Po ôsmich rokoch od vydania albumu Šero, oceneného hudobnou cenou Anděl aj Apollo, sa Bratři Orffové pripomínajú pred chystanou jarnou a letnou koncertnou šnúrou doposiaľ nevydanou skladbou Píseň pro Stefanii Sauer.


Oproti predchádzajúcim produkčne bohatým počinom sa formácia rozhodla ísť opačným smerom a pojať nahrávku komorne. "Vrátili sme sa skoro o tridsať rokov späť, keď táto pieseň vznikla a znovu sme ju natočili v jednoduchom aranžmáne hlase len so sprievodom mladého šikovného krnovského klaviristu Matěja Černého," hovorí spevák a gitarista Ivan Gajdoš.

Rozjímavú Píseň pro Stefanii Sauer vystihuje atmosféra videoklipu, za ktorým stoja členovia kapely aj tatérka a kresliarka Nella Vilímková. "Keď som šiel po nahrávaní pesničky domov, začalo tento rok prvýkrát naozaj husto chumeliť. Napadlo ma natočiť si vločky na telefón na spomalený záber. Práve okolo driftovali mladí chlapci v upravených autách, tak som to tam nechal. Niečo mi k tomu chýbalo, dokázal som si ale predstaviť jednoduchú detskú kresbu. Aj keď nič také predtým nerobila, poprosil som Nellu, ktorá podobným spôsobom tetuje. Príjemne ma prekvapilo, keď mi za pár dní poslala pár kresbičiek a dokonca ich skúsila rozpohybovať. Potom už to len skompletizoval môj pätnásťročný syn Saša a bolo to. Jednoducho DIY," dodáva k vzniku gitarista Lukáš Novotný.


Do konca roka sa chystá uverejnenie ďalšej piesne, tentoraz sprevádzanej krnovským jazzovým gitaristom Tiborom Židom. Najbližšie koncerty Bratřov Orffovcov prebehnú 28. apríla v brnenskom Kabinete Múz, 29. apríla v opavskom kostole sv. Janov, 30. apríla v Jazz Tibet club Olomouc, 11. mája v Anjel café v Plzni a 12. mája v pražskom Café V lese.

Bratři Orffové, odkazujúci svojim názvom k dielu Carla Orffa, vznikli v roku 2002. O tri roky neskôr vydali debut Bingriwingri, nasledujúce Šero (2013) im vynieslo ocenenie Anděl v kategórii Skupina roka a Cenu hudobnej kritiky Apollo za album roka. Súčasnú zostavu tvoria gitarista a spevák Ivan Gajdoš, gitarista Lukáš Novotný, trumpetista Libor Martiník, bubeník Petr Odstrčil, basák Břetislav Koláček a klávesista a hráč na syntetizátoroch Zdeněk Henych.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.

Foto: Richard Hodonický

Súvisiaci interpreti: Bratři Orffové