V stredu 11. septembra uvedú v bratislavskom Kine Lumiere v cykle Music & Film v slovenskej premiére film Miles Davis: Birth of the Cool (2019) režiséra Stanleyho Nelsona. Projekcia sa začne o 20:30 a uvedie ju dramaturg cyklu Miro Ulman.

"Milesa Davisa som chcel divákom predstaviť už niekoľkokrát. Žiaľ, na záznam jeho koncertu v Montreaux, ani na dokument Miles Electric: A Different Kind of Blue (2004) o jeho legendárnom vystúpení na festivale Isle of Wight v roku 1970, neboli práva na verejné projekcie. A majitelia práv biografického hraného filmu Miles Ahead (2015), ktorý bol svojho času uvedený na Art Film Feste, nám zasa nedali súhlas ani na jednu projekciu, pretože dúfali, že ho niekto kúpi do slovenskej distribúcie," objasnil Ulman. "Dokument Miles Davis: Birth of the Cool budú mať možnosť vidieť diváci v našom kine ako prví na Slovensku. Premietať sa bude len v jeden deň," dodal.


Režisér Stanley Nelson predstavil film o členovi Rock'n'rollovej siene slávy vo svetovej premiére na tohtoročnom festivale Sundance. "Film prináša pohľad na kultúrnu ikonu, nikdy nevidené archívne zábery, nepoužité nahrávky a neznáme fotografie. Prostredníctvom archívnych záberov i nových rozhovorov s významnými hudobnými historikmi a Davisovými osobnými priateľmi, spolupracovníkmi a obdivovateľmi, ako sú napríklad Quincy Jones, Marcus Miller, Mike Stern, Herbie Hancock, Carlos Santana a mnohí ďalší, zobrazuje jednotlivé časti Davisovho tvorivého života a spája ich do celku, ktorý ukazuje jedného z veľkých moderných amerických umelcov tak ako nikdy predtým. Hoci film dostal podtitul Birth of the Cool podľa kompilačného albumu z roku 1957, režisér Stanley Nelson sa v ňom nevenuje len rokom 1949 - 1950, keď tieto nahrávky vznikali, ale celému jeho životu a tvorbe," vyjadril sa dramaturg.

Diváci uvidia ako Davisa ovplyvnila cesta do Paríža a láska k speváčke Juliette Gréco, či fotografie z incidentu, keď fajčiaceho Davisa na ulici počas prestávky medzi vystúpeniami napadol policajt. A tiež po prvý raz jeho coververziu piesne Someday My Prince Will Come z Disneyho filmu Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937), spolu so zábermi z tohto animovaného filmu. "Celý film je akoby rozprávaný samotným Davisom. V skutočnosti však herec Carl Lumbly číta z jeho autobiografie a rozhovorov, ktoré muzikant poskytol počas svojej kariéry. Navyše Lumbly znie ako Davis, dokonca napodobňuje i zmenu jeho hlasu po operácii. Aj vďaka tomu film ukazuje hudobníka ako ľudskú bytosť. S jeho prednosťami, ale i chybami. Hovorí aj o drogách či domácom násilí. Ale ukazuje i ďalšiu, menej známu časť jeho umeleckej činnosti. Milesa Davisa ako maliara. Miles bol originál. Robil veci úplne inak ako všetci ostatní. Pozeral sa na svet inak a videl ho inak. Zmenil tvár džezu, ale i hudby," vyhlásil Ulman.

Zdroj: SITA
Foto: Milesdavis.com

Súvisiaci interpreti: Miles Davis