Americká post-punková hviezda, britský synthpop, živelné austrálske country, belgický metal aj horňácka cimbalovka. Také kombinácie na festivale Beseda u Bigbítu už nikoho neprekvapia. Z odvahy dramaturgicky riskovať sa stal štandard, ktorý otvorení poslucháči túžiaci po kvalite a pohode slováckeho vidieka ocenili poslednými vypredanými ročníkmi.

Už 27. ročník festivalu Beseda u Bigbítu v obci Tasov pri Veselí nad Moravou prebehne 2. a 3. augusta. Hlavným lákadlom aktuálneho ročníka sú americkí Algiers, ktorí sú jednou z najvýbušnejších odpovedí na dnešnú dobu a sprevádza ich povesť jednej z najlepších koncertných kapiel vôbec (presvedčili sme sa o tom aj vlani v Bratislave). Hoci sa s ich menom najčastejšie skloňuje škatuľka post-punk, v ich hudbe sa dajú nájsť aj stopy južanského rapu, funku, IDM alebo gospelu.

Práve v súvislosti s Algiers usporiadatelia riešili hneď niekoľko pochybností. "Pochybnosti, či koncert Algiers v malej dedinke na Morave a na festivale s tak divným názvom nie je pasca, som riešil hneď niekoľkokrát. Po vystúpení tejto kapely v Tasove v každom prípade môžem ísť s pokojom do usporiadateľského dôchodku," smeje sa riaditeľ festivalu Pavol Uretšlégr.


Špičku nezávislej scény a ďalší ťahák festivalu predstavuje tiež belgické post-hardcorové trio Brutus a vychádzajúca britská synthpopová hviezda International Teachers of Pop, ktorá na Besede vystúpi v českej premiére. Pri austrálskych The Kill Devil Hills sa návštevníci môžu tešiť na živelnú zmesku country, blues a garážového rocku.

Zahraničnú časť lineupu ďalej posilnia poľskí Lonker See, ukrajinské duo Ptakh_Jung & VJ Reinish (ich koncert na bratislavskom festivale SHARPE mal skvelé ohlasy) a maďarský producent Gábor Tokár alias Ficture.


Tradične dobrý výber slovenských kapiel

Možno aj preto, že festival sa koná neďaleko našich hraníc, pozývajú organizátori každý rok veľmi zaujímavý a reprezentatívny výber zástupcov aktuálnej slovenskej nezávislej scény. Výnimkou nebude ani tento ročník. Katarzia a Pjoni predstavia oceňovaný album Antigona, s ktorým v júli zavítajú aj na barcelonský Sónar.

Jonatán "Pjoni" Pastirčák na Besede predstaví tiež svoju sólovú elektronickú tvorbu pod aliasom Isama Zing, s ktorou v januári zaujal na holandskom festivale Eurosonic. Silný dojem tam zanechalo aj duo Möbius, ktoré svoj ťažkotonážny doom/stoner/sludge metalový náklad v zostave gitara + bicie vyloží aj v Tasove.


V Česku je vďaka spolupráci s Petrom Marekom (Midi Lidi) na projekte Monikino Kino dobre známa Monika Midriaková. Jeho nasledovníka pod názvom Leto s Monikou však nahrala sama a nahrávka, ktorej hlavnou témou je "objavovanie pokoja", jej priniesla cenu Debut roka na Radio_Head Awards. Elektro/indie popová kapela Luvver zase ašpirovala na cenu Objav roka.

Stajňu vydavateľstva Slnko Records bude okrem Leta s Monikou a Katarzie zastupovať aj pozoruhodné nadžánrové trio Darkness Positive. Rovnako ako oni, aj prešovskí Vojdi sú dôkazom, že v zostave gitara-basa-bicie možno robiť mimoriadne pestrú, dynamickú a najmä nepredvídateľnú hudbu.


Osemdesiatročný primáš aj mladé české talenty

V rámci zoznamu českých účinkujúcich je špeciálnou položkou programu koncert legendárneho primáša a huslistu Martina Hrbáča. "Majster Hrbáč začiatkom tento rok oslávil osemdesiat rokov. Samotná horňácka cimbalová muzika Martina Hrbáča potom pred tromi rokmi oslávila úctyhodných päťdesiat rokov od svojho vzniku. Pôjde o jedno zo zásadných vystúpení na Besede," hovorí dramaturgička Kač Fišer.

Z českej scény do Tasova prídu víťazi súťaže 1Band2Play Chief Bromden, čerstvé meno na elektropopovej scéne - speváčka Aneta Martínková alias Margo, či kapela Fotbal, ktorá má zvukovo blízko zase ku kraut-popu, psychedélii a mathcoru. Nekompromisný post-hardcore produkujú Drom, naopak, fanúšikovia zasnenej tvorby si prídu na svoje pri projekte Makak Akustikus violončelistky Kataríny Koutnej. Tygroo kombinujú funk, klezmer, balkánsky folk a jazz. Reminiscenciu deväťdesiatych rokov ponúknu Panenské plameny a v novej polohe bez harmoniky zahrá Hana Lundiaková alias Stinka.


Dve kapely sa na festival dostanú vďaka spolupráci s reláciou Štartér Radia Wave - bizarná elektronická dvojica Hello Marcel a osviežujúci raperi P / \ ST, ktorí sa v tejto súťaži dostali až do finále. Lokálnu scénu na Besede zastúpi garážové duo Them Switcheroos a chýbať nebude ani v podstate už domáci rezident festivalu DJ Myslivec.

Etablovanejšie mená aktuálnej českej scény na festivale zastúpia už skôr ohlásení Floex & Tom Hodge, Čáry života, WWW Neurobeat, Manon Meurt, Khoiba, Subject Lost, Himalayan Dalai Lama, VOID, -123min., Boris Carloff, Five Seconds to Leave alebo Muzikant Králíček. Z mladších domácich kapiel sa predstavia napríklad Bert & Friends alebo Lebanon.


V programe 27. ročníka Besedy u Bigbítu sa celkovo predstaví viac než 40 kapiel z desiatich krajín. Nemenej dôležité sú aj ostatné programové bloky festivalu - jedenásty ročník Súťaže pesničkárov a Apollonova návšteva. O potrebe a výhodách digitálneho detoxu porozpráva Karolína Presová, na nebezpečenstvo dezinformácií a manipulácie upozorní Miloš Gregor, poetické naopak bude vystúpenie básnika Petra Hrušku.

Akcia prebieha pod záštitou hajtmana Juhomoravského kraja Bohumila Šimka. Nepoľaviť z dlhodobo progresívnej dramaturgickej línie festivalu, zameraného na aktuálne najzaujímavejšie projekty z domáceho hudobného a umelecké spektra, je možné aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry, Štátneho fondu kultúry SR a Juhomoravského kraja.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Dustin Condren

Súvisiaci interpreti: Floex, Katarzia