Prešovská skupina Chiki Liki Tu-a koncom minulého týždňa odštartovala Ostatňi Raz Tour a po dnešnom koncerte v Prahe si to zamieri do bratislavského MMC, kde vystúpi už v piatok 11. októbra. Po tomto turné odložia hudobníci do skrine posledný funkčný kostým, tzv. Prešovské plátno vrátane niektorých skladieb.

Pre aktuálnu sériu koncertov pripravili hudobníci Martin Višňovský, Ľuboslav Petruška a Tomáš Višňovský špeciálny zoznam skladieb pozostávajúci z tzv. "sociálnych istôt" a viacerých rarít či piesní, ktoré väčšina fanúšikov nemala možnosť počuť naživo.

Ľubo Petruška si pri tejto príležitosti zaspomínal na svoje prvé stretnutia s kapelou, ktoré zažil asi dva roky predtým, ako sa stal jej členom. "Keď som videl Chiki Liki Tu-a prvýkrát, asi v roku 1996, vtedy ešte kostýmy nemali. Vystupovali v civilnom oblečení, ale vyzerali až tak civilne, že to pôsobilo ako kostýmy. Martin Višňovský ako mladý športovec, to si pamätám," spomína gitarista. Neskôr videl kapelu v zostave s trombonistom Tomášom Paľom a tam už nejaké "prezlečká" mali. Martin Višňovský ešte nemal svoj legendárny kostým, ten štýl sa ešte len kryštalizoval a až časom ho začal používať.

Pôsobili ako z inej planéty

Pamätný je pre Petrušku najmä koncert, keď mali Chiki Liki Tu-a predskakovať v prešovskom PKO českej legende Mňága a Žďorp. Boli vtedy ešte "mladé uchá" a dostali pokyn, že sa majú obliecť pekne. To bola výzva a všetci sa obliekli tak, ako ich fanúšikovia potom dlhé roky videli naživo. "Na tom pódiu vyzerali ako úplní debili. Pôsobilo to ako z úplne inej planéty. Aj hudba, aj výzor. Bez ohľadu na to, či sa to niekomu páčilo alebo kapelu sledoval ďalej, zaujala na prvý šup," hovorí s hudobník úsmevom.

Aj on dostal ako nový člen kapely v roku 1998 za úlohu vymyslieť si nejaký kostým. Okamžite vedel, ako sa oblečie a hneď aj dostal prezývku Maťo Ďurinda. "Stalo sa to hneď na prvom koncerte, prišiel som oblečený ako klasický metalista z Centrumu, známa časť prešovského Sídliska III, na ktorom v tej dobe bola veľmi vysoká koncentrácia metalistov. Keď tam človek prišiel, mal možnosť stretnúť takto vyzerajúcich ľudí, ako som vyzeral ja v úvode môjho pôsobenia v Chiki Liki Tu-a. To znamená obtiahnuté nohavice, rifľová bunda s nášivkami, veľké botasky adidasky s jazykom po kolená, šatka vo vlasoch, dlhé vlasy, pyramídové pásy a neviem čo všetko."

Kapela má program nacvičený celoživotne s výnimkou nejakých "oprašovačiek" starších skladieb, preto sú skúšky skupiny Chiki Liki Tu-a podľa Petrušku jedna vysoko vzácna vec. "Teším sa hlavne na pesničky, ktoré sme už nehrali fakt veľmi dávno a na to, že si na nich budeme musieť spomenúť, čo je niekedy zaujímavá vec, kto ich hral a ako išli tie party. Vytiahneme fakt zvláštne kúsky, môžu sa tam vyskytnúť stariny z prvej platne a niečo ešte aj z dema spred prvej platne. Každý koncert je jedinečný a krásny bez ohľadu na čokoľvek."

Prečítajte si našu reportáž z Košíc: Chiki Liki Tu-a vezú na Ostatňi Raz Tour tradičný náklad humoru a nadhľadu

Zostávajúce termíny Ostatňi Raz Tour 2019:

9. 10. - Praha, Rock Café
11. 10. - Bratislava, Majestic Music Club
12. 10. - Banská Bystrica, Klub 77
19. 10. - Prešov, Stromoradie

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Edo Kopček zo Stromoradia. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Tomáš Telepák

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a