Pravdepodobne najvplyvnejší americký raper súčasnosti, Kendrick Lamar, je v reálnom živote svojej priateľke, dnes už snúbenici Whitney Alford verný už od strednej školy. Vo videoklipe k tretiemu singlu z nového albumu DAMN. je však jeho partnerkou Rihanna, ktorá v skladbe Loyalty hosťuje.

Klip, pod ktorým sú podpísaní režisér Dave Meyers a duo The Little Homies (Dave Free a samotný Kendrick Lamar), sériou surreálnych scén vizualizuje text, ktorý vyzdvihuje potrebu vernosti a úprimnosti vo vzťahoch k svojim partnerom, rodine, priateľom, ale aj k sebe samému či k Bohu. Tak ako viackrát v minulosti, Kendrick Lamar v jednej zo scén ukazuje rozpor medzi dobrou a horšou stránkou svojej osobnosti, no rovnako veľký priestor dostáva aj Rihanna, pre ktorú je to prvá spolupráca s 30-ročným raperom.

Najskôr sa o ňu Kendrick pobije s iným mužom, potom mu speváčka ukáže svoju dôveru, keď sa nechá držať za ruku visiac z mrakodrapu, či pri šialenej jazde autom v podzemnej garáži, ktorá neskončí dobre. RiRi si však ako správna "bad girl" užije aj zrážku s druhým automobilom, ktorého šoférovi asi veľmi do smiechu nebolo. Snáď reálny Kendrick Lamar podobné hlúposti nerobí. Napokon, aj úvodná scéna plná twerkujúcich zadkov je len metaforou na prázdny život bez skutočných hodnôt.


Kendrick Lamar svojou tvorbou, ale aj z toho, čo o ňom vieme z rozhovorov a ďalších zdrojov, dokazuje, že nepatrí medzi raperov, ktorí idú len po povrchu. Aj keď vo videoklipoch rád šokuje a posúva hranice, nie je to prvoplánové. Jeho texty sú plné ideí, otázok a referencií, ktoré stoja za zamyslenie.

Nie náhodou jeho ostatné tri albumy - Good Kid, M.A.A.D City (2012), To Pimp a Butterfly (2015) a DAMN. (2017) - patria na portáli Metacritic medzi najlepšie hodnotené nahrávky vôbec. Ostatné dva bodovali vysoko aj v koncoročných rebríčkoch a dá sa predpokladať, že to tak bude aj s tohtoročnou novinkou, ktorou Kendrick vysoko nastavenú latkou rozhodne nepodliezol.

Vypočujte si album DAMN. na Deezeri:



Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar, Rihanna