Aj keď sa tohtoročná edícia multižánrového festivalu Barbakan niesla v znamení programu viac "doma" v Banskej Bystrici, vrcholiť bude v Bratislave. O finále tradičného podujatia sa postará poľská hudobníčka Hania Rani, ktorá vystúpi 10. decembra v Novej Cvernovke. Predskokanom bude domáci Foolk.

Hudba varšavskej pianistky a skladateľky pôsobiacej v Berlíne je určená pre fanúšikov produkcie Ólafura Arnaldsa, Grandbrothers alebo Jóhanna Jóhannssona. Ak by sme ju mali žánrovo zaradiť, bola by to zvláštna škatuľka "súčasná klasická hudba". Hania Rani už vystupovala v londýnskom Roundhouse, na obrovskom Open'eri, alternatívnom OFF festivale či na Eurosonicu, no v Bratislave bude mať slovenskú premiéru.


V Novej Cvernovke budúci utorok (10.12.) predstaví svoj debutový sólový album Esja, ktorý je jej prvou skutočnou, osobnou výpoveďou ako umelkyne. "Žiadne schovávanie sa za 'kolaborácie' a 'projekty'. Po prvý raz je tu konečne to, kto skutočne som," povedala talentovaná umelkyňa na margo debutu, ktorý sčasti nahrávala priamo vo svojom byte vo Varšave. Ten si totiž pretvorila na ateliér a zvukové laboratórium. Druhým miestom, kde album vznikal, bolo štúdio jej priateľa Bergura Pórissona v islandskom Reykjavíku.

"Neplánovala som nahrať sólový album. Prišlo to až po tom, čo som sa ocitla v Reykjavíku, kde som okamžite nahrala zopár nových skladieb. Vtedy som sa rozhodla, že vydám ničím neprikrášlený sólový album s piánom, ktorý povie veľa o tom, kde sú moje hudobné korene. A tie sú rozhodne v tomto nástroji," uviedla hudobníčka.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na stránkach festivalu Barbakan (barbakanfest.sk, FB, IG) a na Facebook evente.


Redakcii Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Barbakan Ján Papač. Tlačovú správu sme upravili.
Foto: Nat Kontraktewicz