Medzi najväčšie globálne hudobné hviezdy a fenomény súčasnosti patrí americká speváčka Billie Eilish, ktorá len pred pár týždňami (18.12.) dovŕšila vek dospelosti. Talentovaná tínedžerka sa hudbe venuje od detstva, no zlomový bol pre ňu práve rok 2019, kedy vyšiel aj jej debutový album. Rok plný úspechov zavŕšila šesticou nominácií na Grammy.

Málokedy sa udeje, že by si taká mladá hudobníčka získala pozornosť poslucháčov aj hudobných kritikov po celom svete. Billie Eilish sa to napriek pomerne krátkej dobe jej pôsobenia a veku, v ktorom máloktorí umelci bývajú braní vážne aj starším publikom, podarilo. Za sebou má vystúpenia na najväčších festivaloch, objavila sa na obálkach prestížnych hudobných časopisov a zbiera jedno ocenenie za druhým.

Určite sa stále nájdu mnohí, ktorí jej úspechu nerozumejú a jej tvorbu považujú za príliš divnú a "chorú", ako sa u nás zvykne nadávať všetkému, čo je svojské a iné, či už ide o umenie, životný štýl alebo orientáciu. Pravdou však je, že práve istá čudnosť, ktorú si so sebou Billie nesie, je tým, čo ju od zvyšku súčasnej populárnej scény odlišuje a robí výnimočnou.


Alternatíva, ktorá oslovuje masy

Kým v bežnom živote sa väčšina ľudí na "nenormálnosť" pozerá cez prsty, v pop music a umení všeobecne je nespornou výhodou. Neplatí to však všade, resp. niekedy istý čas trvá, kým sa bariéry prelomia. Zaujímavým dôsledkom inovatívnosti a originality, ktorú Billie Eilish na popovú scénu priniesla, je napríklad aj to, že slovenské komerčné rádiá, hoci na svojich weboch o nej Rádio Expres, Fun rádio aj Europa 2 pravidelne píšu nadšené články, majú stále problém hrať vo svojom vysielaní jej pesničky.

Tie preto na Slovensku ani zďaleka nepatria medzi najhranejšie. Výnimkou je singel Bad Guy, na ktorý si síce spomínané najpočúvanejšie súkromné rádiá trúfli, avšak iba v slabších rotáciách, takže jeho maximom v rebríčku IFPI bolo až 55. miesto. Zvláštnym paradoxom tak je, že skladby od najväčšej popovej senzácie súčasnosti u nás pravidelne hráva iba Rádio_FM, ktoré je pritom širokou verejnosťou považované za ťažkú alternatívu.

Na jednej strane je pravda, že jej hudba z čisto umeleckého hľadiska alternatívou súčasného popu je. No prispatosť "tvorcov hudobného vkusu" v slovenských mainstreamových médiách je aj tak trochu smiešna a absurdná. Dnes je totiž už úplne jasné, že ide o alternatívu, ktorá oslovuje široké publikum naprieč rôznymi generáciami. Inak by Billie Eilish nemohla patriť medzi komerčne najúspešnejších umelcov roka 2019.

Billie Eilish na festivale Coachella 2019 Zdroj: Amy Harris/Invision/APBillie Eilish na festivale Coachella 2019 (foto: Amy Harris/Invision/AP)

Jej album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? dobyl rebríčky predajnosti v desiatkach krajín (vrátane Slovenska) a stal sa celosvetovo najpredávanejšou nahrávkou roka, keď s takmer päťmilliónovou globálnou predajnosťou (čo v ére streamingu vôbec nie je nízke číslo) preskočil aj novinky takých hviezd súčasného popu, ako sú Ed Sheeran, Ariana Grande, Taylor Swift, či juhokórejskej senzácie BTS. Navyše sa stala najmladšou interpretkou, ktorá má nominácie na Grammy vo všetkých štyroch hlavných kategóriách, pričom na 62. ročníku Grammy Awards môže 26. januára získať celkovo až šesť ocenení.

Svojimi úspechmi v roku 2019 teda doslova prepisuje históriu a nie je prehnané tvrdiť, že hranica medzi hudobnou alternatívou a mainstreamom dávno nebola taká tenká, ako práve v prípade Billie Eilish. Naposledy snáď v dobe najväčšej slávy Nirvany, ani tá však svojho času neovládla hudobnú scénu tak výrazne ako ona. Napríklad na Grammy bolo grungeové trio vždy nominované len v kategóriách rockovej a alternatívnej hudby - a z piatich nominácií počas piatich ročníkov dostala legendárna kapela len jediné ocenenie, aj to až po spevákovej smrti.

Z hudobne vyzretých tínedžerských senzácií možno spomenúť Novozélanďanku Lorde, ktorá podobný rozruch vyvolala v roku 2013 s hitom Royals a debutovým albumom Pure Heroine. Jej tvorba však nebola až taká vzdialená vtedajším mainstreamovým trendom ako je to u Billie, ktorá svojím šepotom namiesto spevu a temnou anti-popovou produkciou popiera všetky bežné "zákony chytľavosti". Napriek tomu to funguje a jej skladby s ňou na vypredaných koncertoch a festivaloch spievajú desaťtisícové davy fanúšikov.

Prečítajte si tiež: Billie Eilish je dôkazom, že aj dievča s hendikepom môže byť idolom


Spolupráce nevyhľadáva, napriek tomu si zaspievala s idolmi

V zahraničí sa 18-ročná rodáčka z Los Angeles samozrejme dostala do hľadáčika mainstreamových médií oveľa výraznejšie ako u nás a počas posledného roka vo svojich vyjadreniach viackrát dokázala, že nie je žiadnym hlúpym a naivným dievčaťom bez názoru. Naposledy prekvapila vyhlásením, že sa hudobne nechce spájať so žiadnym iným hudobníkom a chce ísť čisto sólovou cestou. Priznala totiž, že si neželá, aby ju niekto videl počas toho, ako pracuje, a zároveň si chce svoje uznanie zaslúžiť vlastnou prácou, nie sa viezť na mene niekoho iného. Z tohto by ju však po ostatnom roku a úspechu "DIY" albumu, ktorý vytvorila sama so svojím bratom Finneasom O'Connellom v jeho malom domácom štúdiu, určite nikto obviniť nemohol.

V rozhovore pre nemecký Spiegel zase otvorene priznala, že niekoľkokrát denne masturbuje. Táto aktivita ju vraj upokojuje a zbavuje stresu, ktorý jej prináša aj popularita a obrovská pozornosť verejnosti, ktorá sa na ňu v posledných mesiacoch sústreďuje. To pre Billie určite nie je práve najjednoduchšie, keďže trpí vrodeným neurologicko-psychiatrickým ochorením, ktoré sme už spomenuli v staršom profilovom článku.

Billie Eilish, 2019 Zdroj: AP Photo/Chris PizzelloBillie Eilish na podujatí Women in Music magazínu Billboard (foto: AP Photo/Chris Pizzello)

Napriek tomu, že Billie v súčasnosti nechce nahrávať s inými hudobníkmi, pár zaujímavých spoluprác so slávnymi kolegami už na konte má. Okrem toho, že v roku 2018 nahrala skladbu Lovely s Khalidom, vlani si splnila aj svoj veľký detský sen. Tým bolo stretnutie s Justinom Bieberom, ktorý svojím spevom doplnil remix jej najväčšieho hitu Bad Guy. Jej fanúšikov z alternatívnejšieho tábora to možno prekvapí, no aj pre tak neobyčajnú a originálnu umelkyňu, akou je Billie, bol v detskom veku idolom spevák sladkých tínedžerských hitov (čo však už dnes neplatí, v posledných rokoch hudobne dozrel) a dodnes ho považuje za jedného zo svojich obľúbených interpretov. Spája ich tiež to, že aj Bieber sa, podobne ako ona, musel vyrovnať s tým, že obdobie dospievania prežil v žiari reflektorov, kde boli každá jeho chyba či osobné zlyhanie prepierané v médiách.

Ich spoločná verzia skladby Bad Guy sa síce nedočkala videoklipu, no samotné audio s fotografiou zo speváčkinej detskej izby oblepenej Bieberovými plagátmi, na ktorej Billie vyzerá maximálne na dvanásť a vôbec nepripomína svoj súčasný temný imidž z videoklipov, má na Youtube za pol roka takmer 40 miliónov prehratí. Len pre úplnosť, oficiálny videoklip k pôvodnej verzii singla má vyše 700 miliónov pozretí a Bad Guy je zároveň druhou najstreamovanejšiou skladbou roka 2019 na Spotify.


Na sklonku roka došlo ešte k jednému zaujímavému spojeniu. Billie počas svojej decembrovej návštevy nočnej šou Jamesa Cordena pripomenula jednu zo svojich najstarších skladieb Ocean Eyes z roku 2016, ktorú napísala ešte ako 13-ročná a stala sa jej vstupenkou do veľkého hudobného sveta. Nezaspievala ju však sama, ale s ďalším svojím idolom Aliciou Keys, ktorá toto vystúpenie doplnila hrou na klavír. Napriek tomu, že ide o výzorovo aj hudobne úplne odlišné osobnosti, spoločne vôbec nezneli zle a bolo by určite zaujímavé, ak by v budúcnosti nahrali nejakú spoločnú skladbu.

Nebola pritom žiadna náhoda, že spolu zaspievali práve Ocean Eyes. Alicia totiž v minulosti zverejnila coververziu tejto piesne na svojom Instagrame. Billie počas rozhovoru priznala, že to pre ňu bolo príjemné prekvapenie. "Bolo to zvláštne, pretože vidím veľmi veľa coververzií tejto skladby. Celý život som ťa zbožňovala, takže som videla veľa tvojich videí."


Kontroverzná persóna vs. obyčajné dievča

Billie sa síce na svojich fotografiách a rôznych vizuáloch väčšinou mračí alebo vyzerá byť duchom neprítomná, posledné mesiace má však rozhodne viac dôvodov na úsmev než na smútenie. To, že je napriek svojmu zdravotnému hendikepu a obrovskej popularite úplne normálnym dospievajúcim dievčaťom, dokázala v známom hudobnom taxíku Jamesa Cordena. Uvoľnený video formát Carpool Karaoke talentovanú hudobníčku ukázal vo veľmi prirodzenej a otvorenej polohe, ktorá jej možno pomôže získať ďalších fanúšikov.

Za najkontroverznejšou hudobnou persónou súčasného popu totiž stojí obyčajne neobyčajná mladá žena - síce jemne strelená, no sympatická, neafektovaná a inteligentná. Napriek podivnosti svojej tvorby, ktorá v niektorých vyvoláva presvedčenie, že určite nemôže byť "čistá", je Billie Eilish speváčkou, ktorá môže byť pre mladých ľudí dnešnej doby veľmi dobrým príkladom a vzorom.

S Cordenom si v aute zanôtila skladby ako Ocean Eyes, Bad Guy, All The Good Girls Go To Hell či When The Party's Over a v rozhovore prezradila, ako to vyzeralo počas jej prvého stretnutia s Justinom Bieberom, ktoré sa udialo počas počas aprílového festivalu Coachella. "Videla som ho. Viem, ako vyzerá Justin Bieber. Poznám jeho reč tela, viem ako stojí, viem ako nosí nohavice. Pozrela som sa a on tam stál päť metrov odo mňa. Mal na tvári masku, takže som videla iba jeho oči."


O Billie Eilish možno o pár rokov nebudeme vôbec počuť, možno ju úspech a rastúce očakávania prevalcujú a možno jej kariéru skomplikuje jej zdravotný stav. V súčasnosti však patrí medzi najžiadanejšie speváčky nielen vo svojej vekovej kategórii a určite bude zaujímavé sledovať, ako sa bude jej kariéra vyvíjať ďalej.

Jednou z otázok je, či svoj úspech obháji a v našom lokálnom kontexte aj to, či sa jej tvorba v budúcnosti stane viac prijateľnou aj pre komerčné rádiá alebo bude napriek obrovským úspechom naďalej príliš alternatívna. Už teraz je však jasné, že ide o speváčku, ktorá má silu búrať stereotypy a vplyv jej tvorby na súčasný pop môže byť naozaj veľký.

Po obrovskom úspechu jej minuloročného turné ju tento rok čaká jej v poradí už štvrtá koncertná šnúra. Tú odštartuje 9. marca na Miami, neskôr sa presunie to Latinskej Ameriky a následne aj do Európy, kde turné v júli zakončí štvoricou koncertov v londýnskej O2 aréne. Najbližšie k Slovensku sa ukáže 14. júla v Berlíne, avšak lístky na tento koncert, rovnako ako na väčšinu ostatných, sú už vypredané. Šancu máte ešte v Miláne (17.7.), Paríži (18.7.) a Antverpách (19.7.), kde sú ešte v predaji posledné lístky, či na portugalskom festivale NOS Alive, kde sa predstaví 10. júla.


Autori: Dušan Marko, Patrik Marflák
Titulná fotografia: Facebook.com/billieeilish

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish