Kniha "Alternátor - Neobjektívny sprievodca svetom alternatívnych videoklipov (1990-1994)" vzdáva hold formátu hudobného videa a hudbe prvej polovice 90. rokov. Na jej stránkach si čitateľ môže pripomenúť pesničky a albumy, na ktoré možno už aj zabudol či ešte lepšie, nadchnúť sa takými, o ktorých doposiaľ ani nechyroval.

Zavedenie káblovej televízie do slovenských a českých domácností začiatkom 90. rokov znamenalo pre mnohých hudobných fanúšikov ozajstnú kultúrnu revolúciu. Hudobná stanica MTV vtedy v dennej rotácii, ale najmä v špecializovaných nočných programoch Alternative Nation, Headbangers Ball a 120 Minutes, prinášala na televízne obrazovky prostredníctvom videoklipov žánrovú zmes rocku, hip-hopu, punku, elektroniky, metalu a ich rôznych vzájomných kombinácií. Aj vďaka MTV tak dnes mnohí na 90. roky spomínajú ako na dekádu, v ktorej sa žiadne hudobné kríženie nepovažovalo za nemožné.

Hlavným autorom knihy je Rasťo Kachnič, ktorý sa písaniu o alternatívnej hudbe roky venoval na blogu Alternator (dnes už, žiaľ, neaktívnom) a v rokoch 2015-2017 napísal aj niekoľko recenzií pre Hudba.sk. Na spomínaný blog prispievali aj ďalší siedmi hudobní nadšenci, medzi ktorými sú aj dvaja Angličania a jeden Čech (Mark Sherrington, Braňo Špirk, Adam Nenadál, Robo Vehner, Kubo Magál, Ivana Klučková a Julian Duckworth). Všetci sa podieľali aj na tvorbe knihy Alternátor, v ktorej sa zamerali na roky 1990 až 1994 a pokúšajú sa priblížiť, čo podstatné sa v tomto období mimoriadne plodnom a zaujímavom období dialo na poli alternatívnej hudby a hudobného videa.


Videoklipy ako kultúrny fenomén 90. rokov

Každá kapitola sa začína publicistickým úvodom, ktorý zhrnie aktuálne dianie na hudobnej scéne v danom roku na oboch brehoch Atlantiku. Popri tom čitateľovi priblíži viac než 100 albumov, ktoré by sa v rámci jednotlivých žánrov dali označiť za zásadné, dôležité či minimálne hodné vypočutia. Vďaka chronologickej postupnosti kapitol si možno všimnúť, že mnohé žánre a hudobné smery sa vyvíjali paralelne a albumy označované za žánrové míľniky viacerých scén často vychádzali v rámci jedného roku. Tieto mnohokrát veľmi rozmanité scény na seba vzájomne veľmi intenzívne pôsobili, ovplyvňovali sa a z ich vzájomných zrážok vznikali hudobné novotvary.

Nosnou témou, ktorá sa ako červená niť vinie celou knihou, je formát hudobného videa a médium, vďaka ktorému sa videoklipy stali hudobným aj kultúrnym fenoménom 90. rokov - hudobná stanica MTV. Každá kapitola preto prináša zhrnutie vrcholných momentov z udeľovania výročných cien MTV Video Music Awards, ako aj profil jedného z významných tvorcov videoklipov tejto hudobnej éry.

Nasleduje výber hudobných videí z albumov, ktoré vyšli v danom roku a žánrovú pestrosť 90. rokov ilustrujú lepšie než akýkoľvek text. K pozretiu jednotlivých klipov čitateľa pozývajú krátke komentáre ôsmich autorov, často osviežené osobnými postrehmi či spomienkami, ktoré sa im k jednotlivým piesňam viažu. Z celkových 333 videí, ktoré sa vošli do výberu, sa dá 111 aj pozrieť priamo zo stránok knižky prostredníctvom QR kódu. Súčasťou knižky sú aj výročné playlisty, ktoré sa dajú pozrieť na Youtube alebo vypočuť na Spotify.


"Vybrané piesne možno zoradiť od zásadných až po obskúrne, nájdete tu hity aj zabudnuté skladby, široký výber indie umelcov vydávajúcich na rešpektovaných nezávislých značkách, jednohitové zázraky, šikovných kopírovačov a všetko medzi tým," uvádzajú autori publikácie.

Knihu nepísali s tým, že by mala byť definitívnou kolekciou "toho najlepšieho", čo sa v prvej polovici 90. rokov urodilo na poli hudobného videa. Okrem legendárnych a časom preverených kúskov prinášajú aj výdatnú porciu videí z nezávislej scény, z ktorých mnohé sa len ťažko dali vidieť inde než v nočných špecializovaných reláciách na MTV. Ako hovorí Rasťo Kachnič, cieľom knihy nie je zanechať po jej prečítaní v čitateľovi pocit, že teraz už všetko pozná, skôr naopak - podnietiť ho, aby v bádaní pokračoval ďalej na vlastnú päsť. Hudba je veľké dobrodružstvo.

"Táto publikácia nemá ambíciu byť kolekciou piesní, ktoré by ste mali 'počuť predtým, ako umriete'. Mala by skôr slúžiť ako odrazový mostík pre ďalšie objavovanie. Pokúsili sme sa v nej zachytiť hudobnú pestrosť tohto obdobia hudobnej histórie so všetkými jeho prínosmi, dôležitými hudobnými trendmi a žánrami, svoj priestor však dostanú aj chvíľkové a neúspešné experimenty, či úplné slepé uličky," uzatvára.

Kniha Alternátor s podtitulom Neobjektívny sprievodca svetom alternatívnych videoklipov (1990-1994) vyšla na jeseň 2020 vlastným nákladom po úspešnej crowdfundingovej kampani na Startlabe. Všetky podrobnosti nájdete na stránke alternator.gosu.sk.


Redakciu Hudba.sk informoval Rastislav Kachnič. Správu sme upravili a doplnili.