Slovenská formácia Zotrwačnosť v decembri vydala nový album, ktorý dostal svoj názov XX podľa šialeného roku 2020 a tiež kvôli 20. výročiu existencie kapely. Pre Zotrwačnosť je to piata štúdiová nahrávka, čo sa už celkom počuteľne prejavuje na inštrumentálnosti a aranžmánoch.

Tentokrát si chalani dali viac záležať aj na kvalite nahrávky a opustili tak DIY zvuk, ktorým sa vyznačovali ich ostatné albumy. Zotrwačnosť sa síce zaraďuje medzi punkové kapely, ale už dlhší čas koketuje s metalom. Preto si pre nahrávanie vybrala štúdio Shaark v Bzenci, ktoré je známe hlavne na metalovej scéne. Nahrávali v ňom kapely ako Catastrofy, ČAD, Adacta alebo Lunatic Gods a so štúdiom spolupracuje napríklad Zdeněk Pradlovský (ex Kreyson, Master), ktorý na nahrávanie poskytol svoje bicie.

Nahrávanie albumu XX začalo už v roku 2019 a pokračovalo začiatkom minulého roka, plynulosť však narušila koronakríza a problém vycestovať do Českej republiky. Kapela tak musela niektoré termíny posúvať, no nakoniec koncom leta 2020 úspešne donahrávala všetkých dvanásť skladieb.

Zotrwačnosť v štúdiu Shaark, 2020 Zdroj: Jakub FabiánZotrwačnosť v štúdiu Shaark

Album obsahuje melodické barové hymny ako Peňaženka (hosťuje trnavská undergroundová rapová legenda Torula) a Česká (vznikla po vydarenom večeri po nahrávaní v miestnom bare), či ohliadanie sa za minulosťou v skladbách Nažive a Popíček, ktorú kapela opisuje ako "také technickejšie Inekafe". Nechýba ani environmentálna tematika (šialený obyvateľ lesa Paznecht) a kritika spoločnosti v skladbách Slovensko, Ortieľ, Horké Sliny, Ihla). Raritou je akustická bonusovka IT Technik, vtipne a trefne opisujúca život extrémneho nerda.

Situácia v roku 2020 nedovolila kapele usporiadať poriadny krst v klube, a tak sa chalani rozhodli pre digitálny release, ktorý pokrstili naživo v skúšobni 12.12.2020. Zahrali všetky pesničky z nového albumu a zopár starších kúskov. Krstnými otcami sa stali bývalí členovia skupiny. Medzi fanúšikov albumu sa zaradil spevák a gitarista trnavskej kapely The Wilderness Denis Bango, známy aj vďaka rapovému projektu Fvck_Kvlt, ktorý nahrávku ohodnotil štýlom sebe vlastným: "Fakt popiči. Aj zvukovo to je úplne top. A je to celé zase dalej jak predošlé veci. Popiči robota."

Album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe a nájdete ho aj na všetkých streamovacích službách.



Takmer 70-minútový záznam z krstu v skúšobni:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Zotrwačnosť poskytol Adam Mihočka. Tlačovú správu sme upravili. Novinky kapely môžete sledovať na stránke sociálnej sieti na adrese www.facebook.com/zotrwacnost.