Slovenské duo Ukitas, ktoré si na Youtube robí meno vďaka vydareným ukulele coververziám známych svetových pesničiek nedávno predstavilo novinku I love you baby. Dievčatá ju zverejnili spolu s videoklipom, ktorý v sebe nesie dávku pozitívnej energie, slnečných lúčov, piesku a v kombinácii s celkovým aranžmánom aj dovolenkovú atmosféru.

Speváčky a hráčky na ukulele Nikola a Terézia, pôsobiace pod názvom Ukitas, mali byť v tomto čase už odcestované na letnom kontrakte v Španielsku. Tak ako mnohým iným, aj im pandémia narušila plány a zrušila im plánovanú cestovateľsko-pracovnú sezónu.

"Pôvodný plán bol odchádzať 30. mája, no zostali sme tu a robíme všetko pre to, aby sme si urobili pekné leto aj doma na Slovensku. Dávame o tom vedieť touto chilloutovou prerábkou skladby Can't Take My Eyes Off You, ktorú sme krátko po karanténe natočili u nás na Záhorí. V dunách piesku sme sa na chvíľu cítili ako niekde na púšti a poriadne sme si to užili."

"Teší nás, že kameraman zachytil aj chvíle, keď sme si začali tancovať, keďže to pôvodne nebolo v scenári. Žiaľ, tanec nás prešiel, keď sa na pľac dostavil dozorca areálu, na ktorý sme nemali povolenie vstúpiť. Keď postarší prísny muž videl dve dievčatká s ukulele, ihneď zmenil rázny tón a dnes nosí našu fotku v peňaženke medzi vnúčatami. Aj takto vznikajú milé spomienky, a my sa len tešíme, že máme v ňašom 'kapelnom živote' akosi šťastie na dobrých ľudí."


Ukitas sa pri výbere piesne inšpirovali v súčasnosti veľmi populárnym cover hitom ily (i love you baby), ktorý spravil producent Surf Mesa so speváčkou Emilee. Skladba má za pár mesiacov od zverejnenia desiatky miliónov prehratí a stala veľmi populárnou na sociálnych sieťach a streamingových službách.

Mnohí mladí poslucháči pritom možno ani netušia, že jej história siaha viac než pol storočia dozadu. Ide totiž o modernú prerábku klasickej popovej skladby Can't Take My Eyes Off You, ktorú v roku 1967 naspieval legendárny Frankie Valli a okamžite sa zaradila medzi jeho najväčšie hity. Pieseň má desiatky coververzií od rôznych interpretov, no práve doposiaľ neznámy americký producent, ktorý má len 20 rokov, ju svojím spracovaním priblížil súčasnej mladej generácii.

Ako príznávajú Ukitas, aj ony pieseň objavili cez túto novú verziu. "Zaujíma nás, čo počúvajú bežní ľudia a podľa toho si vyberáme nové piesne na náš cover playlist. Skôr ako v rádiách sme si ju v posledných mesiacoch všimli na instagrame, keďže ľudia ju často používajú v pozadí storiek. Vyzerá to tak, že ju máme všetci radi, prečo teda neprísť s vlastnou originálnou verziou?"

Vypočujte si verziu pôvodného interpreta aj v súčasnosti veľmi populárny cover:


Nová spolupráca s kalifornskou firmou aj vlastná tvorba

Ukitas sa od ostatných "cover-bandov" odlišujú tým, že ich doprovodným nástrojom je ukulele. V novom klipe predstavili netradičné prevedenie tohto nástroja z kalifornskej dielne.

"Oslovili sme americkú značku Kala, ktorá má pod sebou svetových umelcov. Na ich ukulele hrajú ikony ako Twenty One Pilots, Vance Joy, Nik West (bývalá basgitaristka legendárneho Princea, pozn. red.) a ďalší. Písali sme im, že sme zo Slovenska a že sme jediné umelecké zoskupenie, ktoré sa tu prezentuje práve na ukulele. Pozreli si naše covery a páčili sme sa im. Zrazu nám len prišiel kuriér s obrovskými krabicami a našli sme v nich ukulele, ktoré sú fakt elita. Podporili nás a zapísali sme sa pod Kala artists ako jediné Slovenky."

V predchádzajúcom článku o Ukitas sa Nikola a Terézia zmienili o tom, že nechcú zostať len pri coveroch a chystajú aj vlastnú tvorbu. Ako teraz prezrádzajú, práve počas tohtoročného jarného spomalenia mali na to viac času. "Tri mesiace karanténnej nečinnosti nám dali priestor povenovať sa tvorbe. Hudba je už v štúdiu, momentálne stojíme len pred otázkou, či jej dať slovenský alebo anglický text. Môžete nám poradiť, bude to predsa len pre vás," uzatvárajú Ukitas.

Svoj názor im môžete dať vedieť prostredníctvom sociálnych sietí. Nájdete ich na Facebooku aj Instagrame.

Text: Hudba.sk (zdroj: Ukitas)
Foto: archív Ukitas