Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Séria podujatí Nádych s Atmosférou prinesie v auguste 2020 tri silné hudobné víkendy.

Situácia, ktorú vyvolalo šírenie koronavírusu nielen vo svete, ale aj na Slovensku, prinútila všetkých ľudí zamyslieť sa. Nad tým, ako fungujú, čo by mali zmeniť a aj nad tým, čo je v živote dôležité. Počas troch mesiacov, kedy boli zrušené hromadné kultúrne podujatia, si mnoho ľudí uvedomilo to, aká dôležitá je kultúra a jej prínos pre ľudský život.

"Postupné uvoľňovanie opatrení nás napĺňa nádejou a pocit z možnosti zhlboka sa nadýchnuť čerstvého vzduchu, je pre nás v niečom stále výnimočný. Preto sme sa rozhodli v Hontianskych Nemciach vytvoriť špeciálnu sériu podujatí pod názvom Nádych s Atmosférou. Počtom návštevníkov sa vrátime o niekoľko rokov späť, kvalitatívne to však bude v rámci možností posun dopredu," hovorí hlavná organizátorka festivalu Atmosféra, Gretka Pavlovová.

Tri víkendové Nádychy s Atmosférou sa budú konať na rovnakom mieste ako samotný festival Atmosféra - na lúke neďaleko dedinky Hontianske Nemce, avšak v komornejšej podobe s limitovanou kapacitou. "Rešpektujeme nariadenia krízového štábu, preto kapacita jedného festivalu bude 500 návštevníkov. Nechceme však o atmosférické zážitky pripraviť väčšinu jeho pravidelných návštevníkov, preto sa nadýchneme s Atmosférou až trikrát."

Prvý termín je od 31. júla do 2. augusta, druhý Nádych s Atmosférou bude od 7. do 9. augusta a tretí od 14. do 16. augusta. Nejde pritom o náhradu za festival Atmosféra 2020, ten sa presúva na budúci rok a zakúpené lístky sú v platnosti na ročník 2021. Tri tohtoročné augustové víkendy sú samostatné podujatia, na ktoré sa predávajú vstupenky samostatne.

Kvalitný program pre všetky vekové skupiny

Každý Nádych s Atmosférou ponúkne iné hudobné mená a program, všetky však stavajú na umelcoch domácej nezávislej scény a žánrovo nevybočujú z doterajšieho hudobno-umeleckého profilu festivalu.

V prvý víkend (31.7. - 2.8.) vystúpia napríklad Dan Bárta s Illustratosphere, Katarína Máliková, Martin a Marek Geišbergovci, La3no Cubano, Archívny Chlapec, Folk & Bass Orchestra alebo Ivana Mer s harfistkou.

Druhý Nádych s Atmosférou (7.- 9.8.) prinesie mená ako Chiki Liki Tu-a, Dorota Nvotová a Talent Transport, nový album predstaví aj skupina Le Payaco a predstaví sa aj veľký domáci objav, duo Kristin Lash & Jakob Grey (Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý) či Marián Slávka so sólovým projektom vLáska.

Posledný víkend na "atmosférickej" lúke za Hontianskymi Nemcami ovládnu skupiny Medial Banana, Bulp, Sisa Fehér a Vladko Mikláš, Darkness Positive a v úplnej premiére sa predstaví duo AutoPSY - nový projekt Vlada "Slnka" Šarišského (Talent Transport) a Jonatána Pastirčáka (Pjoni, Isama Zing).

Návštevníci sa počas všetkých troch podujatí môžu tešiť aj na kino pod holým nebom, komentované prehliadky hviezdnej oblohy, rôzne tvorivé dielne a workshopy, diskusie, literárne a spoločenské debaty, cestopisy, atď. Novinkou bude aj možnosť uvariť si vlastné dobroty v komunitnej kuchyni.

"Nezabúdame ani na najmenších divákov, zabaví ich napríklad bábkové divadlo Tri kocky Droždia (Peter Gärtner a Lukáš Tandar), zaspievajú si s detským spevákom Pánkom, zúčastnia sa workshopu pletenia bavlnených detských dredov s Kristínou Tormovou a nielen to," prezrádza Gretka Pavlovová.

Organizátori zverejňujú ďalší program postupne na novovytvorenej webstránke www.nadychsatmosferou.sk a na sociálnych sieťach (Facebook, Instagram).

Hlavne bezpečne

Organizátori Nádychov s Atmosférou si uvedomujú, že súčasná relatívne pokojná epidemiologická situácia sa môže kedykoľvek zhoršiť a ovplyvniť konanie festivalu.

"Do príprav troch mini-festivalov sme sa pustili aj napriek riziku, že situácia ohľadom šírenia koronavírusu sa môže do augusta zmeniť. Návštevníci si budú môcť v infostánku zakúpiť rúška s motívom festivalu, rovnako aj antibakteriálny gél, pričom dezinfekčné prípravky na nich budú čakať na všetkých dôležitých stanovištiach, ako sú toalety alebo prírodné sprchy. Sociálne zariadenia budeme dezinfikovať omnoho častejšie. Návštevníkov festivalu budeme pravidelne vyzývať, aby dodržiavali rozostupy medzi sebou počas jednotlivých aktivít. Pokiaľ sa situácia rapídne zhorší, rátame aj s možnosťou zrušenia festivalu a vrátenia lístkov," uzatvára Gretka Pavlovová. 

Redakciu Hudba.sk informovala riaditeľka festivalu Atmosféra Gretka Pavlovová. Tlačovú správu sme upravili.