si v predstave človeka, ktorému tú pieseň spievam. Vtom sa tam naozaj zosobní a ako duch prechádza okolo mňa až ku klavíru. Sme v tej chvíli ten jediný a jediná, celá miestnosť je len naša. Až v závere klipu sa ukáže, že to nie je celkom tak..."

Dejiskom videoklipu je symbolicky Štúdio č. 5, kde sa často konajú aj verejné koncerty. "Táto rozhlasová sála má pre mňa veľkú symboliku. Práve tam som sa prvýkrát, pred pätnástimi rokmi, objavila na semifinále autorskej súťaže Coca-Cola Popstar a takto si v nej pripomínam tohtoročné pätnáste výročie na hudobnej scéne," dodáva Zuzana Smatanová.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach speváčky zuzanasmatanova.sk a facebook.com/ZSmatanova.

Foto: Hugo Činčala