Tento rok už spievali v lese, na demonštrácii, v električke, na veľkom pódiu na Hlavnom námestí, v jógovom centre, v rádiu, v televízii, na festivale poézie, v obývačke, či vo vode. Reč je speváčkach z vokálnej skupiny NEHA!, ktorej hlavným krédom je "prinášať svetu viac nehy, tam, kde to čakáte aj nečakáte".


Miestom, ktoré sa pre ich koncert javí ako ideálne, je kostol. A práve v koncertnej sieni bývalého kostola Klarisiek, ktorý je obľúbeným dejiskom komorných vystúpení so silnou atmosférou, sa predstavia v stredu 15. júna.

NEHA! je spojením šiestich jedinečných ženských hlasov, ktoré sa navzájom dopĺňajú v piesňach z celého sveta. Ukrajinské, macedónske, srbské, fínske, španielske, rumunské a iné piesne v originálnej viachlasnej úprave sú zárukou silného umeleckého zážitku, ktorý nie je len bežným koncertom ale rituálom spojenia.



NEHA! pre Ukrajinu

Výnimočnú atmosféru sa speváčkam darí navodiť nielen v komorných priestoroch s niekoľkými desiatkami divákov, ale pocítili ju tento rok aj návštevníci veľkých koncertov na podporu Ukrajiny v rôznych slovenských mestách, na ktorých skupina za posledné mesiace vystúpila.

NEHA! sa predstavila aj na prvom februárovom Koncerte pre Ukrajinu na bratislavskom Hlavnom námestí, kde spomedzi desiatok účinkujúcich ponúkla jedno z najsilnejších vystúpení. Zaspievala tam ukrajinskú ľudovú pieseň Letila zozuľa, ktorá je pod názvom Zozuľa známa aj z repertoáru skupiny Banda.

Zaujímavosťou je, že svoje prvé oficiálne video skupina na jar 2021 nakrútila tiež k ukrajinskej ľudovke U lisi, ktorá je nielen kvôli situácii u našich východných susedov dodnes súčasťou jej koncertov.


Srdce s výkričníkom

Naliehavosť, s ktorou táto ženská skupina razí svoju filozofiu a pôsobí na svojich fanúšikov, dokonale vyjadruje logo kapely, ktoré tvoria dva znaky: srdce a výkričník.

"Neha! nie je výkrik. Náš výkričník symbolizuje drajv, ktorý v Nehe pestujeme - energiu, s ktorou konáme vo svete. Neha! niekedy znamená odvahu a radikálnu úprimnosť. Inokedy nežnosť na miestach, kde je ťažké ju presadiť a kde ju nečakáme. Neha! znamená stáť vo svojom strede, čeliť svetu, avšak vždy láskavo a úctivo k životu. Práve to si občas vyžaduje tú extra posilu od nášho láskyplného výkričníka. Naše logo je symbolom toho, že Neha!, presne tak ako láska, je výrazná - je nekompromisná, je ako príroda sama," vysvetľujú speváčky.

"V radikálne nežnom prijatí našej rôznorodosti vnímame mágiu, ktorá nás činí úplnými a láskavými. Vzájomnou úctou, prijatím a zvýraznením našich jedinečných darov tvoríme nežný priestor, v ktorom sa dejú zázraky a odlišnosti sa spájajú v jednotu," dodávajú o filozofii skupiny, v ktorej šesť hlasov splýva do harmonického celku.

Presvedčiť sa o tom môžete už 15. júna v kostole Klarisiek. Začiatok koncertu je o 20:00.

Vstupenky:  

Kapelu NEHA! môžete bližšie spoznať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram a jej tvorbu nájdete okrem na Youtube aj Soundcloude či na Bandcampe.


Text: Hudba.sk (zdroj: facebook.com/nehavisions)