Kapela Smola a Hrušky začína nový rok 2021 tak, ako ho skončila. Jej pesničkový "korona-špeciál" sa tak rozrastá o ďalšiu aktuálnu tému, poňatú s humorom a dávkou recesie. Skladba Otužujem sa tentokrát venuje fenoménu, s ktorým síce koketujú aj niektorí členovia kapely, dávajú však do toho aj svoju typickú štipku irónie a úsmevného pohľadu na toto ľadové čudáctvo.

Zároveň však Smola a Hrušky dodávajú, že otužovanie nie je žiadna mágia a každý má v sebe prirodzenú schopnosť zneutralizovať chlad. "Je to o hlave, no nikto by nemal podceniť prípravu a dodržiavať určité pravidlá, ostatne ako pri všetkom," hovorí spevák, skladateľ a textár Jozef "Spoko" Kramár.

Otužujem je už šiestou skladbou, ktorá od začiatku pandémie reflektuje obraz tejto doby. "Skladba vznikla počas cvičenia Wim Hofovej metódy, keď mi myseľ trochu uletela. Už dlhší čas sa snažím vedome dýchať a otužovať sa. To bol len krôčik k tomu, aby som o tom napísal pesničku," približuje frontman kapely.

"Rozmýšľal som nad vtipným duetom a ako prvá adeptka mi napadla Nasratá Žena, na ktorej coveroch sa bavím už pol roka. Ešte v ten deň som jej napísal, následne sme si zavolali a z Nasratej Ženy sa vykľula veľmi milá a šarmantná dáma, ktorá ma prekvapila svojou ústretovosťou, sympatiou a profesionalitou. Počas finalizácie klipu sme si povedali, že od prvého kontaktu po výsledok ubehol len týždeň a to ma na tom veľmi baví. Spontánne, neplánované skladby a spolupráce. Tento duet je zvláštny v tom, že prvýkrát sme spolupracovali s virtuálnym umelcom a mám pocit, že to nebolo naposledy," dodáva Spoko.


"Keď ma Spoko oslovil na spoluprácu, ostala som doslova v nemom úžase, nakoľko Smola a Hrušky sú kapela, ktorej koncerty som preskákala na rôznych festivaloch. Veľmi si vážim nielen možnosť nahrať s nimi singel, ale predovšetkým celkovú spoluprácu, pričom chalani mi dali absolútne voľnú ruku v realizácii, čo si nesmierne cením. Celé nadšenie pre projekt bolo podčiarknuté aktívnou tvorbou skladby a ľudským prístupom. Jediné, čo ma v tejto 'Covid situácii' mrzí je, že sme vzhľadom na opatrenia nemohli natáčať klip spolu, čím som bola ukrátená o scény v plavkách a v snehu," hovorí blogerka a virtuálna speváčka tvoriaca pod pseudonymom Nasratá Žena. 

Vizuálne sa opäť podaril bleskovo nakrútený "video zákusok" v spolupráci s dvorným kameramanom Pavlom Vargom. Samotná skladba vznikla v spolupráci s hudobným producentom a zvukárom Pavlom Fecíkom v jeho nahrávacom štúdiu Recording Studio 11.11.

Kapela Smola a Hrušky vznikla roku 1997. Šesťčlenná formácia má na konte albumy Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008), Palec hore (2012) a Čiernobiely (2017). Okrem toho vydala živák Lajfka (2010), DVD s názvom 13 životov / Live in Topfest (2010), výberovku Best On 1997-2015 (2015) a CD a DVD Unplugged Live in Spišské Divadlo (2016). Od marca 2020 pravidelne vydávajú piesne s témami, ktoré priniesla korona - Nasaďme si hrušky, Kvások a ja či Kĺzavý medián.

Kapelu Smola a Hrušky môžete v náročných časoch podporiť kúpou CD či tričiek na jej oficiálnom webe smolaahrusky.sk. Novinky skupiny môžete sledovať na jej profiloch na Facebooku, Instagrame či Youtube.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Martin Hlavatý. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Pavol Varga, archív SaH

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky