Ešte stále ho baví spievať piesne s večnou témou lásky, no zdá sa, že hudobne Peter Cmorik konečne vstúpil do takmer končiacej "desiatkovej" dekády. Pomohol mu k tomu skladateľ a producent Martin "Maxo" Šrámek zo štúdia LittleBeat, vďaka ktorému má skladba Dva prúdy riek moderný súčasný zvuk. Novinku predstavil spolu s čiernobielym videoklipom.

"Hudbu zložil Maxo Šrámek, ktorého som oslovil, aby mi skúsil napísať niečo, čo by mojej hudbe dodalo nový vietor, poskytlo nový pohľad na moju tvorbu. Poslal mi hudbu, ktorá sa mi hneď zapáčila, no napísať k nej text nebolo vôbec jednoduché. Maxo ju mal naspievanú v angličtine a dlho sme hľadali textára, ktorý by vedel napísať kvalitný slovenský text tak, aby v hudbe zostalo to isté frázovanie," približuje Peter Cmorik vznik skladby, ktorá je zvukovo zaujímavejšia a napriek spolupráci s popovým producentom prekvapivo aj tvrdšia ako väčšina jeho doterajšej tvorby.

Pieseň vznikala aj s pomocou mladého rapera

Text napokon napísal raper Akalaky, ktorého odporučil Šrámek. "Zvládol to podľa našich predstáv. Ja som mu nadhadzoval obsah, o čom by tá pieseň mala byť, a on podľa toho písal. Bol to niekoľkomesačný proces," vysvetľuje spevák. Niekomu môžu použité romantické frázy pripadať ako otrepané klišé, no cieľ, aby slová do hudby dobre zapadali, sa podarilo splniť na jednotku. Pozitívom je aj uveriteľnosť skladby, keďže textovo je novinka presne tým, na čo sú fanúšikovia u Petra Cmorika zvyknutí. A nečudo, že kypí láskou, veď jeho partnerka, huslistka Daniela Lovlin, mu len pred pol rokom priviedla na svet dvojičky - chlapcov Petra a Štefana.


Videoklip režíroval ďalší zástupca novej generácie na slovenskej hudobnej scéne, Laco Rychtárik, ktorý sa za niekoľko rokov vypracoval na jedného z najvyhľadávanejších domácich tvorcov hudobných videí. "Toto bola naša prvá spolupráca s Lacom. Už dávno som ho chcel osloviť, ale akosi nám to doteraz nevychádzalo. Ideu klipu vymyslel Laco, chcel to čiernobiele s kvalitnou kamerou. Spolupracovalo sa s ním výborne, verím, že to nebolo naposledy," uzatvára spevák.

Skladba Dva prúdy riek by sa mala objaviť na jeho pripravovanom piatom albume (resp. šiestom, ak počítame aj minuloročnú nahrávku s gitaristom Marekom Wolfom).

Redakciu Hudba.sk informovala Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Všetky informácie o novinkách Petra Cmoríka a jeho kapely nájdete na oficiálnom webe petercmorik.sk.

Foto: Laco Rychtárik

Súvisiaci interpreti: Peter Cmorik