Anika Gužáková sa nezúčastnila žiadnej speváckej súťaže a zatiaľ nehrala a nespievala v kapele. Štrnásťročná talentovaná speváčka, ktorá si sama skladá piesne a píše texty, namiesto toho naplno ukazuje svoj potenciál s prvým autorským singlom a videoklipom, ktorý je plný krásnych záberov zo slovenskej prírody.

"Počúvam pop, rock a country. Mám rada neznámych interpretov, aby som ich mohla mať len 'sama pre seba'," odpovedá mladá speváčka na otázku, kto a čo ju najviac ovplyvňuje. Anika spieva od útleho detstva a učí sa hrať na niekoľkých hudobných nástrojoch. V tomto roku končí husle v ZUŠ, hrá tiež na klavíri a gitare. V rámci samotného spevu je však samouk.

Žiť, nie len prežívať

"Odmalička som sa hudobne prejavovala, je to zrejmé zo všetkých domácich videí," dodáva s úsmevom. Jej inklinácia k hudbe je prirodzená, keďže vyrastala v muzikantskom prostredí. Jej otec je zvukár a gitarista, mama speváčka. Vedľa rodinného domu majú nahrávacie štúdio, takže "s hudobným svetom" je v kontakte stále. Aj vďaka tomu má už vo veľmi mladom veku skomponovaných niekoľko vlastných pesničiek.

"Každá moja pieseň vzniká na základe udalostí v mojom živote a tak to bolo aj s pesničkou Alive. Začalo to citátom 'I want to live and not just be alive', ktorý som náhodne zahliadla. Bol veľkou inšpiráciou. Keďže mal daný citát spojenie aj so situáciou, ktorú som v to obdobie prežívala, postupne som túto myšlienku rozvíjala, až kým bol text hotový. Melódia sa rodila súbežne s textom," opisuje pozadie vzniku jej debutového singla, ktorý by si slovenskí poslucháči pri nasadení do rádií pokojne mohli pomýliť so zahraničnou produkciou.


Skladbu produkoval šikovný producent Adrián Líška, člen kapely Ľudové Mladistvá, známy aj spoluprácou s Emmou Drobnou a ďalšími speváčkami novej generácie ako sú Laura Weng alebo Erika Rein. O mastering sa postaral Samuel Pospíšil. "U nás doma sme s tatkom nahrali gitary, základnú spevácku linku a potom v štúdiu sa s producentom dotvorila rytmika a vokály," dodáva Anika.

Videoklip sa natáčal v exteriéroch v rôznych častiach Slovenska - v Slovenskom raji na Tomášovskom výhľade, na lúke pod Tatranskou Štrbou, ale aj v parku v bratislavskej mestskej časti Rusovce. "Veľa sme sa nachodili, lebo na pekné miesta bolo treba ísť dlho pešo," usmieva sa speváčka, keď opisuje túru na skalu Tomášovského výhľadu. Interiérové zábery, ktoré sprevádzajú bridge piesne, sa nakrúcali v ateliéri kameramana Stanislava Gužáka.

V súčasnosti Anika nahráva ďalšie piesne, aby ich bolo dosť na celý album." Hudbu robím predovšetkým preto, že ma baví. Čo má prísť, príde, ale bola by som rada, keby moje piesne zanechali v ľuďoch emóciu a našli si v nich niečo svoje," dodáva talentovaná tínedžerka.

Redakciu Hudba.sk informoval Petr Tureček z Vltur Agency. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Stanislav Gužák