Posledných pár mesiacov síce o nej takmer nebolo počuť, to však neznamená, že by britská speváčka Dua Lipa zaspala na vavrínoch alebo si dala dlhšiu pauzu. Hneď v úvode novembra totiž svojich fanúšikov potešila pilotným singlom zo svojej druhej štúdiovky. Skladbou Don't Start Now sa lúči so svojím expriateľom a dáva hrubú čiaru za utrápeným obdobím.

Ešte pred pár rokmi meno Dua Lipa takmer nikto nepoznal, to sa však rýchlo zmenilo a dnes je 24-ročná hviezda jednou z najžiadanejších popových speváčok. Keď v roku 2017 vydala svoj prelomový singel New Rules, zrejme ani sama nedúfala, že zo skladby bude taký obrovský hit a otvorí jej cestu medzi áčkové hviezdy hudobnej scény.

Po sérii ďalších úspechoch a výbornom eponymnom albume je už jasné, že v prípade talentovanej brunetky nešlo o žiadnych "15 minút slávy" ale snubný začiatok veľkej kariéry. V tomto roku dokonca vyhrala cenu Grammy v kategórii najlepší nováčik a tiež gramofónik za skladbu Electricity v kategórii Najlepšia tanečná nahrávka. Teraz ohlasuje druhý album s novým singlom Don't Start Now, pri ktorom stavila na rovnaký autorský tím ako v spomínanom megahite New Rules. O produkciu sa postaral Ian Kirkpatrick a pod hudbou a textom sú okrem samotnej speváčky a producenta podpísané aj skladateľky Caroline Ailin a Emily Schwartz.


Nové vlasy, nový chlap, nový zvuk

Dua Lipa toho v posledných mesiacoch stihla najmä vo svojom súkromí pomerne veľa. Okrem toho, že stretla novú lásku, zmenila sa v blondínku a zo svojho instagramového profilu zmazala všetky fotografie, ktoré by ju nejako spájali s minulosťou. Ak by niekto čakal, že speváčka vo svojej novej hudbe využije vlastné krivdy, tak sa mýlil. Dua totiž už nemieni ďalej premýšľať nad tým, čo by bolo, keby sa po piatich rokoch neskončil jej vzťah s britským modelom a kuchárom Isaacom Carewom.

"Rozhodla som sa zverejniť túto pieseň ako prvú, aby som mohla uzavrieť jednu kapitolu môjho života a začať druhú. Do novej éry s novou hudbou. Je to o tom, pohnúť sa ďalej a nikomu nedovoliť, aby vám v tom bránil," prezradila Dua Lipa. Je síce trochu škoda, že takúto energickú skladbu nevydala ešte počas leta, no niečo mi hovorí, že to v tomto prípade problém vôbec nebude. Od piatkovej premiéry (1.11.) má videoklip k novinke už takmer 10 miliónov prezretí, za čo sa rodáčka z Londýna vôbec nemusí hanbiť. A dokonca už počas prvých 24 hodín od zverejnenia sa jej podarilo dostať na prvú priečku celosvetového rebríčka na iTunes. 

Pred kamerou vydareného vizuálu sa speváčka v spoločnosti svojich priateliek premiestňuje z jednej párty na druhú, pričom zisťuje, že ju neustále niekto sleduje. Réžiu mal na starosti austrálsko-americký režisér Nabil Elderkin, ktorý má na konte spolupráce s Kanye Westom, Johnom Legendom, Frankom Oceanom, FKA twigs, Kendrickom Lamarom či britskými indie-rockermi Foals.

Druhý album už o pár mesiacov

Už keď sa započúvate do miestami agresívneho, no motivačného textu, tak vám zrejme bude jasné, že skladbu Lipa adresuje svojmu ex. "Premýšľam o tom, aká som bola. Zmenilo ma zlomené srdce? Možno. Ale pozrite sa, ako som dopadla. Už som v pohode. Je to desivé, no pokračujem. Už nie som tam, kde si ma nechal. Takže ak ma nechceš vidieť tancovať s niekým iným a chceš veriť tomu, že ma môže čokoľvek zastaviť, neukazuj sa, nevychádzaj von. Nestaraj sa o mňa. Odíď, vieš ako."

V rozhovore pre rádio Beats 1 Dua Lipa prezradila, že skladba skvelo vystihuje to, aká bude jej očakávaná druhá štúdiovka. Nový singel stihla už predstaviť aj naživo v The Graham Norton Show.


Nového albumu mladej hviezdy by sme sa mali dočkať už v úvode roku 2020. Nadviaže tak na svoj úspešný debut z roku 2017, ktorý sa v minulom roku dočkal platinovej reedície. Britská hudobníčka svoju novú hudbu opisuje ako nostalgickú disco nahrávku z tanečného parketu. Na albume pravdepodobne nájdeme aj singel Swan Song, ktorý vydala ešte v januári tohto roka ako soundtrack k filmu Alita: Battle Angel.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/dualipaofficial