Prechod od tvorby v spevnejšej a pre súčasný pop prirodzenejšej angličtine k slovenským textom môže byť zradný a rozpačitý, no v prípade talentovanej speváčky Michaely Husárovej alias M.U.S to vôbec neplatí. Hneď jej prvá skladba v rodnom jazyku je potenciálnym hitom so šteklivým textom, nápaditou produkciou a absolútne sebavedomým charizmatickým prejavom.

Napriek tomu, že M.U.S má na konte už jeden celý album, všetky jej doterajšie skladby boli v angličtine. Mladá speváčka a skladateľka však už na začiatku roka avizovala, že chystá sériu singlov v materinskom jazyku. Hneď v prvej skladbe Ostaň tu prekvapila horúcim textom plným sexuálnej energie, ktorej refrén vám možno pripomenie Daru Rolins v jej najlepšej forme.

Pesnička, pri ktorej zahodila zábrany a neistotu

"Vedela som, že je len otázkou času, kedy začnem spievať po slovensky. V angličtine som sa cítila komfortnejšie pri skladaní textov. V slovenčine som si veľmi neverila, a tak som sa jej vyhýbala," vysvetľuje Michaela. Keď však spoločne s klávesákom a producentom Maxom Miklošom začali skladať nové pesničky, komponovali ich už s vidinou slovenských textov. A napriek tomu, že singel Ostaň tu je Michaelin prvý počin v rodnej reči, nebála sa vytiahnuť odvážnu tému.

"Keď som započula prvé tóny tejto pesničky, vedela som, že v nej musí byť sexuálny podtón a provokatívny text. Jednoducho si to pýtala. Zahodila som zábrany, neistotu, a za pol hodinu som mala hotovú absolútne spontánnu pesničku. Na vlastné prekvapenie boli všetky moje obavy z písania slovenských textov zbytočné," priznáva M.U.S.


Aj keď Michaela singel Ostaň tu plánovala pôvodne vydať priamo s videoklipom, situácia okolo pandémie jeho nakrúcanie znemožnila. S Maxom sa však rozhodli sa skladbu vydať aj napriek tomu, len s lyrics videom. "Keď nám to situácia umožní, dodatočne bude mať Ostaň tu určite videoklip. Je to pre mňa štandard, ktorý by som nerada opustila," vysvetľuje. 

Kreatívna dvojica M.U.S a Maxo ďalej pokračuje v spolupráci a v najbližšom čase plánujú vydávať už len slovenské skladby. "Máme rozrobené ďalšie tri slovenské demá a zamýšľame sa nad EP či celým albumom v slovenčine," dodáva speváčka, ktorá v posledných rokoch hudobne dozrela.

Kým v jej prvých singloch prevažoval hlboký chrapľák, na spomínanom albume aj v novom singli ho už používa v rozumnej miere a namiesto "tlačenia na pílu" odhaľuje stále viac zaujímavých polôh v prirodzenej farbe svojho hlasu. V kombinácii s originálnou a progresívne znejúcou hudbou a slovenskými textami jej to môže priniesť omnoho viac fanúšikov a my jej v tom držíme palce.

Novinky M.U.S môžete sledovať na Facebooku a Instagrame.

Text: Patrik Marflák (zdroj citácií: M.U.S)
Foto: Mafin Laurincová