Skupina Iconito na čele s charizmatickým spevákom Kristiánom Dufincom, skúsení muzikanti z orchestra Zlaté husle a Igor Timko v úlohe producenta sa postarali o skladbu, ktorá sa určite dotkne sŕdc mnohých Slovákov. Pieseň Slovenské devy sprevádza videoklip, ktorý stavia okrem ženskej krásy aj na dychberúcich záberoch slovenskej prírody.

Nová slovenská skladba sa okamžite po zverejnení stretla s veľkým záujmom. Videoklip si od včera pozrelo viac než 14-tisíc ľudí (v čase vydania článku), vďaka čomu sa rýchlo dostal do Top 20 slovenského rebríčka trending videí na Youtube. Niet sa čo diviť, pieseň má potenciál nadviazať na úspech "rockových ľudoviek" od Elánu ako Od Tatier k Dunaju či Tanečnice z Lúčnice.


Trend, ktorý je prirodzený a vítaný

Kapela Iconito v spolupráci s orchestrom Zlaté husle (členovia orchestra Lúčnice) vkusne nadväzuje na trend, v ktorom sa ľudové prvky dostávajú do každodenného spoločenského života, a teda aj do pop-rockových skladieb. Aj keď možno nie je celkom na mieste nazývať to trendom, keďže (znovu)objavovanie folklóru a jeho spájanie s "importovanými" hudobnými žánrami bolo, hoci nie vždy v takejto explicitnej forme, súčasťou slovenskej populárnej hudby minimálne od konca 70-tych rokov (Prúdy, Collegium Musicum).

V posledných rokoch je rastúca popularita "popového folklóru" a "folklórneho popu" úplne zjavná - za všetko stačí spomenúť skupiny ako Kandráčovci a Kollárovci, ktorých klipy majú na Youtube milióny prehratí, spoluprácu IMT Smile s Lúčnicou, či megaúspešný televízny projekt Zem spieva. Skupine Iconito však vypočítavosť v tomto smere vyčítať určite nemožno. Vplyvom folklóru na svoju tvorbu a imidž sa nikdy netajila a ani nemohla - veď jej líder, spevák, skladateľ a textár Kristián Dufinec, je sólistom v Lúčnici. 

Kristián Dufinec, nakrúcanie klipu Slovenské devy Zdroj: Matúš LagoKristián Dufinec

Kým v úspešnom, politicky motivovanom debutovom singli Chcem zmenu to dal na sebe znať len v podobe tradičného kroja vo videoklipe, v piesni Za Karpatským lesom už bol o niečo viac citeľný vplyv ľudovej poetiky aj v samotnej hudbe a texte. Zároveň v nej nebolo možné prehliadnuť podobnosť spevákovho prejavu s lídrom skupiny No Name, takže fakt, že novú pieseň produkoval práve Igor Timko, pôsobí ako logický krok a prirodzená spolupráca. Aj keď je zároveň celkom prekvapujúca, keďže ide o prvú takúto "bokovku" známeho Košičana.

"Produkovaniu iných kapiel som sa doteraz vyhýbal, nakoľko sme s kolegami z kapely No Name veľmi vyťažení. Avšak piesne, ktoré chalani doniesli na naše prvé stretnutie, boli výborné. Oťukali sme sa v štúdiu s tým, že ak spolupráca bude vyhovovať obom stranám, pôjdeme ďalej. Slovenské devy je krásna pieseň a je jasným dôkazom toho, že chémia funguje," prezradil Igor Timko. Nemalú zásluhu na výslednej podobe skladby má tiež skladateľ a aranžér Peter Jantoščiak, ktorý sa postaral o aranžmán orchestra. V piesni okrem členov skupiny Iconito účinkujú aj zboristi Lúčnice a hráč na hoboj zo Slovenskej filharmónie Igor Fáber.

nakrúcanie videoklipu Slovenské devy Zdroj: Matúš Lago

Nová hymna súťaže Miss Folklór?

Autor hudby aj textu Kristián Dufinec v novinke parafrázuje slová klasika Milana Lasicu, že na Slovensku máme toľko krásnych žien, že sa budete zbytočne otáčať za jednou, pretože oproti ide hneď ďalšia. Túto myšlienku umocňuje aj prítomnosť finalistiek súťaže Miss Folklór vo videoklipe, ktorý je postavený na čistote, nevinnosti a kráse nielen slovenských dievčat, ale aj samotného folklóru a prírody, ktorou je inšpirovaný. Námet, scenár a réžiu má na svedomí Kristián Dufinec, s tvorbou klipu mu pomohli chalani z Cube Art Pictures Daniel a Adrián Jenčovci (kamera a strih).

Riaditeľka čoraz populárnejšej súťaže krásy Barbora Palovičová spoluprácu s mladou kapelou privítala s nadšením, a tak sa nakrúcanie klipu odohralo na Donovaloch v rámci sústredenia finalistiek aktuálneho ročníka súťaže. Hlavné ženské úlohy stvárnili úspešné finalistky minulých ročníkov - Veronika Vargová (Miss Folklór 2016), Kristína Chowaniecová (1. Vicemiss Folklór 2015) a Petra Lenárová (Miss Folklór 2015), takže skladbu možno považovať za hymnu súťaže, aj keď ju tak tvorcovia neprezentujú. No záverečné slová Palovičovej hovoria za všetko: "Pieseň Slovenské devy vyzdvihuje krásu našich žien, a preto sme radi, že kapela Iconito odohrá svoj nový počin naživo na pódiu v rámci finálového večera Miss Folklór 2017 za prítomnosti finalistiek."

Viac sa o dozviete na oficiálnych stránkach www.iconito.sk a missfolklor.sk.

nakrúcanie videoklipu Slovenské devy Zdroj: Matúš Lagonakrúcanie videoklipu Slovenské devy Zdroj: Matúš LagoViac fotografií z nakrúcania klipu Slovenské devy

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TS)
Foto: Matúš Lago