Temný Rudo a Renat Khallo predstavujú skladbu Viem, že existuje mier, ale nie na Zemi. Je to ich prvá spolupráca a dohodli si ju medzi tretinami pri sledovaní hokejového zápasu. Rudo pravidelne spolupracuje s Dušanom Vlkom a vlani vydal sólové EP Na guestliste klubu 27. Renat je bývalý gitarista 52 Hertz Whale, občasne sa realizuje vo vlastnom projekte Hands of Maples a ClumsyTV so speváčkou a hudobníčkou Vanessou Weisz.

Do spoločnej novinky Renat vytvoril priamočiary ostrý beat, v ktorom sa pohral so spájaním žánrov. "Chcel som, aby mal track punkový drive. Inšpirovali ma aj EDM a krautrock." Hudba vznikla prvá a jej gradácia a špinavý zvuk Ruda oslovila natoľko, že okamžite napísal text.

"Viem, že existuje mier, ale na Zemi nie. Asi tu nemá dobré podmienky," rapuje tu svojským štekavým štýlom. V texte odkazuje na Lyrika z Modrých hôr a cituje aj z tvorby Mareka Brezovského ("nad džungľou sa stmieva, vo mne svieti slnko, peace" zo skladby Niekde zvoní hrana – autorkou textu je Brezovského sestra Mirka, pozn. red.).

"Pre mňa je to jeden z najlepších slovenských muzikantov a jediný, koho hudba a texty ma bavia dodnes," hovorí raper o hudobníkovi a skladateľovi, ktorý sa dožil len 20 rokov, no zanechal po sebe nahrávky, ktoré sa stali kultom.

V inštrumentálnom intre Renat zvolil krautrockové postupy á la NEU!. Ako priznáva, inšpirovali ho aj kapely ako The Doors či Velvet Underground a za použitia samplov barokového organu sa snažil docieliť špecifickú atmosféru outra.

Gitary do tohto finále, ktoré malo znieť "repetitívne a jemne chaoticky", nahral Ambróz Šulej z kapely Krstní otcovia. Jeho spoluhráč Ondrej Mankovecký robil postprodukciu a mix nahrávky, na zvuku sa podieľal tiež David-San. "Ondra a Ambróza som na spoluprácu oslovil, pretože som vedel, že majú radi podobný žáner a rozumejú mu," hovorí autor beatu.

Videoklip nakrútil Tomáš Novák a obsahuje skrátenú verziu tracku. Celý si ho môžete vypočuť na streamoch (napr. Spotify). Výsledok Temný Rudo vníma ako spoločný počin: "Ďakujem zaň Renatovi, Ondrejovi, Ambrózovi, Davidovi, Lyrikovi a Marekovi."

Skladba Viem, že existuje mier, ale nie na Zemi bude uzatvárať nový album, ktorý Temný Rudo plánuje vydať na jar. 

Text: Hudba.sk (zdroj: Renat a Rudo)

Poznámka redakcie: Renat Khallo je externým redaktorom Hudba.sk.