Festival Plody doby v apríli odštartoval sériu koncertov na podporu umelcov a kultúry, najbližšie sa fanúšikovia môžu už dnes tešiť na online koncert speváka Milana André. Organizátori festivalu z iniciatívy Aby kultúra žila sa rozhodli svoj program rozšíriť aj o diskusie s výnimočnými osobnosťami nielen z oblasti hudby, ale i divadla, filmu, fotografie či tanca.

"Chceme sa trochu podobať tým malým scénam na festivaloch. Naše diskusie nechceme vnímať ako z núdze cnosť. Chceme využiť online priestor v tejto ťažkej dobe na niečo hlbšie a širšie. Niečo, čo napríklad televízia nemôže prinášať, lebo vždy musí tak trocha myslieť aj na diváka, ktorý v téme nie je doma. My nemusíme, a preto diskusie prehĺbime tým, že moderátor bude odborník na danú tému," uvádza zámer diskusných formátov jeden z organizátorov festivalu Peter Konečný.

Známe osobnosti v roli moderátora si pozvú výnimočných hostí, s ktorými budú diskutovať na tému fotografie, divadla a filmu, hudby či tanca. "Stáli sme pred ťažkou úlohou nájsť štyri rešpektované osobnosti, ktoré sa úlohy nezľaknú a budú schopní maximálne využiť svoj široký prehľad v danej téme. Dramaturgiu majú v réžii naši moderátori, rovnako hostí si vyberajú oni sami. My sme im len prezradili náš sen," dopĺňa Peter Konečný, ktorý stál pri zrode iniciatívy Aby kultúra žila a vytvoril aj ideu diskusných formátov festivalu Plody doby.

Diskusný program festivalu Plody doby úspešne odštartoval online diskusiou o fotografii pod vedením AndrejBána. Najbližšie vydanie si môžete pozrieť v stredu 6. mája. Zakladateľ a líder orchestra Bratislava Hot Serenaders Juraj Bartoš sa bude na diaľku rozprávať so skladateľom Petrom Breinerom. Jeho prvým hosťom v rámci série hudobných diskusií bol minulý stredu (29.4.) Peter Lipa.

Každodenný kultúrny program

Generálnym partnerom festivalu Plody doby je Zlatý Bažant. "Dlhodobo podporujeme kultúru na Slovensku a pri umelcoch stojíme aj v týchto neľahkých časoch. Spolu s organizátormi sme sa rozhodli, že festival Plody doby posunieme do ďalšej roviny. Vďaka diskusiám o divadle a filme, hudbe, tanci či fotografii chceme poukázať aj na iné zložky umenia a umelcov, ktorí sú touto situáciou ovplyvnení. Aj vďaka nim, spolu s hudobnými koncertmi, môžeme fanúšikom festivalu Plody doby priniesť jedinečný kultúrny program na každý jeden deň v týždni až do konca mája," hovorí brand manager značky Peter Tureček. 

Pod vedením špičkového reportéra Andreja Bána spoznajú diváci významné osobnosti zo sveta fotografie. Známy publicista a humanitárny pracovník sa so svojimi hosťami bude rozprávať o fotografii ako o umení, remesle, ale aj o technike či etike tohto odvetvia. S uznávaným režisérom Patrikom Lančaričom a jeho hosťami diváci nazrú do zákulisia divadla a filmu, súčasťou jedného z jeho live streamov bude aj návšteva zavretého kina.

Hudobné diskusie má po palcom spomínaný trubkár a aranžér Juraj Bartoš a svet tanca priblíži rešpektovaný tanečník a choreograf Jaro Bekr. Od jeho hostí sa dozvieme napríklad aj to, ako bolí balet a prečo má práve slovenský folklór vo svete taký úspech. Prezradí tiež, aká krátka je kariéra tanečníka a čo urobí, keď s tancom skončí. Spoločne s ním spoznáme, aký tanečný potenciál skrývajú mladé talenty našej choreografie a chýbať nebudú ani názorné ukážky či workshopy.

Platforma podporujúca umelcov a prežitie kultúry

Plody doby je festivalová online platforma, kde si ľudia nielen užijú umenie, hudbu, literatúru či divadlo v kvalitných online streamoch, ale zároveň môžu priamo pomôcť tým umelcom, ktorých aktuálna kríza zasiahla najviac. Organizátori festivalu chcú na Slovensku vytvoriť platformu, na ktorej sa podarí udržať kultúru pri živote aj v neistých a obmedzených podmienkach a chcú poukázať na dôležitosť tejto témy.

"Vo svete je bežná podpora umelcov a celkovo kultúry darcami. Umenie podporujú malí darcovia sumou, akú si môžu dovoliť, rovnako ako aj tí veľkí, firemní a nadační. Na Slovensku máme ešte veľký potenciál na rast v tejto oblasti. Práve počas pandémie COVID-19, kedy platia obmedzenia pre galérie, kultúrne centrá, divadlá, si môžeme dôležitosť tejto podpory naplno uvedomiť. Iniciatíva Aby kultúra žila, ktorá stojí za festivalom Plody doby, vytvára priestor pre všetkých milovníkov umenia a kultúry podporiť umelcov v tomto neľahkom období," hovorí Zuzana Suchová, ktorá vedie fundraisingovú časť festivalu.

Najbližšie koncerty virtuálneho festivalu Plody doby:

5. 5. - Milan André - Bratislava, Nová Cvernovka
7. 5. - Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý - Bratislava, Nová Cvernovka
9. 5. - Sima Martausová - Bratislava, Nová Cvernovka
12. 5. - B-Complex - Bratislava, Nová Cvernovka
14. 5. - Longital - Bratislava, Nová Cvernovka
16. 5. - Sisa Fehér - Praha, Jazzdock
19. 5. - Bert & Friends - Praha, Jazzdock
21. 5. - Katarzia - Praha, Jazzdock
23. 5. - Katarína Koščová - Prešov, Stromoradie
26. 5. - Polemic - Bratislava, Nová Cvernovka
28. 5. - Archívny Chlapec - Bratislava, Nová Cvernovka
30. 5. - Darkness Positive - Bratislava, Nová Cvernovka

Všetky live streamy festivalu Plody doby sú divákom dostupné zadarmo, a to vďaka partnerom projektu - generálnemu partnerovi Zlatý Bažant, hlavnému partnerovi VÚB a partnerom projektu ToiToi, Nová Cvernovka, Slnko records, Denník N a Tootoot.fm. Jedným z mediálnych partnerov projektu je aj Hudba.sk, koncerty tak môžete sledovať aj na našom Facebooku.

Umelcov a kultúru môžu fanúšikovia podporiť dobrovoľným príspevkom na www.plodydoby.sk/podporte a podržať ich tak v neistej dobe, ktorá im bráni prezentovať svoje umenie tak ako doteraz.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Nikola Sadloňová z agentúry House of Ukulele.Viac sa o festivale dozviete oficiálnom webe Plodydoby.sk a nájdete ho aj na FacebookuInstagrame.