Na Morave je známy ako jeden z najskúsenejších hráčov na gajdách. Vlastimil Bjaček z Frenštátu pod Radhoštěm teraz vydal albumovú nahrávku, ktorá sa zameriava na predstavenie moravských gájd (dud). Album Ruky na dudách obsahuje ľudové aj autorské piesne interpretované v nástrojových zostavách od sóla po spojenie s jazzovou rytmikou.

Žánrovo možno nahrávku Ruky na dudách uviesť ako mix folklóru, world music aj klasickej hudby. Album je zostavený z novonahraného materiálu a tiež už vydaných piesní dokumentujúcich dvadsaťročnú spoluprácu Vlastimila Bjačka s etnomuzikológom Mariánom Friedlom. Nahrávka vychádza aj z dlhoročnej spolupráce s kapelou RukyNaDudy

Tandem Friedl-Bjaček spolupracoval už na vydaní albumov Písně Hukvaldských Beskyd (2014), Beránci a vlci (2016), za ktorý získal ocenenie Anděl, ale aj Beskydská Odysea (2019), Píseň Země (2019), 11 Podob lásky (2020). Album Ruky na dudách je tak prierezom ich spoluprác.

Klenot moravskej kultúry

Na gajdy, ako klenot moravskej a slezkej kultúry, hľadia z viacerých uhlov. Na jednej strane tohto kontinua nájdeme historický nástroj predstavujúci jedno z východísk súčasnej podoby tradičnej hudby v Beskydoch a Javorníkoch. Na strane druhej je to súdobí nástroj ponúkajúci nové a veľakrát neočakávané interpretačné schopnosti a kontexty. Súčasťou albumu je dvojjazyčný populárno-náučný text Mariána Friedla približujúci gajdy a ich spätosť s karpatskými regiónmi Českej republiky.

Gajdy patria k základným nájstrojom európskej ľudovej hudby. Význam gájd a "dudáckej" tradície podčiarkol zápis na Zoznam nemateriálnych statkov tradičnej ľudovej kultúry Ministerstva kultúry ČR. Niekoľko storočí boli tiež gajdy hlavným nástrojom tradičnej hudby Beskyd a Javorníkov v Česku, Poľsku aj na Slovensku. 

Význam gájd postupne prevrstvili novšie nástrojové zostavy tradičnej hudby, predovšetkým sláčikové kapely s malým cimbalom či dychovky. Tradícia gajdovania sa zachovala iba v Slezkých Beskydoch a na Horňácku. V ostatných častiach však zažívajú gajdy svoju trvalú obnovu v priebehu posledných viac ako tridsiatich rokov. 

Redakciu Hudba.sk informovalo vydavateľstvo Indies Scope. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR