Legendárny, multiplatinový a mnohými cenami ovenčený Haberov album vianočných piesní Svet lásku má vyšiel v roku 1996. Po 24 rokoch vyjde v piatok 4. decembra na etikete vydavateľstva Opus aj vo vinylovej verzii.

Na príprave a realizácii albumu sa podieľali predovšetkým Pavol Habera s producentom Júliusom Kinčekom, textár Daniel Hevier a aranžér Juraj Tatár. V titulnej rovnomennej piesni autorskej dvojice Habera/Hevier účinkujú spolu s Haberom aj najväčší majstri speváckeho umenia Peter Dvorský a Karel Gott.


Ostatných 12 skladieb patrí do zlatého fondu domácich i svetových vianočných piesní. Habera s Kinčekom ich vybrali z asi tisícky ľudových i autorských vianočných piesní z rôznych období hudobnej histórie a z rôznych lokalít.

Na platni sa tak ocitli slovenské koledy Nesiem vám noviny, Daj Boh šťastia tejto zemiVstávajte pastieri, či česká koleda Byla cesta, byla ušlapaná spolu s angloamerickými ľudovými koledami Greensleeves (Madona s dieťaťom), The First Noel (Vianočná hviezda) alebo God Rest Ye Merry Gentlemen (Pokoj vám), a tiež s nesmrteľnými autorskými piesňami ako sú Lennonova Happy Christmas (Vianočný hymnus) a Mistletoe and Wine (List Ježiškovi) Cliffa Richarda. V závere albumu samozrejme nechýba najslávnejšia vianočná pieseň Tichá noc v "a cappella" podaní Haberu.


Pestrej kolekcii dali jednotný charakter a štýl aranžmány Juraja Tatára pre veľký symfonický orchester, ktoré nahrala Slovenská filharmónia s dirigentom Ondrejom Lenárdom. Slovenské texty k siedmim prevzatým piesňam, ktorú sú pôvodne v angličtine či v latinčine, napísal Daniel Hevier.

Slovenskí filharmonici nahrali svoje party v bratislavskej Redute začiatkom júna 1996, v auguste potom Habera, Dvorský a Gott nahrávali spev. V septembri nakrútil režisér Juraj Johanides videoklip k titulnej piesni albumu a 18. októbra 1996 mal album slávnostný krst na zámku v Smoleniciach za účasti všetkých troch protagonistov. Zaujímavosťou je, že na albume mala pôvodne účinkovať aj Lucie Bílá (s Haberom v piesni Pie Jesu), táto spolupráca sa však nakoniec neuskutočnila.

"Vo svojej dobe získal album okrem umeleckého a komerčného úspechu aj viacero prívlastkov naj, ako najdrahšia nahrávka, najdrahší videoklip, najdrahší krst, pričom je možné, že niektoré z nich sú dodnes neprekonané. Preto je logické, že v súčasnej renesancii vinylových platní vychádza tento titul na LP,“ uviedol pre médiá Július Kinček.

Zoznam piesní na LP platni Svet lásku má:

Strana A:

1. Svet lásku má
2. Nesiem vám novinu
3. Madona s dieťatom (Greensleeves)
4. List Ježiškovi (Mistletoe And Wine)
5. Daj Boh šťastia tejto zemi
6. Zvuk bubnov (The Little Drummer Boy)

Strana B:

7. Vstávajte pastieri
8. Byla cesta, byla ušlapaná
9. Vianočná hviezda (The First Noël)
10. Pie Jesu
11. Vianočný hymnus (Happy Christmas)
12. Pokoj vám (God Rest Ye Merry Gentlemen)
13. Tichá noc

Vypočujte si legendárny album na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Pavol Habera