Nový fenomén českej hudobnej scény, plyšový delfín Adolfeen, za ktorým stojí herec a moderátor Dominik Turza alias DJ Roxtar, svojím najnovším singlom vyzýva ľudí k účasti na tohtotýždňových voľbách do dolnej komory českého parlamentu. V chytľavej skladbe odkazuje, že on ako delfín síce voliť nemôže, ale keby mohol, určite by sa svojho hlasu nevzdal.

"Jsem sice VIP delfín Adolfeen, ale jednu věc nemám, a to je volební hlas. Nebuď jako já a udělej správnou věc, je čas! Můžu se tisíckrát na vládu zlobit, není mi to jedno, já půjdu volit," rapuje v úvode piesne obľúbená postavička, ktorá sa stala virálnym fenoménom počas prvej vlny pandémie vďaka singlom Corona Firus a Nečum na mě! s miliónmi prehratí na Youtube a streamovacích službách. Drzý a originálny projekt, ktorý v textoch balancuje na hrane a sarkasticky reflektuje spoločnosť, dokonca v januári 2021 vydal debutový album Je mi to jedno vo vydavateľstve Supraphon.

Novinka Já pudu volit má jasný odkaz smerom k českej verejnosti, ktorá si v piatok a sobotu zvolí reprezentantov poslaneckej snemovne. Z hudobného hľadiska ide o typický uvoľnený štýl rapu s prvkami rocku a popu. V piesni je použitá časť skladby Směr Jihovýchod legendárnej kapely Blue Effect s ikonickým gitarovým zvukom Radima Hladíka a klávesov Leška Semelku. Na použitie ich nahrávky vo svojom beate dostal tvorca Adolfeena súhlas od Semelku aj Hladíkovej rodiny.

"Adolfeen bol odrazom covidovej doby a reagoval na situáciu, ktorá sa dotkla všetkých. Presne preto reaguje aj na tohtoročné parlamentné voľby. Je apolitický a je mu úplne jedno, kto koho pôjde voliť, ide mu len o to, aby sa ľudia na voľbách zúčastnili. Demokracia je podľa Adolfeena vláda väčšiny a obáva sa, že ak väčšina voliť nepôjde, vyvolá to ešte väčší rozkol medzi občanmi než očkovanie," vysvetľuje pohnútky svojho plyšáka autor projektu Dominik Turza.


Dominik Turza je herec, moderátor, dídžej a hudobný producent. Vyštudoval tanečné konzervatórium, maturoval na obchodnej akadémii a absolvoval Vyššiu odbornú školu hereckú v Prahe. Vyhral medzinárodný konkurz svetoznámej cirkusovej spoločnosti Cirque du Soleil. Ako DJ Roxtar okrem vlastných vystúpení hosťuje so skupinou Pražský výběr a vyhral niekoľko medzinárodných súťaží.

Projekt Adolfeen si vybral ako pomôcku po úspešne absolvovanej terapii zo závislostí. Keď prišiel na začiatku karantény rovnako ako tisíce ďalších hudobníkov a umelcov o prácu, plyšový delfín ho zachránil. Okrem videoklipov nájdete na jeho Youtube kanáli aj množstvo ďalších videí s Adolfeenovými dobrodružstvami. V súčasnosti pripravuje aj debutový sólový album pod menom DJ Roxtar. Jeho novinky môžete sledovať na stránke www.facebook.com/iloveroxtar.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili.