V utorok 7. januára zomrel v Santa Monice v Kalifornii legendárny kanadský bubeník Neil Peart, člen progresívnej rockovej kapely Rush. Hudobník a hlavný textár skupiny prehral svoj dlhoročný boj s rakovinou mozgu vo veku 67 rokov.

"S najhlbším zármutkom a zlomeným srdcom sa s vami musíme podeliť o príšernú správu. V utorok náš kamarát, spriaznená duša a brat, s ktorým sme sa poznali viac ako 45 rokov, prehral svoj odvážny tri a pol ročný boj s rakovinou mozgu. Odpočívaj v pokoji, brat," uviedla kapela vo svojom vyhlásení na Twiteri. 

Neil Peart bol známy svojou obdivuhodnou znalosťou v oblasti bicích nástrojov, pri svojej hre spájal techniky rôznych žánrov. Známy bol aj svojimi dlhými sólami, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou koncertov kapely Rush. Rockový svet vzdáva v týchto dňoch hold uznávanému bubeníkovi, ktorý bol inšpiráciou pre mnohých hudobníkov. Na sociálnych sieťach už so zármutkom reagovali napríklad členovia kapiel Megadeth, Kiss, Black Sabbath, King Diamond a mnohí ďalší.


Kapela Rush vznikla v roku 1968. Prvý, eponymný album uviedla na trh v roku 1974 a poslednú štúdiovku Clockwork Angels v júni 2012. Medzi úspešné single formácie patria napríklad Limelight, New World Man, Nobody's Hero alebo Test for Echo. Formáciu v roku 1994 uviedli do Kanadskej hudobnej siene slávy a v roku 2013 do Rock'n'rollovej siene slávy.

Kapela odohrala svoje posledné turné v roku 2015. V decembri toho potom Neil Peart oznámil svoj odchod do dôchodku. Hudobník trpel chronickými zápalmi šliach a mal tiež problémy ramenom. V roku 2016 v dokumente Time Stand Still kapela ukázala, ako počas posledného turné bojoval s intenzívnou fyzickou bolesťou. V tom istom roku mu diagnostikovali rakovinu mozgu (Glioblastoma multiforme).


Text: Hudba.sk (zdroj: Cbc.ca, archív Hudba.sk)
Foto: TASR/AP

Súvisiaci interpreti: Rush