Český hudobník a producent Tomáš Dvořák alias Floex vydáva nový singel Pape And Tura. Skladba je súčasťou soundtracku pripravovanej indie adventúry Papetura od poľského herného vývojára a umelca Tomasza Ostafina.

Od momentu, kedy Tomasz Ostafin alias Petums prvýkrát predstavil hernej verejnosti koncept a prvé ukážky logickej adventúry Papetura, ubehlo už šesť rokov. Niet divu. Od scenérií cez drobné detaily či hmlovinu až po hlavné postavy priateľov Papeho a Turu všetko vyrobil ručne z papiera a následne preniesol do animácie.

"Hry, obzvlášť tie nezávislé, sa často vytvárajú niekoľko rokov. S Tomaszom sme v kontakte snáď päť rokov. Na začiatku sme sa bavili o tom, že by použil už mnou zloženú hudbu, ale keď sa projekt začal rysovať konkrétnejšie, bolo jasné, že vznikne plnohodnotná spolupráca. Je obdivuhodné, že si Tomasz prakticky všetko okrem zvuku a hudby vytvára sám. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa jeho idea prehlbuje, ako sa z nevinného nápadu stáva pôsobivá realizácia. Intenzívnejšie sme na projekte pracovali posledné tri roky. Spoločná tvorba sa odohrávala vo vlnách, obdobia väčšieho kľudu boli nasledované intenzívnou prácou striedanou reflexiou. Nesnažili sme sa nič uponáhľať, chceli sme tomu dať toľko času, koľko vec potrebovala," hovorí Floex.


Námet dlho očakávanej hry pritom nemôže byť aktuálnejší. Papetura vychádza z Ostafinových životných pocitov a zážitkov, rozpráva o boji so samotou a nachádzaní nových priateľstiev. Príbeh bez slov sa prihovára k hráčovi úchvatným spracovaním, hrou svetla a tieňa a samozrejme Floexovým hudobným doprovodom. Hoci zverejnený singel Pape And Tura je pomerne dramatický, rovnako ako snaha Papeho a Turu zabrániť monštrám, temnote a spaľujúcemu ohňu zničiť ich jemný papierový svet, zvyšok albumu sa nesie skôr v ambientnej neoklasickej polohe.

"Pape And Tura jednoznačne vyčnieva aj vďaka violončelu Tomáša Jamníka a husliam Evy Jamníkovej. Skladba je v hre kľúčová a doprevádza zásadné momenty v jej vývoji. Názov naznačuje, že má čo do činenia s ústrednými postavami Papetury, ktorých zväzok je v daný moment preverovaný," dováva k singlu Floex.

Po nahrávkach spojených s hrami Samorost 2 a 3, Machinarium a Pilgrims ide už piaty Floexov herný soundtrack a vôbec prvý mimo svetoznámeho českého herného štúdia Amanita Design. Všetky albumy vyšli v českom vydavateľstve Minority Records. Výnimkou nebude ani Papetura, ktorej soundtrack vyjde na LP a v digitálnom formáte v deň vydania samotnej hry - 7. mája.

Pozrite si trailer a making of video hry Papetura:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Minority Records poskytla PR manažérka Anna Mašátová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Tomáš Jakubec