Nádherný hlas, éterický zjav, skvelá angličtina a intímna hudba so zmysluplnými textami. To sú prednosti speváčky Niny Kohoutovej, ktorá deň pred svojimi 17. narodeninami vydáva debutový singel Blue Sunray. Napriek nízkemu veku má už za sebou skúsenosti, na ktoré iní hudobníci čakajú roky, vrátane vlaňajšieho vystúpenia na najväčšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic.

Po sólovom akustickom koncertovaní s rôznymi prevzatými skladbami dozrel čas aj na jej vlastnú tvorbu. Na značkách Deadred Records/Starcastic Records dnes (6.2.) Nina Kohoutová vydáva svoj debutový singel Blue Sunray v dvoch verziách. Na Flicker Version spolupracovala s Vladom Ďurajkom z kapely Autumnist, s ktorou talentovaná speváčka z Trenčína už niekoľko rokov vystupuje.

Vypočujte si obe verzie skladby Blue Sunray:



"Vystupovanie s kapelou Autumnist dosť výrazne ovplyvnilo moju predstavu o vlastnom hudobnom smerovaní. Odjakživa ma to ťahalo skôr k tichšej melancholicko-baladickej hudbe, pri ktorej ma počas svojich koncertov vždy prekvapil čo i len malý náznak pohybu v publiku. Užívala som si ich intimitu, každé zapraskanie gitarovej struny a mojou prioritou bolo snaha o akési hlbšie vnútorné prepojenie medzi mnou a poslucháčmi. No zrazu prišiel Autumnist, spájajúci mne veľmi blízku hudobnú 'tmavosť' a abstrakciu, viacčlenná živá kapela s elektronikou a pre mňa dovtedy nepoznané tancujúce publikum. Začalo ma to neskutočne baviť," hovorí Nina o vplyve trenčianskej hudobnej stálice.

Hudobná rozlúčka so súrodeneckou blízkosťou

Témou autorskej hudobnej prvotiny Niny Kohoutovej je vzťah so staršou sestrou, ktorá sa neočakávane osamostatnila a následne stala matkou. Prázdnotu a vnútornú samotu, ktorú Nina pociťovala po jej odchode z rodičovského domu a každodenného životného kolobehu, však pozitívne narušilo narodenie sestrinho syna.

"Blue Sunray vnímam ako veľmi intímny kúsok mňa samej. Pieseň je totiž o človeku mne snáď úplne najbližšom. Jeden večer nás od seba delilo päť krokov a dvoje dverí, na druhé ráno sme sa zobudili každá v inom meste. Z každovečerných vzájomných hojení rán sa stali každomesačné. Malý zázrak však priniesol so svojím narodením niečo čarovné - presvetlenie, ktoré prišlo v tú najvhodnejšiu chvíľu pre nás všetkých. Modrý slnečný lúč, smútok v nekonečnej radosti," opisuje Nina osobný rozmer jej debutovej skladby.

Lyric video:


Pôvodná komorná verzia skladby je nahratá za pomoci výhradne akustických nástrojov, kde Nininu gitaru dopĺňa bass klarinet jej otca Petra Kohouta (Autumnist, Bez ladu a skladu) a violončelo, ktoré nahral Peter Kaščák (Bez ladu a skladu). Nahrávanie prebehlo na jeseň 2019 v trenčianskom štúdiu Men At Sound v réžii Matúša Homolu (Autumnist, Nylon Union) a o mastering nahrávky sa postaral Tomáš Karásek vo svojom štúdiu Gargle & Expel v Prahe. Druhú verziu skladby (Flicker Version) si vzal na starosť vo svojom domácom štúdiu Vlado Ďurajka (Autumnist) a jeho precízna produkcia dodala skladbe mierne odlišnú atmosféru v bohatších elektro-akustických aranžmánoch.

Singel, ktorý mal premiéru už cez víkend v Rádiu_FM, vychádza pod hlavičkou twin labelu Deadred/Starcastic digitálne na stiahnutie zo stránok oboch vydavateľstiev, a zároveň aj na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music atď.). Titulné foto singla nafotila Slávka Miklošová.

Eurosonic, Pohoda aj MMC

Pre ľudí, ktorí pozorne sledujú slovenskú hudobnú scénu, nie je meno Nina Kohoutová úplne neznámym pojmom. Iba 17-ročná talentovaná speváčka a skladateľka na seba prvýkrát upozornila hosťovaním v skladbe Gejša z albumu V hmle od kapely Fallgrapp, na ktorej sa okrem spevu podieľala aj spoluautorsky. Publiku je ale známa najmä z kapely Autumnist, s ktorou už dva roky pravidelne koncertuje a na ktorej album False Beacon (2018), ocenený Cenou novinárov v rámci minuloročných Radio_Head Awards, naspievala skladbu Future Lights.


S Autumnist vystúpila aj na spomínanom Eurosonicu a ak by ste ju tam videli, sotva by jej ste tipovali vek 15 rokov. Na pódiu totiž pôsobí tak prirodzene, akoby bola na scéne roky, a jej jemný, no zároveň absolútne suverénny spevácky prejav krásne kontrastuje s nervózne pulzujúcou hudbou elektronicko-akustickej kapely. Jej vlastný repertoár je pritom úplne iný, o čom sa mohli presvedčiť aj návštevníci jej sólových koncertov. Sama s gitarou, alebo v sprievode svojho otca, saxofonistu a klarinetistu Petra Kohouta spieva podmanivé coververzie skladieb od Nicka Cavea, Sinéad O'Connor, Leonard Cohen, St. Vincent (koľko tínedžerov ich vôbec pozná?) či London Grammar.

Keď vlani na jar predskakovala na koncerte skupiny Para v Majestic Music Clube, tak si trúfla dokonca aj na legendárne Čerešne od dvojice Filip/Lasica. V podaní tak mladučkej speváčky by text, ktorý väčšinou spievali zrelé ženy ako Hana Hegerová alebo Zuzana Kronerová, vôbec nemal fungovať. Nina však skladbu precítila a podala ju tak presvedčivo že na konci piesne ju väčšina predtým rozrozprávaného publika počúvala so zatajeným dychom.


Ešte väčšie publikum ako v MMC mala už niekoľkokrát na Pohode, kde si ju na pódium pozvala izraelská kapela Lola Marsh. S tou má Nina priateľský vzťah už od roku 2015, a práve ona speváčke Yael Shoshane Cohen predstavila pieseň Čerešne, ktorú Lola Marsh už niekoľkokrát s veľkým úspechom hrali na svojich slovenských koncertoch. V marci chystajú Izraelčania turné po štyroch slovenských mestách a ako predskokanku si pozvali práve Ninu.

Novinky Niny Kohoutovej môžete sledovať na Bandcampe, Facebooku a Instagrame.


Text: Patrik Marflák + TS (Deadred - Natália Husárová)
Foto: Slávka Miklošová