Päť rokov od vydania úspešného debutu Totem má Ventolin pozíciu jedného z najvyhľadávanejších českých elektronických bavičov. V singli Disco Science, ktorým ohlasuje svoj nový album Vitajte, je hitovejší než kedykoľvek predtým. Profesorova šou pre "mládenc, holkys, dětis i stařecs" je nezastaviteľná. Presvedčte sa sami, bláznivý vizuál vám prinášame v premiére.

David Doubek, ktorý sa za pseudonymom Ventolin skrýva, nestratil nič zo svojej pôsobivosti a ešte vyladil formu. Slovami zo singla tak pôsobí ako urýchľovač častíc z dimenzie disco. "Disco Science je pesnička o nás všetkých, ktorí sa moríme doma s hudbou a dúfame, že ju potom niekomu pustíme a bude to super. Všetci sme vlastne hrozní vedci. Dumáme, počítame, meriame frekvencie, študujeme internetové fóra, aké si kúpiť reprobedne, káble, krabičky a robíme prosto Disco Science," hovorí Ventolin.

Ventolin, videoklip Disco Science Zdroj: Petr Marek / Johuš Matuš

O videoklip k singlu sa postarali Petr Marek z Midi Lidi a Johana Novotná, vystupujúca pod umeleckým menom Johuš Matuš. "Páčila sa mi domáckosť v texte i nálade pesničky, slovo 'dvoreček' ma priviedlo k nápadu nakrútiť dobrý dedinský klip. A napadlo mi, že ideálny spolupracovník pre rurálnu tematiku je hudobníčka Johuš Matuš, ktorá vlani vydala digitálny album Rural Pop. Jej domáce dedinské klipy a piesne ma strašne bavia. A tiež sa mi páči to, že si takto hudobníci navzájom robia klipy," vysvetľuje Petr Marek, ktorý do klipu ako Ventolinovu hereckú a tanečnú partnerku obsadil svoju mamu. Tá sa v jeho dielach objavuje už od dôb experimentálneho Filmu Petra z roku 1995.

Nakrúcalo a v Semilsku a v Prahe a dôležitú prácu na videoklipe odviedol aj scénograf Dáda Němeček, ktorý režisérskej dvojici pomohol s technológiou kľúčovania na zelenom pozadí. "Je to spôsob, akým môžete docieliť dokonale realistické ilúzie nejakého prostredia, kam by sa herec inak ťažko dostával. Schválne, či diváci zistia, ktoré miesta v tomto klipe neboli nakrútené v realite, ale ako reálne pôsobia práve vďaka tejto technológii," vyzýva fanúšikov Petr Marek.


Názov albumu inšpirovala rohožka

Album dostal svoj slovenský názov podľa jednej uletenej fotky zo spoločného turné Ventolina s kapelou Midi Lidi. "Bola tam rohožka s nápisom Vitajte, s ktorou sme sa fotili v zábavných pozíciách a hovorili sme si, že je to super obal na album - v žánri 10 najhorších obalov všetkých čias. Potom, keď som hľadal názov, spomenul som si na slovo Vitajte a povedal som si, že je to dobrý názov. Jednoduchý, banálny, a pritom paradoxne znepokojivý. Je divné, že v súčasnej dobe toto konvenčné oslovenie pôsobí skoro provokatívne. Ako by sme mali pocit, že vítať je nepatričné," hovorí Ventolin.

Po čisto inštrumentálnej platni The Game YS R0TTYN, ktorú minulý rok pripravil s poľským techno duom RSS Boys, nahral pesničkový album plný trojminútových hitov. Obsahuje elektronicky znejúce skladby, tepajúce automaty a acidové linky, ale i pesničky takmer kapelové - s gitarami a živými bicími. Na nahrávke hosťovali Prokop Holoubek (Midi Lidi) a Michal Janík (Ghost of You).

Album Vitajte vyjde na CD, vinyle a digitálne 15. septembra na značke Bumbum Satori. Ešte v ten istý deň Ventolin vyrazí na turné a album pokrstí 4. októbra v pražskom klube MeetFactory a 5. októbra v Kabinete Múz v Brne. Na Slovensku sa predstaví 23. septembra v trenčianskom klube Lúč a 18. novembra v Piešťanoch v klube Žiwell spolu s Johuš Matuš. Ďalšie koncerty budú zverejnené čoskoro na oficiálnej stránke ventolin.cz a na Facebooku.

Termíny koncertov Ventolina s albumom Vitajte:

15. 9. - Clermond-Ferrand (Francúzsko), Europaclub
22. 9. - Chomutov, Kulisárna (+ Midi Lidi)
23. 9. - Trenčín, Lúč  
4. 10. - Praha, Meetfactory (+ Francois Svalis, Johuš Matuš) 
5. 10. - Brno, Kabinet MÚZ (+ Johuš Matuš)
6. 10. - Zlín, Blok12 (+ Johuš Matuš)
7. 10. - Hradec Králové, Nuuk (+ Johuš Matuš)
21. 10. - Opava, Freiplatz 
27. 10. - Břeclav, Piksla (+ Johuš Matuš) 
1. 11. - Plzeň, Anděl Café (+ Johuš Matuš)
11. 11. - Žďár nad Sázavou, Batyskaf (+ Johuš Matuš)
15. 11. - Olomouc, 15 minut (+ Francois Svalis)
16. 11. - Ostrava, Coooltour
17. 11. - Rožnov pod Radhoštěm, Tklub (+ Johuš Matuš)
18. 11. - Piešťany, Žiwell (+ Johuš Matuš)
24. 11. - Liberec, Bunkr (+ Midi Lidi)
25. 11. - Jaroměř, Bastion (+ Midi Lidi)
1. 12. - Znojmo, GoGo (+ Johuš Matuš)
2. 12. - Litomyšl, Kotelna (+ Midi Lidi)
16. 12. - Pardubice, DIvadlo29 
22. 12. - Jihlava, Soul (+ Johuš Matuš)

Ventolin je elektronický projekt Davida Boubka, zakladajúceho člena skupiny Kazety a člena divadla Nejhodnejší Medvídci. Vznikol v roku 2007 ako bočný "odpočinkový" projekt, veľmi rýchlo sa však dostal do povedomia na českej i slovenkej klubovej scéne. Na koncertoch využíva staré samplery, analógové syntetizátory a archaické bicie automaty. Je milovníkom primitívneho zvuku detroitského techna a talianskeho a indického disca z 80-tych rokov. Priťahuje ho analógová rozladenosť, šum, rozkolísanosť a nedokonalosť.

V roku 2009 vydal EP Mžitky, v roku 2012 album Totem. V roku 2015 sa vrátil s EP Playbour. Vytvoril tiež coververziu piesne Bobřík strachu kapely Dunaj a na objednávku výtvarníčky Mileny Dopitovej hommage detskej opery Brundibár česko-židovského skladateľa Hansa Krásu. Minulý rok vydal spoločný album The Game YS ROTTYN s poľským anonymným techno duom RSS Boys. David Doubek prednáša kultúrnu antropológiu na Karlovej univerzite v Prahe.

Redakciu Hudba.sk za agentúru Bumbum Satori informoval Zdeněk Neusar.

Foto: Petr Marek / Johuš Matuš