Little Mix patria medzi najúspešnejšie mená súčasného popu a na poli dievčenských skupín momentálne nemajú konkurenciu. Už o pár dní vydajú svoj piaty album, z ktorého pochádza aj dvojica nedávno zverejnených skladieb Woman Like Me a Joan Of Arc. K prvej menovanej ponúkli dievčatá aj videoklip, ktorý má za dva týždne už takmer 40 miliónov prehratí.

Little Mix si môžu opäť bez obáv hovoriť najúspešnejšia dievčenská skupina súčasnosti. Tento titul im v minulosti na pár mesiacov "ukradla" dnes už nefungujúca skupina Fifth Harmony. Tá však svoj raketový úspech neustála a po odchode najvýraznejšej členky Camily Cabello vydala zostávajúca štvorica album, ktorý ani zďaleka nedosiahol také čísla ako jeho predchodca.

Prečítajte si: Fifth Harmony zverejnili rozlúčkový klip, no nechávajú si otvorené zadné vrátka

V prípade Little Mix však nič nenasvedčuje tomu, že by sa cesty dievčat rozdelili tak, ako v prípade ich americkej konkurencie. Britské speváčky vydali v októbri nový singel Woman Like Me, v ktorom im vypomohla raperka Nicki Minaj. Skladba je pilotným singlom piateho štúdiového albumu Little Mix, ktorý pod názvom LM5 vyjde už v piatok 16. novembra.

Little Mix, videoklip Woman Like Me Zdroj: Youtube

Stávka na istotu

Dievčenská formácia z britského X Factoru po siedmich rokoch na scéne veľmi dobre vie, čo na jej fanúšikov platí. Videoklip k chytľavej nahrávke Woman Like Me má za krátky čas desiatky miliónov pozretí a boduje aj na slovenskom Youtube - aj po dvoch týždňoch od vydania sa stále drží v prvej dvadsiatke rebríčka trending. 

Niet divu, že sa ďalšia z radu emancipačných ženských hymien stala hitom - veď medzi spoluautormi skladby sú podpísaní aj hitmaker Ed Sheeran, hudobný producent Steve Mac a britská speváčka Jess Glynne. Tá ju pôvodne chcela zaradiť na svoj nedávno vydaný album Always In Between, napokon sa jej však na nahrávku nehodila, a tak sa rozhodla prenechať ju dievčatám z Little Mix. Zaujímavosťou je, že v tanečnej popovej skladbe, v ktorej sa miešajú vplyvy reggae a trapu, zostali aj pôvodné vokály, ktoré naspievala Jess. 

Speváčky Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock, Jade Thirlwall a Perrie Edwards sa do textu o ženskej slobode - byť predovšetkým sama sebou a nie vždy len "dobrým dievčaťom" - naozaj vložili a tému podčiarkol aj úspešný videoklip. V ňom sa členky skupiny vzoprú stereotypom očakávaného správania po tom, ako k nim z obrazu na stene prehovorí Nicki Minaj. Novinku už Little Mix stihli predstaviť aj na pódiu X-Factoru, kde pred rokmi tiež súťažili (video nájdete na konci článku).


Nová hymna feministiek

Z očakávaného albumu už skupina stihla zverejniť aj ďalšie dve piesne Joan Of Arc a Told You So. Za zmienku stojí najmä prvá menovaná, ktorá znie podľa mňa ešte zaujímavejšie, než samotný singel Woman Like Me. Autorkami skladby s prvkami trapu a hip-hopu sú dve z členiek skupiny Leigh-Anne Pinnock a Jade Thirlwall.

Aj táto skladba je zacielená na ženy, pričom na "feministickú strunu" hrá ešte priamočiarejšie. "Dovolím si cítiť sa sexi. Fandím si, obdivujem sa. Milujem sa tak veľmi, že sa dotýkam sama seba. Chlape, pripadám si ako Kleopatra, Johanka z Arku, Srdcová Kráľovná," odznie v nahrávke, ktorá by si určite tiež zaslúžila podobne kvalitný klip ako prvý singel.


Woman Like Me naživo v X Factore:


Autor: Dušan Marko

Súvisiaci interpreti: Little Mix