Jedna z najväčších hudobných hviezd a stálic slovenskej a českej hudobnej scény sa po takmer ročnej odmlke opäť vrátila na koncertné pódiá. Priaznivci speváka, skladateľa a textára Richarda Müllera si počas letnej koncertnej šnúry budú môcť vypočuť piesne z jeho tvorby, ktorej začiatk siahajú až do roku 1984.


Hoci je aktívnou súčasťou hudobného sveta už takmer štyri dekády, priznáva, že pred príchodom na pódium máva ešte stále trému a nepredpokladá, že sa jej niekedy zbaví. Podľa jeho vlastných slov zvykne trošku opadnúť, akonáhle vyjde na pódium a zaspieva prvé tóny, inokedy ním však lomcuje až do polovice koncertu, neraz i dlhšie.

Na druhej strane Richard Müller sebavedome tvrdí, že kritiku a negatívne komentáre na svoju adresu vníma s odstupom času nanajvýš apaticky. "Nechcem povedať, že dnes môžem všetko, ale skoro hej," priznal s úsmevom spevák, ktorý bol v 80. rokoch jedným z priekopníkov elektronického popu na Slovensku a neskôr sa stal ikonou domácej scény vďaka nadčasovej tvorivej spolupráci s Jarom Filipom či autorskou dvojicou Hapka - Horáček.

Setlist koncertov zveril do rúk kapelníka 

Počas Richard Müller '22 Tour odznejú najväčšie hity z legendárnych albumov 33, Richard Müller a hosté (známy ako "český album"), Neuč vtáka lietať, LSD alebo Koniec sveta. Napríklad z albumu Nočná optika zaznejú aj piesne, ktoré v posledných rokoch na koncertoch spievať nezvykol. Rád však fanúšikom ponúka takéto prekvapenia a v tejto súvislosti rád spomína najmä na turné k albumu 55 (2016), ktoré odohral pred piatimi rokmi. "Prvú polku koncertu som vtedy spieval iba pesničky z tohto albumu, a to aj napriek tomu, že pre väčšinu divákov išlo o piesne úplne neznáme. No výsledok dopadol až nad očakávania dobre. Sám som bol príjemne prekvapený."

Setlist aktuálneho turné je postavený prevažne na starších pesničkách, i tam sa však nájde niekoľko prekvapení. "Tentokrát som do príprav takmer vôbec nevstupoval. Celé to dal dokopy náš kapelník a bubeník Juraj Kuchárek. Ja som na záver iba korigoval zopár záležitostí. Mnohí muzikanti to poznajú - zrazu máte chuť niečo do koncertného programu pridať, z čohosi iného zas ubrať a podobne. Ani príprava na blížiace sa turné nebola výnimkou. No v porovnaní s minulosťou som do všetkého zasiahol iba minimálne a som presvedčený, že fanúšikov nesklameme."

Richard Müller '22 Tour, Česká Lípa Zdroj: Jana Marie Knotová
V českých mestách, kde aktuálne prebieha prvá časť turné, vyzeral setlist zhruba takto:

•  Milovať teba (Nočná optika)
•  Flétnu do žita (český album)
•  Karel z americkej Prahy (33)
•  Knižný príbeh (Nočná optika)
•  V tom istom meste (Nočná optika)
•  Nebude to ľahké (Neuč vtáka lietať)
•  Milovanie v daždi (33)
•  Klid, mír a pokora (Ešte)
•  Nahý II. (01)
•  Cigaretka na dva ťahy (LSD)
•  Srdce jako kníže Rohan (český album)
•  Baroko (český album)
•  Po schodoch (Bioelektrovízia)
•  Koniec sveta (Koniec sveta)
•  Štěstí je krásná věc (V penzionu Svět)

Keď je reč o fanúšikoch, Richard Müller priznáva, že práve tí sú pre neho aj po rokoch koncertovania tým najväčším stimulom. Publikum a jeho energia je presne tou hnacou silou, ktorú potrebuje pre podávanie čo najlepších výkonov. "To, že si vás ľudia prídu pozrieť, je celkom slušná nálož zodpovednosti. A ja nemám v úmysle sklamať ani len jedného jediného z nich," hovorí 60-ročný majiteľ charizmatického hlasu, ktorý si nemôžete pomýliť s nikým iným.

Zárukou kvality z hudobného hľadiska je jeho sprievodná kapela. Tú tvoria dlhoroční spoluhráči Michal Žáček (saxofón), Štefan Lengyel (gitara), Martin Wittgruber (klávesy), Martin Gašpar (basová gitara) a Juraj Kuchárek (bicie) a o sprievodné vokály sa stará trojica Anna Horthová, Klára Mockovčiaková a Rado "Vrabec" Orth - kedysi spevák a gitarista kultovej kapely Made II Mate, ktorej členmi boli aj Gašpar a Wittgruber. 

Richard Müller '22 Tour, Česká Lípa Zdroj: Jana Marie Knotová
Pandémia podčiarkla životné priority 

Ku koncertovaniu Richard pristupuje nanajvýš zodpovedne, úprimne však priznáva, že ak by mu teraz pristálo na účte milión eur, do konca života by nepohol prstom. Súvisí to i s dvojročným pandemickým pôstom s minimom hudobných aktivít a vystúpení, kedy si naplno vychutnal čas venovaný rodine i sebe. Ako priznáva, čas strávený so synom Markusom na prechádzkach alebo pri sledovaní hokejových a futbalových zápasov je preňho veľmi vzácny a nič sa mu nevyrovná.

Pri otázke, čo mu do života prinieslo minuloročné jubileum, odpovedal so sebe vlastným humorom a nadhľadom: "Rôzne choroby. Ak to takto pôjde ďalej, som zvedavý, či vydržím vôbec do sedemdesiatky." S vekom sa nezmenil jeho striktne odmietavý prístup k rituálom, prípadne k čomukoľvek, čo zaváňa až príliš veľkou upätosťou a následným rizikom zlyhania. "Nemám rád žiadne rituály či pokriky s kapelou, kým vyjdeme na pódium. Ak by som takéto rituály mal a nastali by podmienky či komplikácie, že na ne nezostane priestor, zbytočne by ma to rozladilo a vyviedlo z miery. Nechcem prepadať negatívnym náladám, pocitom ani reakciám. Tých máme všade naokolo dosť."

Návrat legendy na pódiá?

Hoci Richard Müller nepatrí k najvýrečnejším interpretom, v našom rozhovore exkluzívne pre čitateľov Hudba.sk načrtol jeden, možno už v blízkej budúcnosti reálny plán. Pri otázke týkajúcej sa elektronického popu na Slovensku totiž prezradil, že by rád opäť spieval pesničky z obdobia svojej prvej a prelomovej kapely Banket. Výber z tvorby tejto kultovej kapely vyšiel vlani v júni na špeciálnej vinylovej kompilácii Banket & Richard Müller 84-91.

Možno práve to speváka inšpirovalo k myšlienkam o realizácii koncertov, aké by už od neho nikto nečakal. "Chceli by sme opäť urobiť elektronické turné," povedal spevák pre Hudba.sk. Bol by to rozhodne projekt, ktorý by mohli oceniť viaceré generácie fanúšikov, podobne ako si elektronickú tvorbu Mira Žbirku z 80. rokov okrem vtedajších priaznivcov hudobných inovácií dodatočne zamilovali aj súčasní poslucháči. Návrat Banketu je zatiaľ síce iba v teoretickej rovine, ale nápad je to skvelý.

Teraz sa však môžete tešiť na Richardove tradičné koncerty s vynikajúcimi muzikantmi a najväčšími hitmi, s ktorými v júli a auguste zavíta do 16 slovenských miest. A aby toho nebolo málo, v súčasnosti spevák dokončuje nový album, ktorý plánuje vydať na jeseň. Spolupracuje na ňom so skladateľom Ondřejom Gregorom Brzobohatým, textárom Petrom Uličným a producentom Janom P. Muchowom.

Termíny a miesta slovenských koncertov '22 Tour

21. 7. - Stará Ľubovňa
22. 7. - Svidník
23. 7. - Banská Štiavnica
24. 7. - Veľký Krtíš
30. 7. - Šamorín
31. 7. - Košice
7. 8. - Medzilaborce
11. 8. - Galanta
18. 8. - Šurany
19. 8. - Kremnica
20. 8. - Zvolen
21. 8. - Lednické Rovne
25. 8. - Rimavská Sobota
26. 8. - Michalovce
27. 8. - Bardejov
28. 8. - Gelnica

Nové termíny:

4. 9. - Lednické Rovne
5. 9. - Kremnica
8. 9. - Zvolen

Vstupenky:  

Autorka: Danka Šoporová

Súvisiaci interpreti: Richard Müller