Slovenská kapela FunTomas predstavuje letný singel More je dar. Po zbojníckej skladbe Tri dni ma naháňali (Zbojník) a sviatočnom singli Prituhuje ide o tretí oficiálny videoklip bratislavskej skupiny.

"V súčasnosti je cestovanie komplikované a veľmi sa neodporúča. Chceli sme preto ľudom, ktorí sú zodpovední a zbytočne nehazardujú, priniesť za odmenu kúsok mora priamo k nim domov," hovorí Tomáš Lukačka, autor hudby a textu a zároveň líder skupiny FunTomas, ktorý sa postaral aj o námet, scenár a réžiu videoklipu.

Ten vznikal v Chorvátsku a rovnako ako v predošlých klipoch ani teraz nechýbajú retro prvky a výrazné fúzy. "Už to tak nejak patrí k našim klipom, tie fúzy. Naštastie Ďuri Petráň z Pozicovnamasiek.sk ich má stovky, takže je stále z čoho vyberať. Predstava bola od začiatku jasná. Pieseň vznikla pri mori, je o mori, o tom, čo more pre človeka a ľudstvo znamená, a hlavne - je o pocitoch slovenského dovolenkára v Chorvátsku. Ja sám Chorvátsko milujem a vždy sa snažíme s rodinou v lete vycestovať. Tentokrát to však asi bude inak a sám som hľadal spôsob, ako sa s tým vyrovnať. Dokončiť túto pesničku bol pre mňa ten najlepší spôsob."


Latino Adriatico na Krku a akustické sólo, ktoré prekvapilo autora

Ako hovorí hudobník a autor skladby, ponáška na šláger nie je náhodná. "
Náhody neexistujú. Keď cestujeme a trávime noci na hoteloch, sledujeme takmer výlučne stanice, ktoré hrajú šlágre. Kombinácia tých textov, hudby, zvuku, videoklipov a hlavne imidžu protagonistov - tomu sa človek neubráni. K našej pesničke sme chceli niečo podobné, odľahčené a uvolnené, čím by sme zároveň s úctou aj humorom vzdali hold legendám nielen slovenského šlágru."

"Pesnička vznikla spontánne v lete 2017 v malom mestečku Vrbnik na ostrove Krk, na útese nad marínou. Boli sme na dovolenke a vtedy som opäť precítil podstatu môjho vzťahu k moru a uvedomil som si, že more je skutočne dar. A refrén sa prvýkrát ozval. Bol s nami aj kamarát, gitarista a producent Samo Kovács, s ktorým sme to hneď vydžemovali do podoby, akú počujete dnes. Úplnou improvizáciou sme sa dostali aj k akustickému sólu, ktorým som prekvapil hlavne sám seba. Našťastie ma vtedy pri tomto počine pristihol kamarát s kamerou MiH, takže som sa ho neskôr mohol naučiť. Následne sme dotočili klip v Baške a mali sme vystarané," uzatvára s úsmevom Tomáš Lukačka.

Pieseň si môžete stiahnuť v MP3 priamo z webu kapely www.funtomas.sk. Novinky kapely môžete sledovať na www.facebook.com/funtomasband.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Lukačka. Tlačovú správu sme upravili.