Pred rokom vydala Celeste Buckingham výberovku The Best Of Celeste, ktorú označila za symbolickú bodku za jednou érou svojho hudobného života. Tú ďalšiu otvára práve dnes vydaním nového albumu Bare, ktorý je výrazne odlišný od jej predchádzajúcej tvorby. Spolu s ním vydáva aj videoklip k novému singlu Go Away.

Bare je v poradí tretím albumom Celeste Buckingham, celkovo jej však už jej piatou nahrávkou. Okrem debutu Don't Look Back (2012) a jeho nasledovníka Where I Belong (2013) má totiž na konte aj kratšiu EP nahrávku So Far So Good (2015) a spomínanú minuloročnú výberovku. Novinka vznikala v priebehu tohto roka v bratislavskom nahrávacom štúdiu LittleBeat v produkcii trojice Martin "Maxo" Šrámek, Andrej HruškaMatej Mikloš.

"Musím pochváliť mojich producentov, neskutočný pokrok urobili. Rozplakala som sa, keď mi poslali finálny master na schválenie, čo ja nikdy neplačem. Absolútne som bola z toho hotová, klobúk dole chalanom," komentovala Celeste novinku pre TASR. "Žánrovo je to stále pop, ale zvukovo sa už posúvam inde. V rámci frázovania, melodických liniek aj práce s textami," vysvetľuje Celeste svoj aktuálny umelecký vývoj a posun, ktorý v štúdiu pretavila do desiatky nových piesní.

Z dievčaťa je žena a zo speváčky raperka

Rok 2017 bol zatiaľ pre 22-ročnú speváčku, skladateľku a textárku rokom duetov (s Kalim, Adamom Mišíkom, Samuelom Tomečkom a najnovšie s Youtuberom GoGom), album Bare je však jej čisto sólovým dielom, na ktorom nie sú žiadni hostia. Ako sama hovorí, urobila z neho platformu pre svoje aktuálne hudobné výpovede, ktoré vystihuje obnaženosť, autentickosť a intímnosť. Nahrávka je zároveň hudobným odrazom jej osobnej premeny z dievčaťa na ženu. "Chcela som, aby bol tento album iný, aby reprezentoval to, kým som teraz, nie ako ma ľudia poznajú z minulosti."

"Ja som sa fakt ako keby duševne rozobrala pre tento album, rozložila som sa - tu ma máte takú, aká skutočne som, berte to tak, ako chcete. Vývoj textov, obsahu, speváckeho výkonu je niekde úplne inde. Kombinovala som svoju európsku výchovu, americké skúsenosti, genetiku a iránsku kultúru, všetko je počuť na albume," povedala pre TASR.

Po prvom vypočutí je jasné, že máme naozaj dočinenia s inou Celeste. Tak zvukovo ako aj tematicky je album omnoho temnejší ako jej predchádzajúca tvorba. Príkladom je dvojica skladieb Addict a Intoxicated, v ktorých potvrdzuje, že okrem spevu je aj výbornou raperkou, a v druhej menovanej otvorene hovorí o probléme s alkoholom.



Prvý singel inšpiroval ťažký rozchod

Vydanie albumu sprevádza premiéra prvého singla a videoklipu s názvom Go Away. Speváčka skladbu nasadzuje zároveň v Európe i v USA, keďže sa zapáčil aj jej americkému manažmentu. Rytmický singel je výstižnou prvou lastovičkou toho, ako znie celý nový album, ktorý je výsledkom silného vplyvu progresívnych zahraničných trendov na tvorbu Celeste Buckingham. Časté cestovanie akoby sa postupne stávalo múzou talentovanej speváčky a autorky. Napokon, kto iný zo slovenských popových spevákov by mal prinášať do slovenského mainstreamu nové trendy spoza hraníc?

"V Go Away prosím človeka, resp. problém, aby odišiel. Text bol pôvodne mierený na jedného konkrétneho človeka, no zároveň reprezentuje moje frustrácie, ktoré nechcem mať v živote. Myslím, že každý z nás mal ten pocit - keď narazím na komplikovanú situáciu alebo problém, tak sa to snažím dostať preč z hlavy a zo života. Práve táto pieseň by mala v rámci energie, dynamiky spevu a textu reprezentovať tento pocit," opisuje Celeste námet skladby, ktorá je hudobne aj vizuálne najtemnejším singlom jej kariéry.


Ako prezrádza, už pri nahrávaní piesne v štúdiu sa jej v hlave objavovali prvé obrazy toho, ako by mal vyzerať videoklip. Jeho režisérom je mladý talentovaný filmár Samuel Hoffman, s ktorým v minulosti spolupracovala na iných projektoch. "Zavolali sme si so Samom a veľmi rýchlo sme sa zhodli na základných nápadoch, ktoré sme už postupne spoločne rozvíjali," hovorí Celeste a vysvetľuje námet videoklipu, ktorý reprezentuje tri fázy, ktoré ako žena prežíva po rozchode. Vo videoklipe sú reprezentované tancom, pohybom, gestami i stylingom.

"Prvá fáza je odmietanie prijať realitu, že vzťah sa skončil. Je to nepríjemná, bolestivá fáza, človek má pocit, akoby sa z toho išiel zblázniť... Druhá fáza je agresívna fáza vzdoru a prijatia reality, kedy žena začína chápať, že vzťah sa naozaj skončil, a začína hľadať dôvody, prečo sa skončil. V tejto fáze sa často snaží z rozchodu obviniť toho druhého, keďže vždy je ťažšie priznať si, že ja som ten, kto je na vine. Tretia fáza je zotavenie, návrat k pôvodnej sebavedomej žene, ktorá nie je zlomená z rozchodu," vysvetľuje speváčka.

videoklip Go Away Zdroj: Youtube / Samuel Hoffman

Silnú symboliku z hľadiska jej prerodu z dievčaťa na ženu nesie booklet albumu. Pri jeho fotení sa totiž po rokoch opäť stretla s uznávaným fotografom Lukášom Dvořákom, ktorý bol autorom jej úplne prvých profesionálnych promo fotografií.

"Mám pocit, že Lukáš ma vie kamerou či objektívom zachytiť a vystihnúť najlepšie. Preto som veľmi rada, že nám táto spolupráca vyšla," hodnotí výsledok Celeste. "Design bookletu tvorila moja kamarátka a šikovná grafička Kristy Mohr, s ktorou som sedela pri kreatíve a spoločne sme vytvárali každý jeden krok. Výsledným vizuálom som chcela dosiahnuť, aby ľudia mali pocit, že sedeli v štúdiu so mnou, keď album vznikal, keď som písala a nahrávala skladby," dodáva.  

Album Bare vychádza 3. novembra vo vydavateľstve Buckingham Entertainment Group. Celeste ho včera (2.11.) predstavila na exkluzívnej listening session vo svojom bratislavskom byte, kam spolu so svojimi rodičmi pozvala zástupcov médií a hudobných kolegov, medzi ktorými nechýbali Majk Spirit, spomínaní producenti albumu, spoluhráči z jej koncertnej kapely King Shaolin, speváčka Katarzia, tanečník Laci Strike a ďalší.

listening session v byte Celeste Buckingham Zdroj: Tibor KunaViac fotografií z exkluzívnej listening session

Zoznam skladieb na albume Bare:

1. Paradise
2. Addict
3. Intoxicated
4. All This
5. Rose
6. Go Away
7. Selfish
8. Immature
9. Trip
10. Time Is Ours

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.celestebuckingham.com, na Facebooku a na Instagrame.

Foto: Youtube / Samuel Hoffman (titulná fotografia), Tibor Kuna (foto z listening session)

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham