Slovenský hudobník, spevák a skladateľ Ado Juráček predstavuje novú skladbu Paper Chain. Hlavným nástrojom je tu opäť jeho obľúbené ukulele, no pesnička skôr než jeho doterajšie "plážové" pesničky pripomína tradičné americké vianočné piesne z čias, kedy bol najpopulárnejším hudobným žánrom jazz. Zvukom skladby tak podčiarkuje jej odkaz.

V texte piesne totiž Ado Juráček spieva o tom, aby sme Vianoce prežili staromódnym spôsobom - bez prehnaných trblietok, v kruhu rodiny, aby sme spievali spoločne koledy a s deťmi vyrábali papierové vianočné ozdoby (resp. reťaze - Paper Chain).


Netradične tradičný vianočný singel je prvou lastovičkou, ktorá udáva Adovej tvorbe nový smer. Na rozdiel od predošlej pesničkárskej tvorby v slovenskom jazyku sa rozhodol pre angličtinu a žánrový posun k easy listening jazzu. "Základnú harmóniu piesne som vymyslel na ukulele. Neskôr som k nej citlivo naaranžoval ostatné nástroje," približuje Ado Juráček novinku, ktorú si, ako ukazuje aj samotný videoklip, nahral a vyprodukoval sám vo svojej obývačke.

“Naša obývačka je pre mňa najpohodlnejšie miesto pre tvorbu. Či už vymýšľam alebo nahrávam. Skúsil som viaceré nahrávacie štúdiá, ale takto je to bez stresu a aj peňaženka ostane plná. Koniec-koncov mojej hudbe najlepšie rozumiem sám a viem, čo nahrávka potrebuje, aby znela prirodzene. Kúpil som si cajon, metličky a rôzne nástroje, ktorými môžem vytvoriť akustickú nahrávku. Vyrobil som si absorpčné panely, vďaka ktorým som odhlučnil miestnosť a vytvoril intímnejšiu atmosféru. Stal sa zo mňa hudobník-kutil," dodáva Ado so smiechom.

Novinku Paper Chain, ako aj Adov ostatný album More snov, ktorý vyšiel v auguste, nájdete na všetkých streamingových službách. Hudobníka môžete podporiť kúpou albumu na Bandcampe.



Text: Hudba.sk (zdroj: Ado Juráček)
Foto: archív hudobníka