Prierez najväčších hitov Deža Ursinyho sľubuje koncert, ktorý sa uskutoční 4. októbra pri príležitosti jeho nedožitej sedemdesiatky. Moyzesovo kvarteto, Talent Transport a úplne nová zostava skupiny Provisorium si v priestoroch bratislavského Music Majestic Clubu spolu s viacerými zaujímavými hosťami pripomenú česko-slovenskú legendu.

Koncert, ktorý pod jednou strechou spojí hudobníkov, fanúšikov i Ursinyho blízkych, prebehne pod organizačnou taktovkou jeho syna Jakuba a ďalších hudobných nadšencov. Na pódiu sa v sprievode spomenutých telies predstavia Peter Lipa, Tomáš Sloboda, Sisa Fehér a mnoho ďalších.

Popri najpopulárnejších hitoch z Ursinyho pera zaznejú v priestoroch MMC aj skladby z nikdy nezrealizovaného muzikálu Peter a Lucia na motívy libreta Alty Vášovej a s textami Jána Štrassera, ku ktorému legendárny hudobník skomponoval hudbu. Jeho koncertnú podobu budú môcť fanúšikovia vidieť v prevedení vynikajúcich Talent Transport, pričom muzikálovú podobu Petra stvárni Jakub Ursiny, speváckej roly Lucie sa zase zhostí speváčka a herečka Dorota Nvotová. Za posledný rok sa v tejto zostave predstavili už niekoľkokrát, vrátane vystúpení na festivaloch Pohoda a Colours of Ostrava.

Reportáž: Peter a Lucia: Ursinyho muzikál skrýva úchvatné momenty aj v okresanej forme
 
Zaujímavá je účasť Moyzesovho kvarteta, ktoré má za sebou úspešné koncertné prevedenia tvorby inej slovenskej hudobnej legendy, Mariána Vargu. Za zrodom prepojenia Ursinyho skladieb a sláčikového kvarteta stojí Dušan Lančarič, ktorý sa netradičnou myšlienkou prearanžovania skladieb zaoberá od príprav pezinského podujatia Déjá Vue - Spomienka na Deža Ursinyho v roku 2000. Tu ako prvé odzneli sláčikové verzie skladieb Apple Tree In Winter a Pod hladinou. Svoj posledný indoor koncert vtedy odohral Jaro Filip, dlhoročný spolupracovník Deža Ursinyho. Rozšírený repertoár, pôvodne v prevedení Pressburger Quartettu, neskôr odznel na viacerých podujatiach, vrátane najväčšieho slovenského festivalu Pohoda.

Neoddeliteľnou súčasťou osláv bude aj vystúpenie skupiny Provisorium, pôvodnej Ursinyho kapely, ktorú po dvadsaťročnej pauze vrátil na mapu hudobného sveta jeho syn Jakub Ursiny. Obnovené zoskupenie hrávajúce prierez Ursinyho tvorbou fungovalo v rokoch 2011 - 2013 a udržiavalo tak nažive hudobníkov odkaz. K autenticite koncertov z tohto obdobia prispela aj gitara Gibson The Paul, ktorá sa po smrti otca okľukou cez Bulharsko dostala späť do rodnej zeme.

Pri príležitosti podujatia Ursiny 70 však vzniklo nové Provisorium. V MMC ho uvidíte v zložení Valér Miko (klávesy), Filip Hittrich (basgitara), Peter Bulík (gitara), Vlado Nosáľ (gitara), Lenka Molčányová (saxofón), Jakub Ursiny (spev) a Marián Slávka (bicie), pričom ako hostia vystúpia hudobník a producent Martin Karvaš (hoboj) a iní. Okrem spomínaných umelcov svoju účasť potvrdili aj Vladislav Šarišský či Kamil Mikulčík.

Seriál Hudba.sk o tvorbe Deža Ursinyho:

70. roky Deža Ursinyho: Svojbytný art rock, ktorý mohol konkurovať zahraničiu

80. roky Deža Ursinyho: Od zadumanosti k väčšej zrozumiteľnosti a späť

Hudba Deža Ursinyho v 90. rokoch bola alternatívou k všetkému, čo tu vzniklo


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Matej Šálek.

Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny