Prešovská skupina Hrdza, ktorá je vďaka svojej autorskej tvorbe založenej na ľudových tradíciách rôznych slovanských národov čoraz známejšia u nás aj v zahraničí, na jeseň pripravuje tri koncerty na oslavu 20 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne. Pozvánkou je aj nový videoklip k piesni Divčata.

Líder kapely Slavo Gibarti pri príležitosti okrúhleho výročia pripomenul, ako vznikol samotný názov Hrdza. "O názve skupiny rozhodla nečakaná zmena farby vlasov našej prvej speváčky Jarky Sisákovej. Speváčky a farba ich vlasov sa v skupine často menili a menia aj dnes, ale názov vydržal nezmenený," hovorí s úsmevom.

Ženský element je teda neoddeliteľnou súčasťou kapely a práve ženy a dievčatá oslavuje kapela vo svojom novom klipe, ktorý mal premiéru len pred pár dňami. Vizuál k piesni Divčata z úspešného albumu Neskrotený opäť režíroval známy režisér a fotograf Jaroslav "Jaris" Vaľko, samozrejme nechýbajú v ňom ani súčasné speváčky skupiny - Susanna Jara a Lucia Gibarti.

"Týmto klipom chceme ukázať krásu našich slovenských dievčat. V texte tejto rusínskej ľudovej piesne dievčatá odpovedajú na otázku, prečo sú smutné a prezrádzajú dôvody, pre ktoré si ich chlapci tak vyberajú, ale najlepšie je si ho pozrieť a utvoriť si vlastnú predstavu," povedal Slavo Gibarti a dodal, že ďalšie videoklipy k skladbám nového albumu budú ešte postupne pribúdať.


Výročie oslávia v Bratislave, Prešove a Košiciach

Za dvadsať rokov svojho fungovania vydala Hrdza iba štyri štúdiové albumy, ale skladby z nich sú na koncertoch stále žiadané. Fanúšikovia hudobníkov nikdy nenechajú odísť z pódia bez toho, aby zahrali skladby Taká sa mi páči, Na horách býva, či minuloročný veľký hit Štefan, ktorého videoklip má na Youtube už viac ako sedem miliónov prehratí. Tieto a mnoho ďalších piesní v jedinečnom podaní budú súčasťou programu na troch špeciálnych narodeninových koncertoch v Bratislave (23.10., DK Zrkadlový háj), Prešove (22.11., Stromoradie) a Košiciach (29.11., Kasárne Kulturpark).  

"Na týchto koncertoch zaznejú aj staršie hity, ktoré sme už dávno nehrali a takmer všetky skladby z nového albumu Neskrotený. Predstavíme sa v rozšírenej zostave s dvoma speváčkami a so špičkovým cimbalistom Mykhaylom Zakhariya. V Košiciach a v Prešove sa k nám pridajú aj niektorí bývalí členovia," približuje program narodeninových koncertov líder skupiny. Hrdza sa tiež pripravuje na vianočné koncerty, ktoré sa uskutočnia 7. decembra v Púchove, 12. decembra v Martine a 21. decembra v Bojniciach.

Album Neskrotený vyšiel v decembri 2018 a tento rok s ním kapela zbiera jeden úspech za druhým. Ocenili ho fanúšikovia aj odborná verejnosť po celom svete a v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) sa v apríli vyšplhal na 4. miesto, čo je historicky najvyššie umiestnenie slovenskej skupiny. Rebríček zostavujú odborníci na world music z celej Európy.

Pozrite si ďalšie videá skupiny Hrdza:


Redakciu Hudba.sk informoval za skupinu Hrdza PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.hrdza.sk a www.facebook.com/hrdzaa.

Foto: Facebook.com/hrdzaa

Súvisiaci interpreti: Hrdza