Presne, ako bolo predpovedané, rozsudkom z marca spor medzi Pharrellom Williamsom a Robinom Thickem na jednej strane proti potomkom zosnulého speváka Marvina Gayea na strane druhej nič nekončí. Dvojica hudobníkov sa proti nariadeniu zaplatiť Gayeovým deťom 7,3 miliónov dolárov búri. Odhalila totiž chyby v súdnom procese.

V piatok 1. mája požiadala dvojica Pharrell Williams a Robin Thicke o znovuotvorenie prípadu plagiátorstva skladby Got To Give It Up od Marvina Gayea. Skladbu z roku 1977 podľa Gayeových potomkov a marcového rozsudku súdu v kalifornskom Los Angeles hitmakeri okopírovali pre svoj najväčší hit roku 2013 Blurred Lines, na ktorom sa ako hosť podieľal aj raper T.I. Osemčlenná porota vo výsledku hudobníkom nariadila odškodniť Gayeovcov sumou 7,3 milióna dolárov (v prepočte vyše 6,5 milióna eur).

Viacero pochybení

Podľa obhajcu aktuálne najžiadanejšieho producenta však súd nepostupoval korektne. V odôvodnení žiadosti o znovuotvorenie procesu Pharrellov právny zástupca uvádza, že výpovede muzikologičky Judith Finell ani Robina Thickeho neboli relevantné, nakoľko išlo o diskusiu o podobnosti rytmiky, pričom Gayeovci sú majiteľmi autorských práv iba na notový zápis, ktorý groove skladby nedefinuje. Z toho dôvodu počas súdneho procesu nemohla pieseň Got To Give It Up v jej známej podobe vôbec zaznieť. Pri prezentovaní "základnej verzie" piesne, zahratej podľa notového zápisu Marvina Gayea, bola podľa zástupcu autorov piesne Blurred Lines podoba minimálna, preto sa diskusii o podobnosti rytmiky vôbec nemala venovať pozornosť.

Samotný Pharrell si myslí, že výška pokuty je hrubo prehnaná, pričom nie je podporená žiadnymi prijateľnými dôkazmi. Argumentuje tým, že podľa muzikologičky Sandy Wilbur nedosahuje zhoda medzi dvomi skladbami ani len päť percent, čo by znamenalo iba päťpercentný podiel na zisku pre Nonu, Frankieho a Marvina Gayea III. Výsledná suma by tak bola rapídne nižšia, a to 680-tisíc dolárov (niečo vyše 608-tisíc eur).

Druhý úder

Už v marci boli Gayeovci pripravení bojovať ďalej. "Požiadame súd, aby vydal príkaz na zastavenie ďalšieho predaja a distribúcie skladby Blurred Lines, kým nedôjde k dohode o rozdeľovaní ďalších ziskov. Bude to tak o týždeň," povedal pre magazín Rolling Stone Richard Busch, právnik reprezentujúci Gayeovcov. V piatok 1. mája tak tiež podali žiadosť o pokračovanie v súdnych prieťahoch.

Súdny proces má už stanovený aj svoj termín. Pokračovanie "doťahovačiek" o práva na skladbu je stanovené na 29. jún tohto roka, pričom Gayeovi potomkovia do nich zatiahli aj Interscope Records a UMG Recordings. Nahrávacie spoločnosti chcú zbaviť akýchkoľvek práv na pieseň ich otca, informoval The Hollywood Reporter.

Prečítajte si: Súd rozhodol: Blurred Lines je plagiát, Pharrell a Robin Thicke prídu o milióny


Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Rollingstone.com, Hollywoodreporter.com, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Marvin Gaye, Pharrell Williams, Robin Thicke