S blížiacim sa koncom roka spoločnosť Google už tradične vyhlasuje globálne aj lokálne rebríčky najúspešnejších hudobných a nehudobných videí na najsledovanejšom videoportáli Youtube. Pozrite si najúspešnejšie videá v slovenských rebríčkoch Youtube Rewind 2019.

Rebríčky najpopulárnejších videí zostavuje Youtube nielen na základe počtu zhliadnutí, ale aj zdieľaní, komentárov, lajkov a ďalších faktorov. Kým v rokoch 2017 a 2018 bolo v slovenskej top desiatke najúspešnejších hudobných videí viacero videoklipov rapera Kaliho či skupiny IMT Smile, v tomto roku je zoznam veľmi rôznorodý a každý interpret je v ňom zastúpený iba raz.

Jedinou výnimkou je práve Kali, ktorý sa v ňom ocitol jednak so svojím vlastým videoklipom Ja sa na tom bavím (6. miesto) a tiež ako hosť v singli Len ona speváčky Claudie (4. miesto.). Oproti predchádzajúcim dvom rokom však bratislavský raper trochu upustil zo svojej pozície kráľa slovenského Youtube. No na to, ako dlho hovoril o konci kariéry (čo si napokon rozmyslel), si ju držal celkom dlho.

Tento rok sa v rebríčku Youtube Rewind v rámci hudobných videí dostal na prvé miesto Karel Gott so svojím posledným veľkým hitom, duetom s dcérou Charlotte Ellou Srdce nehasnou. Už v čase vydania sa pieseň z pera speváka a skladateľa Richarda Krajča z kapely Kryštof stretla s obrovským záujmom a pozitívnymi ohlasmi fanúšikov aj médií. Za týždeň od vydania mala viac než tri milióny prehratí a neobvykle dlho po vydaní sa držala na vrchole českého i slovenského rebríčka Youtube Trending. Samozrejme, začiatkom októbra po spevákovej smrti záujem o jeho posledný singel medzi fanúšikmi doma i v zahraničí vzrástol ešte viac a dnes má videoklip už takmer 30 miliónov prehratí.


Druhé miesto obsadili speváčka a raperka Sima a raper Separ s ich spoločnou skladbou Anonym Mood, ktorá je jasným odkazom bez servítky pre všetkých internetových hejterov a anonymných kritikov. Na tretie miesto popularity u slovenských fanúšikov sa dostala zahraničná skladba - jeden z najväčších svetových hitov tohto roka, duet Señorita. V slovenských rádiách patrí spolupráca dvojice Shawn Mendes a Camila Cabello už od leta medzi najhranejšie skladby (aktuálne je stále treťou najhranejšou) a o jej obľúbenosti svedčilo aj viacero prerábok v podaní slovenských kapiel.

V prvej desiatky najpopulárnejších hudobných videí sú aj Adam Ďurica s lyric videom Zatancuj si so mnou, Dominika Mirgová a Šorty s ich skladbou Ja sa cítim dobre, Karmen Pál-Baláž s mimoriadne úspešným singlovým debutom Anjel, či americká tínedžerská senzácia, ktorá robí hudbu nielen pre tínedžerov, Billie Eilish.


Slovenský Youtube Rewind 2019 – najpopulárnejšie hudobné videá: 

1. Karel Gott & Charlotte Ella Gottová - Srdce nehasnou (oficiální video) (German/English subtitles) – SUPRAPHON

2. SIMA feat. SEPAR - ANONYM MOOD (prod. SkinnyTom) |OFFICIAL VIDEO| – SIMA Official

3. Shawn Mendes, Camila Cabello - Señorita – Shawn Mendes

4. CLAUDIA ft. KALI - Len ona PROD.PETER PANN (OFFICIAL VIDEO) – KALI RECORDS

5. Adam Ďurica - Zatancuj si so mnou (Lyric Video) – Adam Ďurica

6. Kali - Ja sa na tom bavím PROD.Peter Pann (Official Video) – KALI RECORDS

7. Dominika Mirgová + Šorty - Ja sa cítim dobre (prod. Marek Šurin) – DMirgovaLIVE

8. Billie Eilish - bad guy – Billie Eilish

9. Calvin Harris, Rag'n'Bone Man - Giant (Official Video) – Calvin Harris

10. Karmen Pál-Baláž - Anjel (Official Music Video) – Karmen Pál-Baláž


Významné udalosti aj zábava

Na vrchole nehudobného rebríčka sa tento rok umiestnilo skutočne netradičné video na pomery Youtubu - záznam z novembrového zápasu zmiešaných bojových umení MMA medzi Slovákom Attilom Véghom a Čechom Karlosom Vémolom. Popri zábavných videách známych Youtuberov zarezonovali aj ďalšie spoločenské udalosti. Napríklad na treťom mieste je nahrávka rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom, ktorú na svoj Youtube kanál nahral Denník N. Šieste miesto patrí reportáži Fashion TV o prípravách svadby Jasminy Alagič a rapera Rytmusa a na osmičke je video z ustanovujúceho zasadnutia zastupiteľstva obce Fekišovce, ktorá sa hneď na začiatku roka stalo bizarným hitom slovenského internetu.

Slovenskí používatelia Youtube si nenechali ujsť ani Show Jana Krausa, kde bola hosťom vtedy ešte len kandidátka na prezidentskú funkciu Zuzana Čaputová. V rámci bežnej Youtube zábavy sa najvyššie umiestnil na druhom mieste sketch "Typy cestujúcich" od Naked Bananas, na štvrtom "Ženské vs. mužské kamarátstva" od dua Zrebný & Frlajs spolu s Jasminou Alagič a prvýkrát sa do top desiatky Youtube Rewindu dostal aj YouTuber PPPíter s jeho videom z najhoršie hodnotenej reštaurácie na Slovensku. 

Slovenský Youtube Rewind 2019 – najpopulárnejšie nehudobné videá: 

1. OKTAGON 15: Végh vs. Vémola – OKTAGON MMA

2. Typy ľudí na prechode – Naked Bananas

3. Najšokujúcejšie momenty nahrávky Kočner – Trnka. Aj o Haščákovi, Ficovi a Čižnárovi (s titulkami) – Denník N

4. Ženské vs mužské kamarátstva w/ Jasmina Alagič | Zrebný & Frlajs– Zrebny & Frlajs

5. HORNÁ DOLNÁ - Nové príbehy od septembra na Markíze – Televízia Markíza

6. Jasmina & Rytmus naša svadba – Fashion TV czech&slovak

7. Kúpil som BUGATTI VEYRON iba Za 100.000$ - GTA 5 Súboj Kontajnerov – Asimister

8. USTANOVUJÚCE OBECNÉ ZASTUPITEĽSTVO - FEKIŠOVCE - 10.12.2018 – Obec Fekišovce

9. 1. Zuzana Čaputová - Show Jana Krause 27. 2. 2019 – Show Jana Krause

10. Obed v Najhoršie Hodnotenej Reštaurácii na Slovensku! (SK Titulky) – PPPíter

Globálny hudobný rebríček ovládli latino hity

Kto si myslel, že megahitom Despacito popularita latinsko-amerického popu dosiahla pred dvoma rokmi svoj vrchol, poriadne sa mýlil. Zdá sa, že čoraz viac ľudí aj v chudobných krajinách Latinskej Ameriky má doma internet, a tak vplyv týchto krajín na svetové hudobného rebríčky stále rastie. Inak si nemožno vysvetliť tohtoročnú hegemóniu španielsky spievajúcich umelcov v globálnom hudobnom rebríčku Youtube Rewind 2019.

Najvyššie umiestnená skladba Con Calma od spoluautora Despacita Daddyho Yankeeho má za 10 mesiacov od zverejnenia viac ako 1,6 miliardy prehratí. Za obrovským úspechom skladby nepochybne stojí fakt, že ide o prerábku starého hitu z roku 1993 Informer, od takmer zabudnutého kanadského "one-hit wonder" rapera menom Snow. Ak ste žili v 90-tych rokoch, nemusíte si pôvodnú skladbu ani púšťať, budete ju tam počuť okamžite po nástupe refrénu.


Latino trend je tu už niekoľko rokov, jeho vlajkovou loďou je žáner reggaeton. Ľahko ho spoznáte vďaka tanečnej rytmike, ktorá je takmer v každej skladbe rovnaká. Piesne v tomto štýle pravidelne znejú aj zo slovenských rádií, no popularita tejto hudby v Európe či v USA by určite nestačila na to, aby mali videá spevákov ako Daddy Yankee, J. Balvin, Ozuna či Anuel AA na Youtube miliardové počty prehratí. Je za tým práve rýchly nárast používateľov internetu a Youtube z krajín Strednej a Južnej Ameriky, o čom svedčí fakt, že v komentároch pod týmito videami len ťažko nájdete iný jazyk ako španielčinu.

Španielsky spievané skladby obsadili prvých päť priečok v rebríčku a na šestke je už spomínaná skladba Señorita. Tá síce má španielsky názov a tiež vychádza z koreňov latino hudby, no jej text je v angličtine a na rozdiel od vyššie umiestnených skladieb bodovala naozaj celosvetovo. Napriek tomu aj úspech tejto skladby len podčiarkuje silu latino trendu v súčasnej svetovej pop music, ktorý stále neustáva.

Pod zoznamom najpopulárnejších hudobných videí nájdete ešte zoznam hudobných videí s najväčším počtom lajkov, ktorý ovládla práve Señorita. Ide však o tesné prvenstvo, 13 miliónov palcov hore má aj najpopulárnejšia juhokórejská skupina BTS so singlom Boy With Luv. Jedno je isté - minimálne čo sa týka popularity videoklipov na Youtube už USA nie je takou jednoznačnou hudobnou veľmocou ako kedysi a do popredia sa vďaka internetu dostávajú umelci zo silných hudobných trhov neanglicky hovoriacich krajín, ktoré majú v globálnom merítku ešte stále dosť veľký potenciál rastu.


Globálny Youtube Rewind 2019 - najpopulárnejšie hudobné videá:

1. Daddy Yankee & Snow - Con Calma (Video Oficial) – Daddy Yankee

2. ROSALÍA, J Balvin - Con Altura (Official Video) ft. El Guincho – ROSALÍA

3. Anuel AA, KAROL G - Secreto – Anuel AA

4. Anuel AA, Daddy Yankee, Karol G, Ozuna & J Balvin - China (Video Oficial) – Anuel AA

5. Jhay Cortez, J. Balvin, Bad Bunny - No Me Conoce (Remix) – JhayCortez

6. Shawn Mendes, Camila Cabello - Señorita – Shawn Mendes

7. Maari 2 - Rowdy Baby (Video Song) | Dhanush, Sai Pallavi | Yuvan Shankar Raja | Balaji Mohan – Wunderbar Studios

8. BLACKPINK - 'Kill This Love' M/V – BLACKPINK

9. Billie Eilish - bad guy – Billie Eilish

10. Ariana Grande - 7 rings – Ariana Grande

Globálny Youtube Rewind 2019 - hudobné videá s najväčším počtom lajkov:

1. Shawn Mendes – Señorita
2. BTS – Boy With Luv
3. BLACKPINK – 'Kill This Love' 
4. Billie Eilish – bad guy
5. Lil Nas X – Old Town Road (feat. Billy Ray Cyrus)
6. Ariana Grande – 7 rings
7. Lil Dicky – Earth
8. Daddy Yankee & Snow – Con Calma
9. j-hope – Chicken Noodle Soup (feat. Becky G)
10. T-Series Vaaste

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Dáša Paulíčková - Grayling Slovakia)
Foto: Supraphon / Youtube / Evan Agostini/Invision/AP (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Karel Gott