Piesne z obdobia The Beatmen, spolupráce s básnikom Ivanom Štrpkom, ale aj čisto autorské piesne Deža Ursinyho budú znieť v spomienkovom hudobnom programe Príbeh 70. Uskutoční sa už zajtra (7.10.) o 20:00 v banskobystrickom kultúrnom centre Záhrada.

Kým v Bratislave boli v stredu večer ústrednými postavami "narodeninového" koncertu na počesť Deža Ursinyho jeho syn Jakub, kapela Talent Transport či nová zostava skupiny Provisorium (viac v reportáži Júlie Šimkovej), na koncerte Príbeh 70 zaznejú piesne v podaní skupiny vtipne nazvanej Definitívum. Podujatie paralelne s bratislavským koncertom pripravoval úplne iný kolektív ľudí a nadšencov Ursinyho hudby, no niektoré mená sa budú opakovať.

Prídu Ursinyho spoluhráči aj Ivan Štrpka

Jedným z tých, ktorí boli na pódiu aj v MMC, je mlado a skromne pôsobiaci študent Juraj Havlík, autor myšlienky čerstvo vydaného spevníka aj samotného banskobystrického koncertu. V Bratislave publikáciu predstavil v krátkom rozhovore, keďže na koncerte bol zároveň spevník prvýkrát k zakúpeniu (okrem viac než 120 objednávok z úspešnej crowdfundingovej kampane). Krstiť sa však bude až v sobotu v Záhrade, kde sa Juraj predstaví aj ako gitarista, basgitarista a spevák.

Jeho spoluhráčmi v Definitíve sú Ondřej Daniš (spev, klávesy), Martin Novák (gitara), Jiří Machala (bicie), Michaela Turcerová (alt saxofón) a Marcel Daniš (basová gitara, spev), ktorý v 70-tych rokoch patril k prvým členom Dežovej skupiny Provisorium. Nebude však jediným súčasníkom Deža Ursinyho na koncerte.

"Nesmierne nás teší, že pozvanie na prijali aj Dežovi dlhoroční súputníci. Básnik Ivan Štrpka a basgitarista a producent Pavel Daněk, ktorí s Ursinym spolupracovali na väčšine jeho albumov. Veríme, že s nami na diaľku budú spomínať i ďalšie osobnosti," hovorí Juraj Havlík. (Poznámka redakcie: Účastníci koncertu sa určite majú na čo tešiť, Ivan Štrpka na bratislavskom koncerte doslova perlil.)

Neberte nám princeznú na veľkom plátne

Večerný program doplní aj popoludňajšie premietanie televízneho muzikálu Neberte nám princeznú, do ktorého Dežo Ursiny zložil hudbu na texty Jána Štrassera. Projekcia určená deťom sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, ale aj ich deťom, sa uskutoční o 17:00 v kinosále Múzea SNP na Kapitulskej ulici. Bude to jedinečná možnosť vidieť túto legendárnu snímku na veľkom plátne. 

Spevník, ktorý na večernom koncerte pokrstia, vznikal posledné tri roky. Chronologicky mapuje Ursinyho tvorbu cez akordový zápis 39 skladieb a obsahuje aj citáty z dobovej tlače a literatúry, ktoré dokresľujú vznik piesní. Atraktívny a nadčasový dizajn publikácie má na svedomí výtvarníčka Elena Čániová. Spevník vyšiel pod hlavičkou projektu Literárna bašta v stredu 4. októbra v klasickej verzii, ale aj v limitovanej edícii pre zberateľov.
 
Vstupenky na koncert Príbeh 70:  Predpredaj.sk

Facebook event

Organizátorom koncertu je Literárna bašta. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnermi koncertu sú Artforum Banská Bystrica, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, Férová nadácia a mediálnymi partnermi sú RTVS, Rádio Devín, Rádio_FM, Zoznam.sk, Hudba.sk a Nový Populár.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov Slavo Sochor. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív Jakuba Ursinyho

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny