Sestra zosnulého Kráľa popu vydá svojú novú štúdiovku pod hlavičkou vydavateľstva BMG v partnerstve s Rhythm Nation. To je názov nielen jej albumu a rovnomenného singla z roku 1989, ale aj jej vlastnej hudobnej značky, ktorá "chce dať domov nováčikom aj etablovaným umelcom".

Americká speváčka Janet Jackson vydá na jeseň nový zatiaľ nepomenovaný album. Informovali o tom zástupcovia vydavateľstva BMG. "Je pre nás cťou, že si Janet pre vydanie dlho očakávaného albumu vybrala práve BMG. Tešíme sa na spoluprácu s ňou," vyjadril sa výkonný riaditeľ vydavateľstva Hartwig Masuch.

Novinka by mala vyjsť v partnerstve medzi BMG a jej novovznikajúcim vydavateľstvom, ktorým prepisuje históriu. "Janet Jackson sa stáva prvou umelkyňou afro-amerického pôvodu zakladajúcou vlastné hudobné vydavateľstvo. V Rhythm Nation plánuje poskytnúť domov novým, ale aj etablovaným umelcom," uvádza sa v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke speváčky.

Správa pokračuje tým, že jedna z popových ikon 80. a 90. rokov plánuje zmeniť systém financovania umelcov a tým im umožniť mať kontrolu nad celým procesom vydávania albumu: "Vďaka partnerstvu s vydavateľstvom BMG bude Janet Jackson najväčšou superstar, ktorá sa odhodlala skoncovať s tradičným vydavateľským financovaním a zamení ho za takzvané zmluvy o umeleckých službách. Tie umožnia umelcom byť v riadiacej pozícii. Na rozdiel od tradičných kontraktov, zmluvy o umeleckých službách ponechajú umelcom úplné vlastníctvo ich nahrávky a kompletný prehľad o útratách či výnosoch."


Druhá šanca

Zatiaľ poslednú štúdiovku Discipline uviedla Janet na trh v roku 2008. Touto nahrávkou a hlavne jej pilotným singlom Feedback dosiahla najväčšie úspechy od roku 2004, kedy v rámci vystúpenia na finále najvyššej ligy amerického futbalu Superbowl odhalila svoju bradavku.

Jeden z najdiskutovanejších škandálov moderných dejín populárnej hudby mal ďalekosiahle dôsledky. Jedným z nich bolo zastavenie hranosti singlov speváčky v rozhlasových staniciach vlastnených televíznou stanicou MTV. Naproti tomu, práve Feedback poskytol jeho interpretke možnosť "povstať z popola".

To, že sa jej fanúšikovia a fanúšičky môžu tešiť na "novú hudbu" oznámila 49-ročná Jackson v polovici mája prostredníctvom videa, ktoré zverejnila na Twitteri. V príspevku tiež uviedla, že tento rok vyrazí na svetové turné. 


Zdroj: SITA (NME.com, DigitalSpy.co.uk)
Foto: AP Photo/Evan Agostini

Súvisiaci interpreti: Janet Jackson