Len pred pár dňami sme spustili hlasovanie o predkapelách na aprílovom turné kapely Hex a už sa do nej zapojilo viac ako 1800 fanúšikov. Do konca súťaže zostávajú ešte tri týždne, postupne si každý pondelok predstavíme štyri z dvanástich súťažiacich kapiel.

AKTUALIZÁCIA (23.3.2020): Pre koronavírus bolo turné z pôvodných aprílových termínov presunuté na október.

Prvou dvojicou sú skupiny Family Friend a Sematam, ktoré proti sebe stoja v prípade úvodného koncertu v Piešťanoch (16.4. 15.10.). Na záver turné sa Hex predstaví na domácej pôde v Bratislave. Vo V-klube sa 17. apríla 24. októbra na základe hlasovania fanúšikov predstaví skupina Graeme Mark & The Natives alebo Parketový Lev.

Nižšie si môžete prečítať viac nielen o samotných skupinách, ale aj o ich vzťahu k Hexu. Ak vás niektorá z kapiel zaujme, môžete ju podporiť na špeciálnej stránke hudba.sk/hexturne, prípadne sa zapojiť do hlasovania v prípade inej dvojice kapiel vo vami vybranom meste. Každý hlasujúci bude zaradený do žrebovania o dva voľné vstupy na koncert podľa vlastného výberu.

• Viac o súťaži a turné Hexu

Family Friend

Skladby skupiny Family Friend v štýle indie a garage rocku tvorí gitarista Martin Molnár, texty píše speváčka Lenka Molnárová, na base hrá Marek Petrík a na bicích im kryje chrbát skvelý bubeník Denis Čapkovič. Majú za sebou vystúpenia na všetkých väčších trnavských podujatiach, ale koncertovali už aj v Bratislave, Piešťanoch, Trenčíne, Leviciach, Bytči či dokonca v Prahe. Na konte majú dve EP nahrávky a jeden videoklip k skladbe June.

Vzťah k Hexu: "Hex rozhodne patrí medzi kapely, ktoré pozná na Slovensku úplne každý, no vo svojej tvorbe sa vždy držali toho, čo sa im páči a nikdy sa nezabúdali pri písaní a takisto aj samotnom hraní zabávať. Sú nám obrovskou inšpiráciou v tom, ako si udržať aj po rokoch svoju tvár a veľmi ich uznávame aj za to, že ani po všetkých tých ťažkých chvíľach, ktorými si prešli, sa neprestali venovať tomu, čo majú najradšej - koncertovaniu pre svojich fanúšikov."


Sematam

Sematam je mladá funky kapela z Nitry pozostávajúca zo siedmich členov, ktorá chce svojou hudbou a koncertmi ľudí zabávať a dobíjať energiou. Rytmickú sekciu, ktorú vedie ozdoba kapely, bubeníčka Miška, obohacuje neodmysliteľná súčasť každej funky kapely - dychová sekcia v zložení saxofón, trúbka a trombón. Hudba Sematam obsahuje prvky funky, popu a hip-hopu, doplnené o jedinečný štýl týchto mladých hudobníkov. Skupina sa v roku 2016 stala víťazom súťaže Slovenská hudobná liga. Nasledujúci rok sa ako jediná slovenská kapela prebojovala do finále českej súťaže pre mladé kapely Skutečná liga, kde spevák kapely Marek Kutnár získal ocenenie Spevák roka.

Kapela má na konte niekoľko videoklipov, zaujala hneď prvým k pesničke De ste?!, v ktorej popisuje (paroduje) nočný život v Nitre. Od tej doby svetlo sveta uzreli aj ďalšie štyri single - Pome Rockovať, Snová paralýza, PVD a zatiaľ posledný Ja a Ty, na ktorom Sematam spolupracovali s otcom slovenského funky a bývalým členom kapely Made 2 Mate Ivanom Verešom a mladou talentovanou herečkou a speváčkou Sárou Polyákovou. Všetky spomenuté skladby sa objavili na debutovom albume s rovnomenným názvom Sematam, ktorý pokrstil v roku 2019 v bratislavskej Design Factory práve King Ivan (Vereš). Kapela vlani po vydaní albumu absolvovala aj svoje prvé oficiálne celoslovenské turné.

Vzťah k Hexu: "Už na gympli sme sa pravidelne snažili ohurovať dievčatá "ohníčkovými" verziami HEXáckych hitov a môžeme potvrdiť, že táto taktika funguje dodnes."


Graeme Mark & The Natives

The Natives sú zoskupenie trnavských hudobníkov okolo írského pesničkára menom Graeme Mark, ktorý sa pred ôsmimi rokmi pre lásku presťahoval na Slovensko. Hrajú rôznorodú tvorbu od folku s prvkami írskej duše či americany až do tvrdší rock. V roku 2018 vydali debutový album Makeshift, ktorý začiatkom minulého roka predstavili na turné. Na albume sa predstavilo aj niekoľko hostí: speváčka a skladateľka Jana Andevska si zaspievala v skladbe Colours of America, Martina Wittgrubera môžete počuť vo viacerých skladbách hrať na Hammond organe, Tomáš Köppl kapele pomohol s klavírnymi partmi a v pesničke Only World II sa o vokály postarala dvojica spevákov Martin Císar a Dominik Navrátil.

Vzťah k Hexu: "Môže byť len málo kapiel, ktoré sa dostanú do podvedomia národa tak, ako skupina Hex - obzvlášť v takej malej krajine, ako je Slovensko. Ako cudzinec samozrejme nemám k nim v tomto zmysle hlboký vzťah, ale ako pesničkára má dojíma, ako dokázali svojím úprimným umením osloviť takú širokú verejnosť." (Graeme Mark)


Parketový Lev

Skupina Parketový Lev je nová krv bratislavského rock'n'rollu. Kapela vznikla v roku 2018 z akustického projektu Bratia Hrčkovci. K Jakubovi a Jánovi sa pridal na bicie Alex Oplt a na basu Dafy Nemlaha. Minulý rok vydali debutový album a boli nominovaní na Objav roka v rámci hudobných cien ZAI, na ktorých odovzdávaní aj vystúpili. V januári tohto roka predstavili svoj prvý videoklip k skladbe To nie si ty.

Vzťah k Hexu: "Oslovilo nás a páči sa nám, že Hex dáva mladým kapelám šancu ukázať svoj talent. A navyše, taká možnosť ako zahrať si v legendárnom V-klube pred takouto veľkou kapelou neprichádza každý deň!"


Ďalšie štyri kapely vám predstavíme o týždeň, no spoznať ich môžete už teraz po hlasovaní na hudba.sk/hexturne.

Text: Hudba.sk
Foto: koláž Hudba.sk