Po debutovom albume Cicero, ktorý v marci tohto roka v Bratislave pokrstil český spevák Dan Bárta, prichádza kapela Rakovicky s letnou novinkou Nebudeme ako predtým. Pieseň, v ktorej hosťuje mladá, širokej verejnosti zatiaľ neznáma speváčka Livvi, je predzvesťou nového smerovania skupiny.

"Debutom sa pre nás definitívne skončila 'doba temna'. Začína sa nová éra, ktorá bude uvoľnenejšia a viac fresh," hovorí o skladbe Nebudeme ako predtým líder kapely, spevák, skladateľ a producent Marek Rakovický.

"Táto pieseň je o zážitku, ktorý má silu nás navždy zmeniť. Už nebudeme schopní ignorovať svoj vnútorný hlas - stane sa našou neoddeliteľnou súčasťou. Je o zážitku silnej lásky," dodáva o novinke, ktorej text však napísal už dávnejšie. Zošit s poznámkami i úryvkami textov našiel náhodou pri sťahovaní a okamžite v ňom zarezonovali.

"Zistil som, ako dávno som si už robil poznámky textov v slovenčine - niektoré z nich našli uplatnenie až teraz," hovorí hudobník, ktorý až do vzniku projektu Rakovicky vydával v rámci svojej pôvodnej (a stále fungujúcej) skupiny Lavagance výlučne skladby v angličtine.


Spolupráca s neokukanou speváčkou

Pesnička, ktorá je spomienkou na dávne leto, si priam žiadala, aby v nej znel aj ženský hlas. Prispela ním nová tvár na slovenskej hudobnej scéne, Diana Olívia Zemková alias Livvi.

"Hľadali sme speváčku, ktorá sa bude hodiť k Marekovmu hlasu, a zároveň to bude niekto neopozeraný a svieži. Našli sme Livvi, ktorú nám odporučil náš manažér Smasho. Pracovalo sa nám s ňou veľmi dobre a ani do budúcna spolupráce a hosťovanie umelcov v našich skladbách nevylučujeme," prezrádza producent a hráč na klávesy Oliver Fillner, ktorý je autorom hudby v novom singli. Pieseň Nebudeme ako predtým tak zároveň potvrdzuje, že skupina Rakovicky, ktorá pôvodne začala ako sólový projekt speváka skupiny Lavagance, už dnes ani autorsky nie je len o svojom lídrovi.


Videoklip v štýle road movie a s atmosférou zasnených prímorských vizuálov Lany Del Rey sa nakrúcal v rakúskom Burgenlande, kam sa Marek Rakovický začiatkom tohto roka presťahoval: "To miesto ma priam očarilo. Evokuje vo mne takú 'rakúsku Kaliforniu'. Ešte aj slnko tu svieti podobne," hovorí spevák, ktorý je známy častými návštevami Spojených štátov. Novinku režírovala Barbora Vaculová, s ktorou už skupina spolupracovala na minuloročnom nostalgickom videoklipe Odvážne dievča.


Redakciu Hudba.sk za kapelu Rakovicky informoval Mário "Smasho" Vasko. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Barbora Vaculová (koláž Hudba.sk)