31. januára vyšiel prvý dlhohrajúci album talentovaného slovenského hudobníka Petra Kravárika, ktorý je na hudobnej scéne známy pod pseudonymom Homes. Nahrávka s názvom Lufu obsahuje osem piesní, ktoré nahral, produkoval a mixoval vo svojom domácom štúdiu.

Žiadna zo skladieb neobsahuje hostí, keďže Homes sa podľa vlastných slov snažil vytvoriť čo najúprimnejšie, najintímnejšie a najosobnejšie dielo. Album Lufu sa nesie vo veľmi melancholickom duchu, unikátnom na slovenské a české pomery. Éterický zvuk nahrávky podčiarkuje spev vo falzete a hoci album sa nesie v jednotnej atmosfére, evokujúcej lenivé nedeľné ráno v pohodlí domova, je hudobne pestrý. Môžete na ňom počuť husle, saxofóny, trúbky, bicie či klavír, ktoré boli nahrávané Homesovými známymi. Základ skladieb však vždy tvorí gitara, ktorá mu zostáva najbližšia.

Textovo je Lufu veľmi rôznorodý album, vo veľkej miere boli v textoch využívané metafory či symboly, aby si poslucháč mohol v hudbe hľadať vlastné významy. Je otázne, nakoľko sa bežný slovenský poslucháč dokáže ponoriť do anglických textov, ktoré vzhľadom na štýl spevu nie sú práve najzrozumitelnejšie ani pri dobrej znalosti jazyka. Rozhodne to však stojí za to a pomôcť si môžete textami zverejnenými pri jednotlivých skladbách na Bandcampe, kde môžete album počúvať a podporiť kúpou.


Podľa Homesových slov sa textami piesní snažil nastaviť poslucháčovi zrkadlo, aby sa mohol zamyslieť nad témami, pred ktorými ľudia často utekajú, akými sú napríklad sebaláska a utrpenie, a ukázal im, že vo svojich pochybnostiach a vnútorných bojoch nie sú sami. Hlavnou a konzistentne prítomnou témou je však láska, čo značí aj samotný názov albumu, ktorý pozostáva z jedného z prvých slov v histórii jazykov, ktoré sa používalo na jej pomenovanie. Láskou sa však na tomto albume nemyslí vzťah dvoch ľudí, ale hodnoty ako láskavosť, tolerancia, dobročinnosť, empatia či starostlivosť o druhých.

Album Lufu vychádza v digitálnej podobe a tiež na CD s 12-stranovým bookletom. Ten obsahuje fotografie ručne písaných textov a tiež zábery z Polaroidu, približujúce miesta, kde Homes tvorí, miesta, ktorého ho inšpirovali.



Kto je Homes?

21-ročný hudobník, skladateľ a producent sa do povedomia dostal spoluprácami so zvučnými menami slovenskej a českej scény, ako sú Ego, Kontrafakt a Ben Cristovao. S Egom spolupracoval najskôr v roku 2016 na skladbe Youth (Mládež), na jeho albume Precedens (2017) je zase podpísaný pod skladbou Keď prídem domov a predstavil sa aj na jeho Precedens Tour. S Benom Cristovaom nahral emotívnu skladbu Chybíš z albumu Kontakt a bol tiež jeho hosťom na vypredanom koncerte v pražskej O2 aréne. Najnovšie sa objavil na albume Real Newz (2019) od Kontrafaktu, kde sa podieľal na skladbe V korunách stromov (feat. Samey).

Sólovo sa uviedol v roku 2018 prvým singlom Younger Sun, v ktorom prekvapil na slovenskej scéne unikátnym melancholickým zvukom, inšpirovaným zahraničnými indie a folkovými umelcami a spojeným s emotívnym falzetovým spevom. Skladba zaujala aj Rádio_FM, ktoré ho pozvalo zahrať v živom vysielaní. Po Younger Sun vydal ešte ďalšie dva single, loveable a Thaw, nesúce sa v podobnej atmosfére. Za rok 2019 si vyslúžil aj nomináciu, resp. zaradenie do longlistu na ocenenie v kategórii Objav roka v hudobnej ankete Radio_Head Awards.

Text: Hudba.sk (zdroj: Homes)
Foto: Facebook.com/musicbyhomes