Víťazi hokejových majstrovstiev sveta spred 17 rokov Richard Lintner, Róbert Petrovický, Jozef Stümpel, Rastislav Pavlikovský, Michal Handzuš, Ján Lašák a Rastislav Staňa a bronzový medailista z roku 2003 Richard Zedník si zahrali v oficiálnom videoklipe k novej hokejovej skladbe s názvom Poďme spolu vpred.

Novinka má premiéru iba deň pred začatím šampionátu v Bratislave a Košiciach. Nahrala ju kapela Iconito, autorom hudby aj textu je jej líder, spevák a skladateľ Kristián Dufinec. Producentom skladby je Igor Timko z No Name, s ktorým skupina Iconito spolupracovala aj na úspešnej pocte slovenským ženám a tradíciám Slovenské devy z roku 2017, či minulý rok na netypickej hokejovej pesničke Všetci za jedno lano, na ktorej texte sa podieľal aj Richard Lintner.

Zdá sa, že čoraz známejšej kapele tvorba hokejových skladieb zachutila, keďže teraz prichádza s ďalšou. V texte optimistickej novinky Poďme spolu vpred kapela spomína na úspešnú minulosť slovenskej hokejovej reprezentácie a vyjadruje nádej, že by sa to mohlo na domácom šampionáte podariť znova. "Kým si my sami nebudeme stáť v ceste, niet pre nás prekážok," tvrdí spevák v zdravo patriotickom texte a fanúšikov vyzýva, aby slovenských hokejistov v ich zápasoch podporovali za každého stavu.

"Už dávnejšie mala kapela Iconito možnosť vytvoriť športové hymny a to najmä pre domáce kluby z Michaloviec. Čerešničkou na torte však pre nás stále bolo vytvoriť pieseň, venovanú našej hokejovej reprezentácii. Hlavným odkazom piesne je súdržnosť tímu a myšlienka, že netreba nikdy nič a nikoho zatracovať. Mnoho ľudí nášmu tímu neverí, no najdôležitejšie je to, aby verili oni sami v seba. Treba fandiť stále, bez ohľadu na výsledky, a treba veriť," odkazuje Kristián Dufinec.


V klipe sa stretla mladá hokejová generácia s legendami

Spevák sa tradične ujal aj tvorby videoklipu, v ktorom si zobral na starosť námet, scenár aj réžiu. Vizuál sa nakrúcal počas štyroch dní na štyroch miestach - na Zimnom hokejovom štadióne v Piešťanoch, kde počas príprav na majstrovstvá trénovala reprezentácia, v jaskyni Čertova pec pri Radošine, vo Vysokých Tatrách a jeden efektný záber vznikol na ZŠ Alexandra Dubčeka na Dlhých Dieloch v Bratislave.

V klipe môžete vidieť súčasných mladých reprezentantov ako Matúš Sukeľ, Adam Liška, Mário Grman, Dávid Gríger a Andrej Košarišťan, ale aj v úvode spomenuté slovenské hokejové legendy. "Ako malý chlapec som bol jeden z mnohých, ktorí k nim vzhliadali. O 17 rokov po zisku titulu Majstrov sveta tam s nimi stojíte a tentokrát to nie je tréner Ján Filc či František Hossa, ale vy, kto ich režíruje a oni hrajú podľa vás. Úžasný a výnimočný pocit," priznáva Kristián Dufinec.

nakrúcanie videoklipu Poďme spolu vpred, 2019 Zdroj: Martin ŠopinecRichard Zedník, Richard Lintner a Ján Lašák - nakrúcanie klipu Poďme spolu vpred

"Samozrejme, nebyť toho, že uverili myšlienke a pristúpili na nakrúcanie, nemali by sme nič. Prvým osloveným bol Richard Lintner, s ktorým sa poznáme dva roky a cez neho som potom spoznal ostatných chalanov. Kľúčovým bolo stretnutie s Majkou Demitrovou, na tom sme sa s Rišom a Petrasom zhodli, že to musí vedieť. Ďakujeme jej a rodičom Pavla Demitru za podporu myšlienky vytvorenia tohto videa."

Na tvorbe videoklipu sa podieľali Cube Art Pictures, Michigan Creative Factory, Cyber Gods a Think Production, ktorí zastrešili výrobu. Jeho vznik podporila ho Nadácia Jozefa Salaja pre Spišské Vlachy a Spiš a firma Ingema.

Prečítajte si tiež: Hokejová hymna je neľahkou výzvou. Tento rok je na nové pokusy skromnejší

Novinka zaznie vo fan zónach po celom Slovensku

Pieseň Poďme spolu vpred vychádza v dvoch verziách ako CD singel a kapela Iconito ju predstaví aj na špeciálnom koncertnom turné v rámci Majstrovstiev sveta v hokeji po celom Slovensku. 

"Zahráme sedem koncertov v šiestich mestách - prvé dva sú v Košiciach vo fan zóne organizovanej mestom Košice v amfiteátri už v prvý deň turnaja 10. mája. Zvyšok bude v oficiálnych fan zónach organizovaných Slovenským zväzom ľadového hokeja v mestách Poprad, Nitra, Martin, Trenčín a Banská Bystrica. Pochopiteľne program a interpreti sú rôzni, my sme si však naše koncerty pomenovali vlastným turné, kde nosnou piesňou bude práve hymna Poďme spolu vpred, venovaná slovenskému reprezentačnému tímu," uzatvára Kristián Dufinec.

Iconito - Poďme spolu vpred Tour 2019:

10. 5. - Košice, Amfiteáter
12. 5. - Banská Bystrica, Fan Zóna
18. 5. - Nitra, Fan Zóna
18. 5. - Martin, Fan Zóna
20. 5. - Trenčín, Fan Zóna
25. 5. - Poprad, Fan Zóna

Iconito - Poďme spolu vpred, 2019 Zdroj: artwork - Cyber Gods

Kto sú Iconito?

Skupina Iconito pochádza z Michaloviec a hrá v zložení Kristián Dufinec (spev, gitara), Martin Rusnák (sólová gitara), Michal Choma (basgitara, spev), Róbert Hvostaľ (klávesy), Lukáš Farbár (bicie) a Ondrej Choma (akustická gitara).

V roku 2014 vydala svoj debutový singel s názvom Chcem Zmenu ako odkaz na spoločenské pomery pred prvým kolom prezidentských volieb. O pár mesiacov neskôr nasledovala ďalšia pieseň s občianskou tematikou s názvom Spolu za jedno lano. V roku 2015 skupina vyhrala s piesňou Dva svety súťaž Košický zlatý poklad. Nasledoval podpis zmluvy s vydavateľstvom Warner Music a v roku 2016 lyrickejšia pieseň Za Karpatským lesom, ktorá kapele priniesla nové publikum. V tom istom roku vyšiel skupine debutový album Človek a klaun, z ktorého pochádzajú aj single Tak to už chodí a Povedz.

Od roku 2017 spolupracuje kapela s Igorom Timkom a pod hlavičkou Warner Music vydala single Čaj a med, Táram, či spomínaný virálny hit Slovenské devy, ktorý kapela prezentovala okrem súťaže Miss Folklór aj na televíznych vystúpeniach v programoch Hodina deťom či Slovenka roka. Hokejovou novinkou Poďme spolu vpred avizuje kapela vydanie druhého CD, ktoré by malo vyjsť na jeseň tohto roka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martin Šopinec